Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Turizam

Najkuhar Dražen Šafar - preporodio gastroponudu Orahovice

  Vladimir Grgurić/Glas Slavonije           15.06.2013.         2396 pogleda
Najkuhar Dražen Šafar - preporodio gastroponudu Orahovice

Orahovačka gastronomija danas je jedna od najprepoznatljivijih u Hrvatskoj. Gdje god se pojavi ime orahovačkih kuhara i Udruge kuhara iz grada podno Ružice, poznato je da je riječ o vrhunskoj kvaliteti. Za ovu uspješnu granu ugostiteljstva najveće zasluge idu jednom čovjeku - predsjedniku Udruge kuhara grada Orahovice Draženu Šafaru. Za kuharstvo se gotovo i ne bi čulo u Orahovici i okolici da nije bilo Dražena i njegovih prvih odličnih ostvarenja na državnom nivou 2007. godine.

- Ugostiteljstvo i posebno kuharstvo oduvijek volim. Krenuo sam na državna natjecanja uz veliku pomoć kolege Dragana Lizačića s kojim sam dugo godina nastupao i osvajao medalje. Kada smo uvidjeli da su rezultati sve bolji, odlučili smo gastronomiju prezentirati u svome gradu jer smo smatrali da je nužna za razvoj turizma u Orahovici - priča Dražen.

2010. godine Dražen i Dragan osnivaju Udrugu kuhara grada Orahovice u koju privlače gotovo sve kuhare s ovog područja. Njihova natjecateljska priča tu ne završava. Dragan nastavlja u kuhinji, a Šafar piše nove stranice orahovačke kuharske povijesti. Naime, Dražen, ili kako ga mnogi Orahovčani znaju pod nadimkom Crni, potpuno se posvetio curvingu, odnosno kulinarskoj umjetnosti. Nakon godinu dana vježbanja, Šafar 2009. godine osvaja treće mjesto na državnom natjecanju, godinu potom postaje državni prvak da bi 2011. osvojio drugo mjesto.

- U kulinarskoj umjetnosti sam se jednostavno pronašao. Kada sam se prvi put susreo s dekoracijom od voća i povrća odmah sam to zavolio. Danas mi je cilj prenijeti svoje iskustvo i znanje na mlade kako bi ta grana kuharstva dugo živjela u našem gradu - skromno priča Dražen.

Šafar je održao dvije radionice kulinarske umjetnosti u orahovačkoj srednjoj školi kako bi što više privukao mlade kuhare i sudeći prema interesu, više je nego uspio. Priča o Šafaru tu ne staje, naime Orahovica je u posljednjih nekoliko godina imala, odnosno imat će dva vrhunska gastronomska događaja. Prvo je 2011. godine zahvaljujući Draženu Šafaru i njegovom imenu u hrvatskom kuharstvu, Orahovica bila domaćin i organizator manifestacija ''Gastro noć'' u kojoj su svoja umijeća pokazali ponajbolji hrvatski kuhari. Bio je to događaj kakvo Orahovčani do tada u svome gradu još nisu imali priliku vidjeti. Potom, ove godine od 13.do 15. lipnja, opet na Šafarovo i ime Udruge, u Orahovici će biti održan 1. Međunarodni kup slastičara ''Zlatni orah'' uz nazočnost najboljih hrvatskih i inozemnih slastičara.

- Pokušavamo u gradu donijeti uvijek nešto novo. Uz maksimalno uložen trud svih članova Udruge siguran sam da će ovo biti jedan od ponajboljih slastičarskih događaja u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina - ističe Dražen.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Turizam