Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Priroda društva

Nadbiskup Srakić pozvao Isusa na krivu adresu

  Davor Suhan/Moja Rijeka           28.12.2012.         2823 pogleda
Nadbiskup Srakić pozvao Isusa na krivu adresu

Umjesto poziva da posjeti skupštinu biskupa Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj, i riješi duhovne nepravilnosti u kršćanskom odgoju Crkve u Hrvata, nadbiskup Srakić poziva Isusa u Hrvatski sabor, kako bi riješio prirodne nepravilnosti vezane uz pitanja zdravstvenog odgoja.

Istina, zdravlje je uvijek na prvom mjestu, i ne kaže se uzalud "u zdravom tijelu zdravi duh". Ali obzirom da je posljednjih dvadeset godina u našoj domovini statistika bolesnih duhova u izrazitom neskladu sa zdravim tijelima, mislim da posjet instituciji HBK ipak zaslužuje prioritet.  

Ovu sasvim odgovornu procjenu donosim na temelju nekih veoma egzaktnih činjenica koje biskupi tvrdoglavo guraju pod tepih, izbjegavajući preuzeti na sebe krivnju za vlastite grijehe po osnovi Pastirske odgovornosti za odlutalo stado. Krenimo redom:

- Postoje sasvim osnovane sumnje da je postotak katolika u hrvatskim zatvorima veći od onog koji opisuje raspored vjerskih snaga na slobodi. Obzorom da više ne živimo u komunizmu, u jednoj zdravoj kršćanskoj zemlji situacija bi trebala biti obrnuta.

- Slična, sasvim nenormalna zdravstvena slika, dobiva se i na vjerskom uzorku mladih huligana koje kordon interventne policije svake godine na propisan način izuzima iz razularene skupine "promatrača" Gay Pridea, kao i na uzorku pripadnika i simpatizera raznih omladinskih subkultura s ruba pameti, nespojivih sa kršćanskim vrijednostima.

- Učešće katolika u privatizacijskoj pljački i grijehu struktura vrijednom skoro 50 milijardi eura začuđuje i same građane.

- Uza sve to, najveću zbrku i smutnju unosi istina da je životni standard hrvatskih biskupa u neprirodnom neskladu sa hrvatskom sirotinjom.

Biskupima je sve to dobro poznato, ali o tome nikada javno ne govore.

Ako Isusa, dakle,  igdje nema, onda je jasno da ga nema tamo gdje bi najprije trebao biti.

A nema ga već jako dugo...Vremena kada je tamo stanovao, katolici u Hrvatskoj sjećaju se s velikom sjetom. Bilo je svečano tada slaviti Božić i otići nedjeljom u crkvu...posvetiti dom blagoslovljenom vodicom i ugostiti župnika na blagdanskom ručku.

Vjeronauk je bio nauk o vjeri u duhu Evanđelja...Tada je poruka velečasnih mladima na temu spolne orijentacije i dezorijentaciji bila osuda onih koji htjedoše kamenovati Mariju Magdalenu. Sasvim dovoljno da se različiti razumni svjetovni i crkveni pogledi po ovom i sličnim pitanjima mogu razumjeti i složiti.  

I tako je bilo sve dok je Krist stanovao u Crkvi. Vrijeme je da se ponovo vrati.

Vidjelo se to i na ovogodišnjoj  Božićnoj misi u zagrebačkoj prvostolnici kada je, umjesto slavljenja rođenja Božjega Sina, uzoriti kardinal Bozanić razapinjao na križ ministra obrazovanja i sve one "grešne duše" koji su sastavili program zdravstvenog odgoja.

Prisutni predsjednik Josipović, koji je bio na dobrom putu da postane vjernik doživio je takav duhovni šok da mu je sad u glavi veća zbrka nego prije, a premijer Milanović, ako je ikada posumnjao u svoj ateizam, sada je definitivno siguran da Bog ne postoji.

Čak je i duhovno najotpornijem Milanu Bandiću, kojega ništa u životu ne može uzdrmati, vjera bila na kušnji, dok je mnogim crkvenim laicima, nazočnima u katedrali, bilo toliko neugodno da su jedva čekali kraj mise.

I onda još, povrh svega toga, nadbiskup Srakić promaši adresu.

Kolumna Piroda društva

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

admiral1950
29.12.2012. 20:20
Zanimljivo je kako uredništvo nema potrebu nešto napisati o demokratskom vođenju stranke SDP-a od njihovog Dragog vođe Zokija a ovdje mislim na slučaj Bernardić
Mikeš09
29.12.2012. 18:45
,,ugostiti župnika na blagdanskom ručku``veću nebulozu nisam skoro pročitao...
``Bandiću je bila vjera na kušnji``... zbog jednog biskupskog govora...moš mislit...totalna glupost... da je po novinarčiću to istina onda bi vjernici davno nestali...
``Milanović i Josipović su doživili šok``... ako jesu i neka su...nek malo razmisle o svom izmišljanju tople vode od strane Jovanovića... jer je poznato da su nam djeca umorna,preopterečena i imaju ionako previše predmeta...
Mikeš09
29.12.2012. 18:26
Suhi je pobrkao lončiće...pravih vjernika ima 47 posto tako da mu je piskaranje providno i parcijalno kao i mozak a možda je dotični plod ``zdravstvenog odgoja`` a da ni nezna...
slavujj
28.12.2012. 21:20
Većina nas smatra da bi to trebala biti važnija tema ali izgleda da smo u zabludi...
valjda Oni znaju što im je važnije!
Davor
28.12.2012. 20:47
@terzo, slažem se, ali to je upravo jedno od glavnih pitanja sa kojim bi se trebali pozabaviti naši biskupi. Njihovo poslanje je da odgajaju ljude u kršćanskom duhu i trebali bi se zapitati zašto u Hrvatskoj ima toliko puno katolika, a toliko malo kršćana. Znači da je njihov program kršćanskog odgoja zakazao. Držim da je to za Crkvu daleko važnija tema od masturbacije. :)
terzo
28.12.2012. 19:55
@ Davor Suhan
Profinjeno obradena tema (slazem se). Ima samo nesto , sto mi je u grlu stalo, a to je ova recenica; "Učešće katolika u privatizacijskoj pljački i grijehu struktura vrijednom skoro 50 milijardi eura začuđuje i same građane."
To nisu bili katolici vec lopine i kriminalci (prije svega).
Ako su neki od njih i posjecivali crkvu , onda je to bila zloporaba katolicizma . poz. terzo


Još iz kategorije Priroda društva