Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  O dizajnu

Najodrživija tvornica namještaja na svijetu

  Krunoslav Kovač           16.11.2022.         2453 pogleda
Najodrživija tvornica namještaja na svijetu

Svjetski priznati danski arhitekt Bjarke Ingels iz biroa BIG ostvario je futurističku zamisao norveškog ministra industrije i trgovine Jana Christiana i dizajnirao The Plus najodrživiju tvornicu na svijetu za proizvodnju namještaja tvrtke Vestre usred norveške šume. Ostvaren je cilj energetske učinkovitosti te proizvodnja sve potrebne energije na licu mjesta.

Tvornica je relativno niska, tlocrtno ima oblik križa neto površine 7000 m2. Staklene površine čine čak 2000 m2 fasade tvornice. Posebnu pozornost dizajneri su posvetili toplinskim mostovima, izolaciji pročelja i geotermalnim toplinskim pumpama. Korišteni materijali su ekološki prihvatljivi, otporni na habanje kako bi  u budućnosti zgrada trebala što manje održavanja. Potrošnja energije tvornice 60% je niža od sličnih konvencionalnih tvornica, te emitira 33% manje stakleničkih plinova. Na zelenom krovu nalazi se 900 solarnih panela koji godišnje proizvedu oko 250 000 kWh obnovljive energije, a oborinske vode zgrade dostatne su za 95% vode potrebne za proizvodnju.

Arhitekti i dizajneri biroa BIG pomno su dizajnirali svaki detalj eksterijera i interijera izrađenih od cjelovitog drva iz okolne šume. Tvornica namještaja Vestre puštena je u rad 2022. godine.

Sponzor serijala o dizajnu i arhitekturi je ie-centar.

 

Vestre

Vestre

Vestre

Vestre

Vestre

Vestre

Vestre

Vestre

 

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu