Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Gospodarstvo

Najniže plaće u protekla tri mjeseca zabilježene su u Virovitičko-podravskoj županiji

  Limun.hr           22.11.2012.         2256 pogleda
Najniže plaće u protekla tri mjeseca zabilježene su u Virovitičko-podravskoj županiji

U protekla tri mjeseca prosječna hrvatska plaća iznosila je 5.501 kunu što je za 0,7% niže nego u prethodnom razdoblju. Međutim, pribroje li se neto plaći bonusi i božićnici, tada je visina prosječne plaće 5.601 kunu, stoji u Analizi podataka prikupljenih putem servisa MojaPlaca.hr.
U posljednja tri mjeseca muškarci su u prosjeku imali 9% višu plaću od žena, što je manja razlika nego u pretprošlom tromjesečju kada je razlika iznosila 11%.
Osim kategorije top menadžmenta, koji u prosjeku ima 107% višu plaću u odnosu na prosjek, zanimanja iz područja telekomunikacija su u prosjeku najplaćenija (+53%), a slijede zanimanja iz područja tehnologije i razvoja (+45%).
Najniže prosječne plaće zabilježene su u kategorijama pomoćnih (-36%) te uslužnih zanimanja (-34%).
Razlike u visini plaća mogu se primijetiti i s obzirom na vlasničku strukturu tvrtki - plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu više su za 13% od prosjeka, dok su plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu 7% niže od prosjeka.
Plaće u državnim tvrtkama više su za 3% od prosjeka, kao i plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi. Zaposleni u udrugama imaju jednake plaće  (-7%) kao i zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu.
Kako bi bolje prikazali razlike u plaćama za pojedina zanimanja s obzirom na vlasničku strukturu, izabrali smo tri zanimanja:
Voditelji ureda zaposleni u državnim tvrtkama imaju 16% višu plaću od kolega zaposlenih u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu na istoj radnoj poziciji, dok voditelji ureda u javnoj i lokalnoj samoupravi imaju čak 26% višu plaću od  kolega u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu.
Knjigovođe zaposleni u državnim tvrtkama imaju 8% višu plaću od onih u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, dok zaposleni u javnoj i lokalnoj samoupravi imaju 16% višu plaću od zaposlenih u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu.
Zaposleni na radnom mjestu administratora, u državnim tvrtkama imaju 3% više plaće od svojih kolega u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu. Razlika je još veća kod zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi - oni imaju 5% višu plaću od zaposlenih u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, navodi se u Analizi podataka prikupljenih putem servisa MojaPlaca.hr.
Visina plaće, osim o vlasništvu, ovisi i o veličini tvrtke - u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće su 13% ispod prosjeka, dok su u tvrtkama s više od 1.000 zaposlenika plaće 6% više od prosjeka.

Završeni fakultet jamči čak dvostruko veću plaću

Gledano prema županijama, najniže plaće u ova tri mjeseca zabilježene su u Virovitičko-podravskoj županiji, čak 17% ispod prosjeka, a slijede Vukovarsko-srijemska i Međimurska županija sa 16% nižim plaćama.
Sukladno očekivanjima, najviše plaće zabilježene su u Gradu Zagrebu i to 11% iznad prosjeka. Slijedi Zagrebačka županija gdje su plaće u razini državnog prosjeka.
Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 49% višu plaću od osoba sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat plaću u prosjeku povećava za čak 99% u odnosu na srednju stručnu spremu.
Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju 19% nižu plaću od prosjeka, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 21% višu plaću od prosjeka. Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 62% više od prosjeka.
Plaća raste s iskustvom. Na početku karijere, ispitanici imaju 17% nižu plaću od prosjeka. S godinom do dvije radnog iskustva njihova je plaća 8% niža. S tri do pet godina iskustva plaća je 3% viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća postaje 9% viša od prosječne.

Najniže plaće, u odnosu na prosječnu, imaju pomoćno osoblje (-36%) te kvalificirani radnici u uslugama (-29). Plaća administrativnih radnika niža je od prosječne za 22%, dok kvalificirano osoblje tehničkog i ne-tehničkog usmjerenja ima plaću koja je 5% viša od prosječne.
Rukovoditeljske pozicije očekivano imaju najviše plaće, srednji i niži management ima 33% višu plaće od prosjeka, a visoki management ima čak 113% višu plaću od prosječne, navodi se u Analizi podataka prikupljenih putem servisa MojaPlaca.hr.
Najčešća beneficija koju zaposlenici imaju je naknada za prijevoz (61%), iza čega slijedi mobilni telefon za osobnu upotrebu (38%). Edukaciju dobiva 22% zaposlenika, dok ih 21% ima prijenosno računalo koje može koristiti u osobne svrhe.
Beneficije nema četvrtina zaposlenika (24%).

Hrvatski zaposlenici imaju više plaće od kolega iz regije

MojaPlaća.hr je online servis koji prati iznose plaće za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj i omogućuje usporedbu s plaćama u zemljama regije: Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Nastavak je Istraživanja o visini plaća koje portal MojPosao provodi od 2005. godine.
Kada usporedimo visinu plaća po državama koje sudjeluju u istraživanju, prosječne plaće u Hrvatskoj su najviše. Kako bi usporedili plaće prema državama, uzeli smo u obzir prosječne bruto plaće izražene u eurima.
Hrvatska ima 15% višu prosječnu plaću od Slovačke, 14% od Mađarske te 5% višu prosječnu plaću od Češke. U odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatska u prosjeku ima 39% višu plaću, a ta razlika još je izraženija u odnosu na Srbiju (77%).

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

vlaado
25.11.2012. 1:01
najniže plaće u zadnjih 10 godina..
drug
23.11.2012. 9:35
da nemamo poduzeća koja su još ostala iz doba mraka, šećeranu koju je banda jednom nagrizla i koja se srećom oporavila i tvin koji sastavlja kraj sa krajem, ne znam kome bi se maćuhice sadile
Nano-59
23.11.2012. 8:20
bit je samo to da smo NAJSLAĐA županija,
miško
23.11.2012. 8:14
Može se zaraditi u Hrvatsko, ali ne i u Virovitičko-podravskoj županiji. To se lijepo vidi iz ovih podataka.
bać joza
23.11.2012. 0:01
Jasno kao dan! Tko je pametan, toga treba i platiti. I tu nema dileme. Takav je odnos bio i kod nas na baušteli u Njemačkoj, takav je i sada u Rvackoj. Nije drugačije niti u Kanadi, kaže moja tetka. I tamo treba dobro raditi kako bi se zaradilo! A može se zaraditi i u Rvackoj.
Ana Borongay
22.11.2012. 23:06
A mogla bih se kladiti tko će pobijediti na sljedećim izborima u Županiji.
siniša prpić
22.11.2012. 22:14
Vezano uz naslov teksta..., samo jedna riječ - kontinuitet. "Bravo dečki..."
@freeman, "akcija mačuhice" - godišnje 280.000 kn.
O ambroziji ne bih, jer će se vrlo brzo doći do partizana i ustaša. Koji su nam, naravno, krivi za ovakvo stanje.
freeman
22.11.2012. 20:44
ali zato prednjačimo u uzgajanju ambrozije, maćuhica.....


Još iz kategorije Gospodarstvo