Capak: Zaraženo 17 djece do devet godina, ukupno 41 mlađi od 20
Vrdoljak: Vladin paket gospodarskih mjera u četvrtak
Agencija za elektroničke medije okupila radijske spotove za borbu protiv epidemije
Sindikat i Matica umirovljenika traže dostavu mirovina poštom
Nedostatak osnovne zaštitne opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Zavod Andrija Štampar uveo drive in dijagnostiku koronavirus
SDP predlaže jednogodišnji moratorij na otplatu kredita

  Kultura

Najavljen otvaranje izložbe „Samo smo slični“ - metode identifikacije osoba

        12.04.2011.         1447 pogleda
Najavljen otvaranje izložbe „Samo smo slični“ - metode identifikacije osoba

Za svoje prvo predstavljanje u Virovitici Muzej policije je pripremio svoju pokretnu izložbu pod nazivom „Samo smo slični - metode identifikacije osoba".  Izložba pokazuje različite metode identifikacije osoba - od povijesnih do današnjih i daje naznake u kojem smjeru bi se te metode mogle razvijati u budućnosti. Potreba za identifikacijom i označavanja osoba, posebno onih koji svojim postupcima (nepoćudnim ponašanjem ili činjenjem kažnjivih djela) odstupaju od prihvaćenih normi društvene zajednice, postojala je najstarijim razdobljima ljudske povijesti. Nehumane metode identifikacije sakaćenjem  ili žigosanjem vremenom su zamijenjene metodama subjektivne procjene policijskih agenata, da bi razvoj znanosti i tehnike u 19 stoljeću omogućio uvođenje objektivnih metoda. Opis, fotografija,  antropometrija po Bertillonu bile su dominantne metode u 19 stoljeću dok su grafologija, odontologija, a posebno daktiloskopija dominirale 20.-tim stoljećem. U 21. stoljeću, zahvaljujući tehnološkom razvoju čovječanstva i napretku računalne tehnologije ponovo se u uporabu vraćaju biometrijske metode mjerenja raznih dijelova ljudskog tijela (vene na rukama, mjere lica, 3D metoda), sve poznate metode  se digitaliziraju, a uvode se i nove poput DNK metode, analize glasa, analize mirisa ....

Panoima s fotografijama, dioramom koja prikazuje DKT kabinet s izvornim predmetima i uz uporabu nekoliko osobnih računala posjetiteljima će se uz stručno vodstvo prenijeti osnovna ideja izložbe a ta je da su svi ljudi (ali i stvari i životinje) samo slični jedni drugima jer se u specifičnim detaljima svatko od svakoga razlikuje. Za potrebe kriminalistike ove specifične razlike su od izuzetnog značaja.

Posjetiteljima su posebno namijenjene mogućnosti da vlastoručno izrade foto-robot prema riječima treće osobe, da s izložbe ponesu otisak svoga prsta ili svoju signaletičku fotografiju.

Praktična primjena  identifikacije glasom, provjerom šarenice oka ili otiska prsta bit će omogućena na prigodnom simulatoru. Tijekom izložbe prikazivat će se dokumentarni film Dokumentarnog programa HTV-a u režiji Mire Brankovića o životu Ivana Vučetića te ćemo tako ponovo podsjetiti na Vučetićev doprinos svjetskoj kriminalistici.

Izložba je nastala u suradnji Muzeja policije, Katedre za kriminalističku tehniku na Visokoj policijskoj školi i CFIIV „Ivan Vučetić".  Otvorenje izložbe je u petak, 15.4.2011. godine u 19.30 sati a otvorit će je načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Andrej Hegediš.

U Gradskom muzeju Virovitica  izložba će biti otvorena od 15.4. do 8.5.2011. godine. Radno vrijeme je: ponedjeljak i petak od 8 do 15 sati, utorak, srijeda i četvrtak od 11 do 19 sati i subota od 10 do 13 sati. Izložbu prati prigodni katalog.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.