Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Najraniji početak žetve


  Gospodarstvo           hgk           29.06.2018.         1610 pogleda
Najraniji početak žetve

U Detkovcu - Lanki, 28. lipnja, pod predsjedanjem predsjednika Strukovne grupe Zlatka Pleše, direktora Hrvatskih duhana, održana je 79. sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica. Na sjednici se raspravljalo o proljetnoj sjetvi i žetvi ranih usjeva na području Virovitičko-podravske županije, te o ostalim aktualnostima u agraru.

U ime domaćina sjednice, tvrtke Agrimex iz Detkovca, prisutne je pozdravio i predstavio tvrtku vlasnik Ivan Gojević. Uvodno je o dosadašnjem tijeku žetve ranih usjeva, članove Strukovne grupe agrara, upoznala viša stručna suradnica za poljoprivredu Andrea Poslek.

O obimu vanjskotrgovinske razmjene agro-proizvoda na razini Republike Hrvatske i Virovitičko-podravske županije prisutne je upoznao direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura.

Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi sudjeluju u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Republike Hrvatske, u razdoblju I – III mjesec 2018. godine, u izvozu s 12%, u čemu značajno participiraju najznačajniji proizvodi agrara s područja Virovitičko-podravske županije: ljekovito bilje, duhan, šećer i med.

Pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, u prva tri mjeseca 2018. je 61%.

Svi prisutni su iznijeli stanje u svojim tvrtkama, o proljetnoj sjetvi i žetvi ranih usjeva.

Na području Virovitičko-podravske županije, proljetna sjetva: šećerne repe, kukuruza, soje, suncokreta, obavljena je u optimalnim agrotehničkim rokovima i usjevi su u dobroj kondiciji.

Ako vremenski uvjeti budu povoljni, očekuju se i dobro prinosi.

Berba kamilice je završena, ali su prinosi, zbog izuzetno visokih temperatura u vrijeme berbe, manji za 20-30%.

Zbog klimatskih uvjeta (dugo kišno razdoblje, pa izrazito hladno, a potom sušno razdoblje s toplinskim udarima), ovo je godina najranijeg početka žetve, koja je započela već krajem svibnja, odnosno početkom lipnja.

Završena je žetva ječma i uljane repice, a u tijeku je žetva pšenice i očekuje se da će biti završena u optimalnim rokovima.

Poteškoće u žetvi pšenice stvaraju lokalni pljuskovi.

Na području Virovitičko-podravske županije započela je i berba duhana. Očekuju se visoki prinosi i ukupna proizvodnja duhana na razini prošlogodišnje proizvodnje.

U proizvodnji duhana, zbog nedostatka radne snage, a u cilju racionalizacije troškova i adekvatne dinamike berbe, uvodi se strojna berba duhana kombajnima.

Članovi Strukovne grupe agrara upoznati su, da, u cilju brendiranja i većeg plasmana svojih proizvoda, sudjeluju na sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu, u organizaciji HGK, odnosno HGK – Županijske komore Virovitica.

U cilju permanentne edukacije i što uspješnije primjene stručnih znanja u svakodnevnoj praksi i savladavanja poslovnih obveza, upoznati su i s mogućnošću da predlažu teme i prisustvuju stručnim predavanjima u organizaciji HGK.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: