Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Kultura

Najbolja koreografija Bunjevački plesovi KUD-a Crkvari

        20.09.2009.         1699 pogleda
Najbolja koreografija Bunjevački plesovi KUD-a Crkvari

Sedamnaest kulturno-umjetničkih društava s područja Virovitičko-podravske županije s petstotinjak plesača i svirača okupilo se u subotu u Virovitici na 1. Županijskoj smotri folklora. U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Virovitičko-podravske županije na pozornici Doma oružanih snaga  nastupile su folklorne skupine iz Sopja, Čačinaca, Gradine, Suhopolja, Novog Graca, Slatine, Brezovice, Starog Graca, Okrugljače, Orahovice, Špišić Bukovice, Zokovog Gaja i Virovitice.  Stručno povjerenstvo u sastavu prof. Jasmina Jurković Petras, kustosica virovitičkog Gradskog muzeja, Valentina Zaćnik, stručna suradnica za plesnu kulturu Hrvatskog sabora kulture i prof. Mirko Kovačević, tajnik Hrvatskog sabora kulture najpotpunijom izvedbom proglasili su koreografiju Bunjevačkih plesova KUD-a Crkvari iz Orahovice.

Oni će Virovitičko-podravsku županiju predstavljati na Državnom susretu koreografiranog folklora u Čakovcu. Za nastup na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima, smotrama izvornog folklora, predložene su dvije Seljačke sloge, iz Turanovca i Špišić Bukovice. Posebnu pohvalu za izvornost i prezentaciju narodnih nošnji dobilo je Kulturno-umjetničko društvo Podravac iz Sopja.

«Za ovakve smotre nije bitno tko će na kraju biti proglašen najboljim, bitno je da prezentiramo svoj rad, a najbitnije da sve to što radimo, radimo na dobrobit i očuvanje kulturne baštine. Virovitičko-podravska županija ima vrlo kvalitetna društva koja te vrijednosti nastoje očuvati i prenijeti ih na mlađa pokoljenja. Na žalost, bilo je i neadekvatnih narodnih nošnji, neke koreografije su bile toliko smjele da smo se pitali gdje je tu folklor, a bilo je neusklađenosti u glazbenoj pratnji. Svaka će udruga posebno dobiti pismene osvrte na nastup s prijedlozima kako ispraviti nedostatke, a Zajednici kulturno-umjetničkih udruga savjetovano je da organizira stručne seminare za sve one koji se bave folklorom kako bi se folklorno blago sačuvalo u izvornom obliku», rekao je u završnom osvrtu na smotru prof. Kovačević.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.