Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Roklicerove večeri

Najava sezone uz velikodušnu svirku i komprimirani stih Vida Jeraja

  Sandra Pocrnić Mlakar           13.09.2021.         699 pogleda
Najava sezone uz velikodušnu svirku i komprimirani stih Vida Jeraja

Nova sezona Roklicerovih umjetničkih večeri u Virovitici tradicionalno je započela u znaku osnivača – treća obljetnica smrti Roberta Roklicera okupila je pjesnike, pisce i glazbenike koji su Roklicera poznavali i sudjelovali u Roklicerovim večerima, a svojim su stvaralaštvom najavili i sljedeću, plodnu godinu. Kako je u najavi rekao Goran Gazdek, Robert Roklicer oživio je virovitičku alternativnu scenu i potaknuo niz događanja na više lokacija. Na otvaranju sezone u Cugu, na mjestu gdje je oživljena virovitička alternativa, žestok ritam večeri držao je Zlatko Kovačević Saksa na gitari, a pratio ga je gost Vid Jeraj, improvizator, jazzer, saksofonist, klarinetist , slamer i pjesnik, koji je i svojim klarinetom u Cug unio duh jazz klubova i demonstrirao kako se zabavljaju alternativci na europskoj sceni.

Dok je kao glazbenik širok i improvizirajući prati različite stilove - pa je tako Saksinom county repertoaru dodao zviždanje - Vid Jeraj kao pjesnik ne rasipa riječi i njegove su pjesme komprimiranog, zgusnutog stiha. U Cugu je Jeraj predstavio svoju zbirku „Honesty International“ u kojoj su i pjesme objavljene u nagrađenom romanu Žarka Jovanovskog „Pizzeria Europa“, a Jovanovski u svojim nastupima podsjeća kako su ga upravo Jerajeve pjesme inspirirale za roman. Jeraj je svoj nastup započeo epitafom za Roklicera koji završava posvetom Cugu riječima „Gutljaj ti vječni“, a nastavio pjesmama iz zbirke, među kojima je publika imala priliku od autora čuti i sinestezijski stih „zašto volim kad je mjesec slan…“ kojem Jovanovski, kad je u blizini, osobno dodaje nastavak.

Vid Jeraj u Viroviticu je stigao iz Kranja sa festivala Free Forms u dvorcu Preddvor, a iz Virovitice je produžio u Osijek u Galeriju Art. Već pet godina živi u Beču, gdje vodi alternativni Radio Orange, ali i sudjeluje u alternativnim događanjima u Zagrebu te u većem dijelu Europe. Kako je napomenuo Siniša Matasović, Jeraj je s Robertom Roklicerom nastupao u jednoj od prvih slam grupa na našim prostorima u kojoj je bio i Mario Kovač.

 Prva ovosezonska Roklicerova umjetnička večer trajala je od 19 sati do ponoći, a uz Jeraja i Matasovića sudjelovali su pjesnici i prozaici Biljana Kovačević, Sanja Domenuš, Zrinka Mikolić, Denis Vidović, Svjetlana Carić, Sanja Tkalčec, Jovo Mraović, Zlatko Erjavec, Franjo Guljaš, Zlatko Kovačević Saksa i po prvi puta Toni Vuković. Večer u Cugu pratila je i Ljiljana Šešet, koja u Dugom Selu vodi umjetnički klub „Stari krovovi“, a prvi puta na Roklicerove večeri podršku je pjesnicma i piscima došao dati virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri