Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Prosvjeta

Nagrađeni najbolji učenici uz koncert Leonarde Dušak

  Peta Žarković/glasslavonije.hr           26.06.2018.         2476 pogleda
Nagrađeni najbolji učenici uz koncert Leonarde Dušak

Matica hrvatska Ogranak Slatina priredila je koncert mlade slatinske gitaristice Leonarde Dušak i prigodnu svečanost nagrađivanja najboljih učenika slatinskih osnovnih i srednjih škola.

Predstavljajući mladu glazbenicu, rođenu 15. veljače 2000. godine, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga podsjetila je da je Leonarda već svirala u toj dvorani, jer je prije odlaska u Požegu na srednjoškolsko gimnazijsko i glazbeno obrazovanje osnovnu školu i glazbenu osnovnu školu završila u Slatini.

- Svoje glazbeno obrazovanje usmjerila je prema klasičnoj gitari i namjerava upisati Muzičku akademiju. Uvjerena sam da ćemo ovim koncertom, kao i mnogim prijašnjim i onim budućim, potvrditi činjenicu da je Slatina grad lijepe glazbe - rekla je predsjednica Ogranka Zorica Varga.

U prvom dijelu koncerta Leonarda Dušak svirala je dvije etide Fernanda Sora i Bachovu Suitu No. 1 BWV 1007 Prelude.

Predsjednica Varga istaknula je potom veliku važnost znanja u čovjekovu životu.

- Čovjek tijekom života stječe različita materijalna i ina dobra, ali svjedoci smo da ona u jednom trenu postaju lako izgubljiva. Ono što nam nitko ne može oduzeti je znanje, ono je neotuđivo. Moćni su i bogati oni ljudi koji posjeduju znanje. Oni su pobjednici, a svijet voli pobjednike - rekla je Varga i prozvala najbolje učenike svih završnih razreda slatinskih osnovnih škola, najbolje učenike trećih razreda Industrijsko-obrtničke škole i najbolje učenike četvrtih razreda Srednje škole Marka Marulića.

Među njima bili su i svi najbolji učenici Virovitičko-podravske županije, Elena Bićanić, najbolja učenica osnovnih škola, Gordana Borotić, najbolja učenica srednjoškolskih četverogodišnjih programa, i Miroslav Main, najbolji učenik srednjoškolskih trogodišnjih programa i dobitnik nagrade "Šegrt Hlapić" kao najbolji učenik obrtničkih zanimanja u Hrvatskoj. Svi su oni dobili knjige izdanja Matice hrvatske, najstarije kulturne ustanove u Hrvata, iz edicije Stoljeća hrvatske književnosti.

- Vaši roditelji, učitelji, mentori, ravnatelji, svi oni koji su u vaše žiće utkali i djelić sebe, danas su ponosni. Ponosna sam i ja što sam okružena ovom prekrasnom mladošću. Ogrnite svoju mladost vedrinom i veseljem jer to je doba kad su snjegovi najviši, kada cvijeće najljepše miriše, kada su boje najblistavije, i budite svoji - čestitala je najboljima Zorica Varga.

- Znanje je i ove godine u Slatini pobijedilo - rekao je gradonačelnik Denis Ostrošić, čestitajući najboljim učenicima slatinskih škola na postignutim uspjesima. Večer je zaključila toplo pozdravljena gitaristica Leonarda Dušak drugim dijelom svoga nastupa, u kojemu je svirala Bachovu Suitu No. 2 BWV 1008 Allemande, Giulianijevu Sonatinmu op. 71 br. 3 i Petite suite en sol Francisa Kleynjansa. Mlada glazbenica zahvalila je svojim roditeljima i svim svojim bližnjima na podršci i strpljenju.

- Hvala što ste došli, nadam se da ste uživali - rekla je slatinskoj publici.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta