Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Fra Ma Fu

Najavljen 5. Fra Ma Fu festival - ove godine održat će se u Daruvaru

  vn           05.09.2019.         2636 pogleda
Najavljen 5. Fra Ma Fu festival - ove godine održat će se u Daruvaru

U Daruvaru će od 20.-22. rujna 2019. biti održan 5. Fra Ma Fu festival - Festival reportaže i reportera kojeg organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje.

Multimedijalni je to novinarski festival posvećen Franji Martinu Fuisu, jednom od najistaknutijih i najpopularnijih novinara tridesetih godina prošlog stoljeća, pjesniku, piscu, autoru scenarija za stripove Andrija Maurovića i začetniku turističke reportaže u Hrvatskoj. Na reporterske zadatke putovao je biciklom, na otoke veslajući s ribarima. Potpisivao se inicijalima Fra Ma Fu.

Fra Ma Fu festival čine novinarski susreti i razgovori, predstavljanja knjiga i časopisa, izložbe fotografija i stripa, radionice reportaža, stripa i fotografije, obilaske turističkih destinacija, industrijskih pogona ili malih i tradicijskih obrta.

Prva tri festivala su održana u Virovitici, rodnom gradu slavnog reportera, a četvrti u Fažani na Brijunima. „Franjo Fuis je bio veliki putnik, nije ga držalo mjesto. Kao pravi reporter stalno je bio na terenu, izvan redakcije. Tako smo i mi odlučili seliti festival iz mjesta u mjesto, ići njegovim stopama i slaviti reportažu kao kraljicu novinarstva koju je on tako znalački njegovao. Na ovogodišnjem Festivalu ćemo otkriti zašto je Daruvar važno mjesto za Novosti, novine u kojima je Fuis radio“, kaže direktor Festivala Goran Gazdek.

Središnja festivalska tema je informiranje manjina i manjinski mediji u Hrvatskoj. Bit će riječi o uređivačkim koncepcijama, financiranju, čitalačkoj publici i problemima koji ih prate, a čut ćemo kako funkcioniraju hrvatski manjinski mediji u Srbiji i Mađarskoj.

O svom novinarskom putu, novinarstvu jučer i danas te o tome kako je 40 godina uspješno, postojano i dosljedno branila profesiju, ne podliježući trendovima niti lažnim autoritetima u vječnom propitivanju istine, u javnom intervjuu, govorit će ovogodišnja dobitnica HND-ove nagrade za životno djelo Sanja Modrić. Intervju će vodi Danka Derifaj.

Glavni urednici lokalnog Pakračkog lista (Darko Baronica), gospodarskog magazina Lider (Miodrag Šajatović) i dnevnog ista Danas iz Beograda (Dragoljub Draža Petrović) predstavit će svoje novine, a tema okruglog stola je portali protiv novina.

Novinarka Tina Eterović Čubrilo predstavit će, povodom 65.godina postojanja, Međunarodno udruženje novinara i pisaca u turizmu, a urednik sarajevskog magazina Start BiH Dario Novalić prisjetit će se slavnog bosanskohercegovačkog putopisca, slikara i karikaturiste Zuke Đumhura.

U filmskom dijelu programa bit će prikazani dokumentarni filmovi Pope vrati se Tonija Volarića o novinaru, reporteru, pjesniku i esejistu i reporteru Momčilu Popadiću, autoru mnogih reportaža za „Slobodnu Dalmaciju“ i hrvatskih estradnih evergreena koji je umro 1990. godine, u dobi od 43 godine i HND-ovom nagradom ovjenčani film Neprežaljeni Marijane Kranjec o Mati Jemriću koji se prisjeća dana kad su iz njegova mjesta u koncentracijski logor Jasenovac ustaše odvele sve Rome.

Posjetitelji će imati prilike vidjeti izložbe fotografija Tonija Hnojčika, Matije Turkalja, Mate Pejića i Brune Szütsa, izložbu karikatura Roke Idžojtića i izložbu stripa Dubravka Matakovića.

Na središnjem gradskom trgu Šime Strikoman će snimiti 686. milenijsku fotografiju i posvetiti ju proslavljenim daruvarskim fotoreportera Toniju Hnojčiku i Milanu Paviću.
Biti će dodijeljene i nagrade Fra Ma Fu za najbolju reportažu u 2018. godini i nagrada humanosti za novinare koji su svojim tekstovima, novinarskim radom i posebnim angažmanom doprinijeli realizaciji humanitarnih projekata.

U popratnom dijelu programa svi će imati prilike okušati se u pub kvizu na temu Franjo Martin Fuis i njegovi interesi, degustirati vina s Daruvarske vinske ceste i ili piva Pivovare Daruvar, a sve će zabavljati Dražen Turina Šajeta.

Suorganizatori su Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar Papuk, partneri Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, Gradska tržnica Daruvar, Pučko otvoreno učilište Daruvar i Ekonomska i turistička škola Daruvar. Festival se održava uz potporu Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fra Ma Fu