Banner
MORH: Upis u vojnu evidenciju nema obavezu služenja vojnog roka
Influenceri sve traženiji, postaju atraktivno zanimanje
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Gospodarstvo

Nakon ljeta opet na burzu: Na Jadranu je najviše Slavonaca

  Marija Lovrenc/VLM           24.09.2011.         1499 pogleda
Nakon ljeta opet na burzu: Na Jadranu je najviše Slavonaca

Poticajna i sigurna plaća, razvijanje novih vještina, mogućnost kupanja, a najviše besperspektivnost u njihovim krajevima, "otjerali" su proteklog ljeta mnoge nezaposlene Slavonce da se u radu okušaju na Jadranu. Prema evidencijama HZZ-a i poslodavaca, upravo je pet slavonskih županija zauzelo prvih pet mjesta po broju sezonaca s kontinenta koji rade na Jadranu, iz čega proizlazi da su za uspjeh ovogodišnje turističke sezone na moru u velikoj mjeri zaslužni oni iz nizine, zaposleni kao konobari, sobarice, kuhari...

Trbuhom za kruhom na obalu je otišlo i 546 građana iz Virovitičko-podravske županije, a sezonski posao u svom kraju ili drugoj državi pronašlo ih je još 1120.

Ljeto je radno na Jadranu provela i Jelica Borovčak (42) iz Svetog Đurđa kod Virovitice. Kao pomoćna kuharica radila je u hotelima i restoranima u Malom Lošinju. I tako već petu sezonu, a stalan posao traži devet godina. Od sezone živimo, kaže Jelica koja je u hotelima Helios i Vespera rezala, slagala i iznosila jela iz tzv. hladne kuhinje, posluživala kolače i sladolede. Posla je bilo mnogo, s još jednom kolegicom pripremala je hranu za 400 gostiju dnevno. Mjesečno bi odradila 50 prekovremenih sati.

- Plaća je oko 4500 kuna, kada se odbiju izdaci za hranu i smještaj. To je jako puno, kod kuće bih toliko zaradila za sedam mjeseci. Posla u Virovitici nema, eventualno u sezoni u branju paprike ili jabuka, u što također idem ovih dana, ali to je najviše 600 kuna mjesečno - ističe Jelica. Kvalitetan rad i poslušan radnik, dodaje, najbolja su preporuka za radno mjesto i dogodine.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo