Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  O dizajnu

Najodrživija tvornica namještaja na svijetu

  Krunoslav Kovač           16.11.2022.         3013 pogleda
Najodrživija tvornica namještaja na svijetu

Svjetski priznati danski arhitekt Bjarke Ingels iz biroa BIG ostvario je futurističku zamisao norveškog ministra industrije i trgovine Jana Christiana i dizajnirao The Plus najodrživiju tvornicu na svijetu za proizvodnju namještaja tvrtke Vestre usred norveške šume. Ostvaren je cilj energetske učinkovitosti te proizvodnja sve potrebne energije na licu mjesta.

Tvornica je relativno niska, tlocrtno ima oblik križa neto površine 7000 m2. Staklene površine čine čak 2000 m2 fasade tvornice. Posebnu pozornost dizajneri su posvetili toplinskim mostovima, izolaciji pročelja i geotermalnim toplinskim pumpama. Korišteni materijali su ekološki prihvatljivi, otporni na habanje kako bi  u budućnosti zgrada trebala što manje održavanja. Potrošnja energije tvornice 60% je niža od sličnih konvencionalnih tvornica, te emitira 33% manje stakleničkih plinova. Na zelenom krovu nalazi se 900 solarnih panela koji godišnje proizvedu oko 250 000 kWh obnovljive energije, a oborinske vode zgrade dostatne su za 95% vode potrebne za proizvodnju.

Arhitekti i dizajneri biroa BIG pomno su dizajnirali svaki detalj eksterijera i interijera izrađenih od cjelovitog drva iz okolne šume. Tvornica namještaja Vestre puštena je u rad 2022. godine.

Sponzor serijala o dizajnu i arhitekturi je ie-centar.

 

Vestre

Vestre

Vestre

Vestre

Vestre

Vestre

Vestre

Vestre

 

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu