Ministarstvo omogućuje školama terensku nastavu u Jasenovcu
Sinčić: Staviti moritorij na uvođenje 5G tehnologije
Predstavnici SPC-a bojkotirali ekumensku molitvu za jedinstvo kršćana
Atifašistička liga: 75 karanfila za žrtve holokausta na Trgu žrtava fašizma
Ministar Kujundžić nema izbora, ili će sam odstupiti ili će ga smijeniti
Bunjac napušta Pernarovu stranku
Odbor za obrazovanje: Promicati radnu definiciju antisemitizma

  Prosvjeta

NAKON 15 GODINA KONAČNO REALIZIRAN VRIJEDAN PROJEKT Premijer Plenković otvrio Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju

  gg           04.10.2019.         980 pogleda
NAKON 15 GODINA KONAČNO REALIZIRAN VRIJEDAN PROJEKT Premijer Plenković otvrio Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, danas u Virovitici otvorio novu zgradu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (COOR). Investiciju vrijednu 83 milijuna kuna zajednički su financirali Grad Virovitica, ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, znanosti i obrazovanja i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

COOR je jedina ustanova u Virovitičko-podravskoj županiji koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju. Do sada je 55 učenika osnovne škole i 15 korisnika poludnevnog boravka do sada je koristilo tek 500 četvornih metara ne uvjetnog prostora, a od sada im je na raspolaganju tri tisuće, u suvremeno opremljenoj zgradi.

„Petnaest godina smo iščekivali realizaciju ovog projekta. Na sreću nismo se obeshrabrili jer je uvijek bilo onih koji su vjerovali da se nemoguće može učiniti stvarnim. Iako smo radili u skromnim uvjetima naš rad nije bio skroman jer dobar učitelj dobro radi bez obzira gdje se nalazio. Sada ćemo raditi još bolje“, rekla je ravnateljica Margarita Kovačević.

Dodala je kako je pred svima još puno posla: sustaviti socijalne usluge, raditi na ranoj intervenciji i dijagnostici te zapošljavanju učenika nakon završene srednje škole, promicati njihova prava kroz javni rad i postati centar potpore.

Od ove školske godine uvedena je srednja škola za zanimanja pomoćni krojač i pomoćni kartonažer koju pohađa 9 učenika, a u novoj zgradi uskoro će se krenuti i s programom predškolskog odgoja.
Na mukotrpni put do realizacije projekta podsjetio je gradonačelnik Ivica Kirin.

„Pet premijera se izredalo. Zeleno svjetlo da projekt možemo završiti do kraja dobili smo tek dolaskom Andreja Plenkovića koji je shvatio da je to nešto što treba financirati Vlada. Naša djeca su napokon dobila onakav tretman kakav zaslužuju“, rekao je Kirin.

Proglašavajući Centar otvorenim premijer Andrej Plenković naglasio je kako za brigu i uključenost osoba s invaliditetom Vlada izdvojila 1,7 milijardi kuna iz državnog proračuna i još 300 milijuna iz europskih fondova.

„Nastavit ćemo činiti sve što možemo, kao i za roditelje njegovatelje. Trenutno ih ima nešto više od četiri tisuće. Ukupna alokacija u proračunu ne nešto veća od 200 milijuna kuna. Nastojat ćemo da izađemo u susret onoliko koliko možemo jer razumijemo što znači da djeca trebaju roditeljsku skrb praktično 24 sata na dan. Deset milijuna kuna koja trebaju da se ovaj centar dovrši iznaći ćemo zajedničkim snagama“, rekao je premijer Andrej Plenković.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ProsvjetaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.