Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Književnost

Nagrada umjetničkih ostvarenja Artefakt 2023.: Marini Mađarević nagrada za roman “Onaj koji otvara vrata”

  vn           13.09.2023.         1972 pogleda
Nagrada umjetničkih ostvarenja Artefakt 2023.: Marini Mađarević nagrada za roman “Onaj koji otvara vrata”

Udruga '3. zmaj' iz Rijeke i ove godine dodjeljuje nagradu Artefakt, koja je do sada bila poznata kao nagrada za domaća književna dostignuća. Novitet je širenje kategorija umjetničkih žanrova stoga ove godine Artefakt nagrađuje najbolja umjetnička dostignuća u: književnosti, stripu, video ostvarenjima, ostvarenjima vizualne umjetnosti te nagradu za poseban doprinos fandomu.

Stručni žiri sastavljen od stručnjaka i kreativaca iz navedenih područja te članova Udruge "3. zmaj", detaljno je analizirao svako djelo na temelju kriterija natječaja, pri čemu je svako djelo moralo pripadati žanru fantastike, znanstvene fantastike ili nadnaravnog horora i zadovoljiti elemente određene kategorije.

Izbor dobitnika nagrade Artefakt nije bio lak, budući da su sva prijavljena djela bila izuzetna. Djela iz kategorije vizualne te video umjetnosti bit će prikazana putem digitalne izložbe tijekom Rikona 2023, koji se održava od 29. rujna do 1. listopada 2023. godine.

Svečana dodjela nagrada održat će se na konvenciji Rikon u subotu, 30. rujna, s početkom u 17 sati u prostorima Filozofskog i Učiteljskog fakulteta na kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Nakon dodjele, u 18 sati, slijedi panel predstavljanje radova dobitnika, koji pruža priliku za razmjenu ideja, stvaranje novih veza u umjetničkoj zajednici i dobivanje vrijednih povratnih informacija, ne samo od publike, nego i od ostalih priznatih gostiju konvencije.

Umjetničko rješenje nagrade Artefakt i ove godine potpisuje riječka umjetnica Bojana Butković.
 
Dobitnici nagrade Artefakt 2023.:

KNJIŽEVNA OSTVARENJA
KRATKA KATEGORIJA
Zoran Krušvar - “Putujući trgovac”
“Putujući trgovac” je kratka priča o ljubavi raspršenoj u multiverzumu, protkana unutarnjom apokalipsom naslovnoga junaka. Dodatnu draž radnji daju magični predmeti i dvorski interijer.
 
SREDNJA KATEGORIJA
Vedran Mavrović - “Tišina, kao...”
Tišina kao… priča je o Gabhi. On nije običan mještanin, već biće tajanstvene prošlosti i vještina. Ne govori mnogo, a njegovu tišinu prekidaju aždaje, stari ratnici, kraljevi i boje.
 
DUGA KATEGORIJA
Marina Mađarević - “Onaj koji otvara vrata”
Okosnica romana je povijesno-ljubavna priča paloga vojnika Ferdinanda koji se ukazuje u obliku duha, a radnja je smještena u vrijeme Drugoga svjetskog rata.
 
OSTVARENJA VIZUALNE UMJETNOSTI
3D RENDER
Eduard Tucaković - “Delivery“
Je li ovo naša bliska ili daleka budućnost - roboti koji dostavljaju hranu ili pakete, u post-apokaliptičnom svijetu?
 
FOTOMANIPULACIJA
Matija Tomšić - “CROSA shipyard”
Radnici brodogradilišta zauzeti su konstruiranjem jednostupanjskih šatlova za orbitu. Zapostavljena mornarička brodogradilišta, poput 3. Maj ili Uljanik, dobila su novi život u svemirskom dobu gradeći brodove za spekulativnu fiktivnu Hrvatsku svemirsku agenciju.
 
ILUSTRACIJA
Mia Jazvac - “Sirene”
Zavodljive sirene iznad površine, a zlokobne zvijeri ispod - vabe mornare u dubine.
 
VIDEO OSTVARENJA
Eduard Tucaković - “Cat Life”
Dnevnik jedne mace u gradu budućnosti, poharanom stanovnicima spojenima na VR aparate. Maca šeće svojoj kući dok se uz nju izmjenjuju vizure futurističkog urbanizma i opustošenog društva.
 
STRIP OSTVARENJA
Korina Hunjak - “Dva je najsamotniji broj”
Kratki strip u kojem virtualna stvarnost zamagljuje granice između iluzije i stvarnosti i kroz neočekivan rasplet istražuje temu eskapizma, žaljenja i trajne snage ljubavi.
 
POSEBAN DOPRINOS FANDOMU
Nikola Šubić - “Priručnik za pustolove”
Priručnik za pustolove je igra uloga ili stolna pustolovina (tabletop roleplaying game). Napisan je opušteno i u veselom tonu i sadrži sve što vam treba za igranje: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, opis lokacija i nekoliko pustolovina.

Udruga “3. zmaj” aktivno provodi projekte na području Rijeke od 2005. godine, usmjerene i prilagođene mladima, djeci, te široj publici.

U 18 godina djelovanja, Udruga je provela desetke većih projekata te mnoštvo manjih aktivnosti, na kojima je sudjelovalo je više od 35.000 mladih osoba iz Primorsko-goranske županije, Hrvatske, ali i inozemstva.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Književnost