Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

Nagrada Borisu Paveliću: Originalan rad koji plijeni pažnju poput trilera, temeljit kao enciklopedija

  Goran Gazdek           10.12.2015.         1601 pogleda
Nagrada Borisu Paveliću: Originalan rad koji plijeni pažnju poput trilera, temeljit kao enciklopedija

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, predstavnici osječkog Centra za mir i Grada u srijedu su zaslužnim pojedincima i ustanovama svečano uručili mirovne nagrade "Krunoslav Sukić" za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava. Mirovnu nagradu "Krunoslav Sukić" ove godine dobili su mirovni aktivisti Marijan Gubina i Prince Wale Soniyiki, a istoimeno priznanje  Centar za mirovne studije i novinar Boris Pavelić.

U obrazloženju priznanja Borisu Paveliću rečeno je:

"Priznanje ide za originalan autorski rad, koji plijeni pažnju iako je analitičan, zanimljiv poput trilera, temeljit gotovo kao enciklopedija. Boris Pavelić uspio je u teškom zadatku, othrvati se da ga količuna i atraktivnost materijala nadvlada ali i oduprijeti se izazovu da on izađe kao pobjednik.

Uspio je pod ruku, znalački i ljudski, izvući Feral pred svjetla javnosti i suočite s njime one koji su ga čitali i voljeli, ali i one koji ga nisu voljeli, a možda najviše one koji ga nisu poznavali.

Knjiga na 700 stranica podrobno opisuje fenomen i djelovanje političko-satiričnog lista Feral Tribune od nastanka davne 1983. godine kao humorističnog podliska Nedjeljne Dalmacije pa sve do gašenja samostalnog tjednika 2008. godine. Ovaj poduhvat Borisa Pavelića vidimo kao poticaj i poziv otvaranju rasprave i istraživanja koji su do sada izostajali - za politologe, sociologe, novinare, povjesničare, istraživače jezika i književnosti te, dakako, za teoretičare i praktičare nenasilnog otpora i nenasilnog društvenog djelovanja. Primjer je iz kojeg valja učiti o društvenim, političkim, psihološkim učincima oštre, rekli bismo bespoštedne političke satire. Kako je to bila nakana autora, ovim mu priznanjem želimo u tome dati podršku",

Svoju zahvalu Boris Pavelić počeo je citatom Krunoslava Sukića: 'Težim govoriti istinu i ostvariti je s radošću'.

- To je sažetak poetike Ferala. Oni su težili govoriti istinu neistinitom svijetu u lice. I činili su to s radošću i smijehom. Utoliko je to ova nagrada Feralu, a ne meni. Ona je najprimjerenije priznanje koje ta knjiga može dobiti. Osijek je jedan od najznakovitijih gradova da se u njemu sjetimo vrijednosti koje je zagovarao i zastupao Feral Tribune. Zato što su i Krunosalav Sukić, Centar za mir, Feral i svi slobodoljubivi i mirotvorni Osječani uvijek bila na istom poslu. Danas je Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i svi mi na istom poslu i ne sumnjam da ćemo na njemu ustrajati. Taj posao može se omeđiti s nekoliko pojmova: poštenje, hrabrost, smijeh sloboda, mir, nenasilje i ljudska prava - rekao je Pavelić.

Mirovna nagrada dodijeljena je Marijanu Gubini koji je, navodi se u obrazloženju,  unatoč zatočeništvu tijekom Domovinskog rata, promicao kulturu mira, svojim djelovanjem nastoji pridonositi izgradnji slobode od nasilja. Prince Wale Soniyikiju je nagrada dodijeljena za njegov višegodišnji mirovni angažman na posredovanju meðu različitim kulturama. On je u Hrvatskoj dobio azil, a izbjegao je iz Nigerije pred nasiljem terorističke skupine "Boko Haram" nakon što su mu braća ubijena a on pretrpio mučenje.

Priznaje "Krunoslav Sukić" Centar za mirovne studije dobio je za rad na pitanjima azila, imigracijske politike, integracije azilanata te angažman tijekom izbjegličke krize.

 Priznanje "Mirotovorna škola" dodijeljeno je učenicima i nastavnicima Ekonomsko i turističke škole Daruvar za poticanje odgoja za mir, nenasilje i suradnju.

Koordinatorica Izvršnog odbora za dodjelu nagrada Katarina Kruhonja kazala je kako je nagrada pokrenuta jer se smatralo kako u društvu nedostaje prepoznavanja napora, koje obični ljudi čine u stvaranju iskoraka prema miroljubivijoj zajednici, odnosima suradnje i solidarnosti. Nagrada je to htjela učiniti vidljivim, a ove smo godine dobili 34 prijedloga iz 13 županija, i to od različitih predlagatelja, institucija, fakulteta, lokalnih uprava ili škola, istaknula je Kruhonja.

Osječki dogradonačelnik Denis Ambruš kazao je kako Osijek želi postati europska prijestolnica kulture 2020. godine te da su sadašnji, ali i bivši dobitnici ove nagrade najbolji promicatelji ideja zajedništva i tolerancije.

 Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava utemeljena je 2009. godine i nosi ime po Osječaninu Krunopslavu Sukiću (1952-2008),  mirovnom aktivistu i humanistu, jednom od osnivača Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti