Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gospodarstvo

Najbolje i najsadržajnije dosadašnje izdanje Drvno-tehnološke konferencije

        10.06.2016.         1727 pogleda
Najbolje i najsadržajnije dosadašnje izdanje Drvno-tehnološke konferencije

Najbolje i najsadržajnije dosadašnje izdanje Drvno-tehnološke konferencije uspješno je zaključeno, a glavni zaključci ovog središnjeg sektorskog skupa, koji se tradicionalno krajem svibnja održava u Opatiji, odnose se na potrebu aktivnijeg i angažiranijeg institucionalnog djelovanja, prije svega na stvaranju zakonskog okvira i strateških podloga za daljnji razvoj ovog sve aktivnijeg sektora.

Kroz mnogobrojne okrugle stolove, panel rasprave, razgovore s povodom te prezentacije uglednih stručnjaka iz 14 zemalja istaknuta je nužnost unaprjeđenja prodajnog modela drvne sirovine, upoznavanja s niskougljičnim gospodarstvom, ulaganja u R&D, ali i rješavanja nagomilanih obrazovnih nedostataka. Skrenuta je pozornost na europske probleme sektora od kojih se ističe potreba ostvarivanja čim veće atraktivnosti i bolje vidljivosti sektora, kako bi mlade generacije izabrale upravo na šumi bazirane industrije za svoj budući poziv.

Keynote speaker konferencije bila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je, otvarajući konferenciju, istaknula velike mogućnosti proizašle iz paketa kružne ekonomije, koji je krajem prošle godine od strane Europske komisije, označen kao jedna od najvažnijih razvojnih politika u EU. U Opatiji je drvoprerađivački sektor najavio izradu sektorske strategije na kojoj već intenzivno rade predstavnici cijele industrije, a predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK dr. Ivić Pašalić najavio je da će ista u roku nekoliko tjedana biti predložena Ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH.

Veliki uspjeh i priznanje organizatorima svakako je brojka od preko 300 sudionika i 70 predavača kroz 4 dana, uključujući samu konferenciju i pred- i post-konferencijske aktivnosti. Većina prisutnih pohvalno se izrazila o kvaliteti i sadržaju samog skupa, a snažan međunarodni karakter omogućio je mnogobrojne među-sektorske kontakte i projektne inicijative. U anketi sudionika potvrđeno je da je preko 78 posto njih već ranije sudjelovao u radu DTK te su, u usporedbi s ranijim izdanjima, ovogodišnju ocijenili kao najuspješniju i najsadržajniju, čemu su umnogome pridonijele bogate pred i post-konferencijske aktivnosti. Među eminentnim međunarodnim sudionicima istaknuo se Patrizio Antonicoli, generalni tajnik CEI Bois – Europske konfederacije drvne industrije, koji je govorio o važnim temama na razini administracije u Bruxellesu, uključujući i kontinuirani proces sektorskog lobiranja koji bi uskoro trebao rezultirati zauzimanjem sve utjecajnijih pozicija na šumi baziranih industrija u politikama i mjerama briselskih institucija.

Vrlo upečatljiv nastup ostvario je redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ljubo Jurčić, istaknuvši važnost strateškog promišljanja države u gospodarenju sirovinskim resursima. Drvna sirovina, po mišljenju Jurčića, treba biti podloga za zadržavanje stanovništva na ruralnim područjima, ali i omogućiti novi razvojni zamah. Također, profesor Jurčić je na poticaj mnogobrojnih sudionika komentirao aktualna političko-ekonomska kretanja te se osvrnuo na vječitu temu tečaja kune i drugih fiskalno-monetarnih problema s kojima se susreću izvoznici. Osim Jurčića, prisutni su bili i drugi eminentni ekonomski stručnjaci, dr. sc. Guste Santini i prof. dr. sc. Mladen Vedriš. Santini je u svom predavanju govorio o potrebnoj poreznoj reformi s ciljem jačanja konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva, s posebnim osvrtom na drvno-prerađivački sektor. Profesor Vedriš dao je konstruktivne prijedloge kako unaprijediti pozicije drvne industrije pri izradi budućih državnih strategija uz komentar trenutnog društveno-političkog stanja.  

Službeni program zaključen je okruglim stolom na temu EU programa i financiranja: Obzor 2020 za područje energetske učinkovitosti, biotehnologije, bioekonomije i šumarstva, na kojem su relevantni stručnjaci i predstavnici nadležnih institucija govorili o mogućnostima većeg korištenja sredstava iz postojećih programa te razmjenjivali i umrežavali projektne ideje.

Hrvatski drvni klaster u svojim aktivnostima uobičajeno pokazuje visok stupanj socijalne i ekološke osjetljivosti. Tako je prilikom organizacije opatijske konferencije osigurana neutralizacija 15 tona CO2 koje su nastale kroz sve konferencijske aktivnosti, uključujući i dolazak sudionika na konferenciju, ulaganjem sredstava u Anhui Guzhen Biomass Generation Project u Kini. (www.co2cut.com

Konferencija je izazvala veliko zanimanje nacionalnih medija, koji su apostrofirali potrebu žurnog donošenja strategije šumarstva kao i sektora prerade drva i proizvodnje namještaja. Među prisutnim medijima na konferenciji je bio i istaknuti njemački stručni časopis za šumarstvo i drvnu industriju, Holz-Zentralblatt, koji će više od 9.000 svojih pretplatnika izvijestiti o događanjima s ovog skupa (www.holz-zentralblatt.de). Osim u pisanim medijima, objavljeni su prilozi o konferenciji na TV postajama, uključujući i javnu televiziju HRT.

Hrvatski drvni klaster nastavlja s organizacijom događanja i susreta drvno-prerađivačke industrije i šumarstva, a sljedeće, 14. izdanje Drvno-tehnološke konferencije održat će se krajem svibnja 2017. godine.

Završni video-izvještaj s konferencij

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo