Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Poljoprivreda

Najveća šteta od poplava na duhanskim poljima

        17.05.2010.         1934 pogleda
Najveća šteta od poplava na duhanskim poljima

Na području Virovitičko-podravske županije palo je u prosjeku 108 litara kiše po četvornom metru, više u istočnom dijelu, na području Slatine i naselja Čađavica, Zvonimirovac i Donje Bazje gdje su dodatne poteškoće stvorile i bujične vode s Papuka.  Kiša je neprekidno, većim ili manjim intenzitetom padala od subote ujutro do ponedjeljka u podne. Povjerenstva za utvrđivanje šteta svih općina jučer su izašli na teren prikupljati podatke o štetama na njivama, pašnjacima i šumama nakon čega će župan Tomislav Tolušić najvjerojatnije u utorak proglasiti stanje elementarne nepogode jer su na nekim kulturama štete procijenjene na sto posto.

Posebno su zabrinuti proizvođači kamilice koje očekuje žetva i proizvođači duhana koji još nisu u potpunosti završili sadnju. „Velike površine pod tek zasađenim duhanom su poplavljene, ako na njima voda bude ležala dva dana upitno je što će od biljke ostati. Još nemamo informacije koliko je duhana stradalo, ali će pojedincima štete biti velike", kaže direktor Hrvatskih duhana Mirko Boić.
Gotovo pet hektara polja duhana Vlade Poljaka iz Starog Graca je pod vodom. „Posadili smo 80 posto duhana, da nije pala kiša danas bi završili sadnju na svih 15 hektara koliko smo planirali. Teško je da će se biljka na površinama pod vodom oporaviti, a zbog toga što ne možemo saditi jer je zemlja prevlažna propast će nam i preostale presadnice u plastenicima",  kaže Poljak naglasivši kako bi, da su kanali održavani i čišćeni šteta bila daleko manja.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

srebrozlato3
19.5.2010. 14:15
katastrofa, sve je protiv seljaka


Još iz kategorije Poljoprivreda