Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Gospodarstvo

Najraniji početak žetve

  hgk           29.06.2018.         2586 pogleda
Najraniji početak žetve

U Detkovcu - Lanki, 28. lipnja, pod predsjedanjem predsjednika Strukovne grupe Zlatka Pleše, direktora Hrvatskih duhana, održana je 79. sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica. Na sjednici se raspravljalo o proljetnoj sjetvi i žetvi ranih usjeva na području Virovitičko-podravske županije, te o ostalim aktualnostima u agraru.

U ime domaćina sjednice, tvrtke Agrimex iz Detkovca, prisutne je pozdravio i predstavio tvrtku vlasnik Ivan Gojević. Uvodno je o dosadašnjem tijeku žetve ranih usjeva, članove Strukovne grupe agrara, upoznala viša stručna suradnica za poljoprivredu Andrea Poslek.

O obimu vanjskotrgovinske razmjene agro-proizvoda na razini Republike Hrvatske i Virovitičko-podravske županije prisutne je upoznao direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura.

Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi sudjeluju u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Republike Hrvatske, u razdoblju I – III mjesec 2018. godine, u izvozu s 12%, u čemu značajno participiraju najznačajniji proizvodi agrara s područja Virovitičko-podravske županije: ljekovito bilje, duhan, šećer i med.

Pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, u prva tri mjeseca 2018. je 61%.

Svi prisutni su iznijeli stanje u svojim tvrtkama, o proljetnoj sjetvi i žetvi ranih usjeva.

Na području Virovitičko-podravske županije, proljetna sjetva: šećerne repe, kukuruza, soje, suncokreta, obavljena je u optimalnim agrotehničkim rokovima i usjevi su u dobroj kondiciji.

Ako vremenski uvjeti budu povoljni, očekuju se i dobro prinosi.

Berba kamilice je završena, ali su prinosi, zbog izuzetno visokih temperatura u vrijeme berbe, manji za 20-30%.

Zbog klimatskih uvjeta (dugo kišno razdoblje, pa izrazito hladno, a potom sušno razdoblje s toplinskim udarima), ovo je godina najranijeg početka žetve, koja je započela već krajem svibnja, odnosno početkom lipnja.

Završena je žetva ječma i uljane repice, a u tijeku je žetva pšenice i očekuje se da će biti završena u optimalnim rokovima.

Poteškoće u žetvi pšenice stvaraju lokalni pljuskovi.

Na području Virovitičko-podravske županije započela je i berba duhana. Očekuju se visoki prinosi i ukupna proizvodnja duhana na razini prošlogodišnje proizvodnje.

U proizvodnji duhana, zbog nedostatka radne snage, a u cilju racionalizacije troškova i adekvatne dinamike berbe, uvodi se strojna berba duhana kombajnima.

Članovi Strukovne grupe agrara upoznati su, da, u cilju brendiranja i većeg plasmana svojih proizvoda, sudjeluju na sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu, u organizaciji HGK, odnosno HGK – Županijske komore Virovitica.

U cilju permanentne edukacije i što uspješnije primjene stručnih znanja u svakodnevnoj praksi i savladavanja poslovnih obveza, upoznati su i s mogućnošću da predlažu teme i prisustvuju stručnim predavanjima u organizaciji HGK.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo