Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gospodarstvo

Nada Čavlović-Smiljanec: Samo 5 posto poreznih kontrola lani ‘ugostili’ veliki poduzetnici

  Poslovnihr/Danijela Jozić,VLM           14.09.2012.         2126 pogleda
Nada Čavlović-Smiljanec: Samo 5 posto poreznih kontrola lani ‘ugostili’ veliki poduzetnici

Više od 600 velikih kompanija u Hrvatskoj koje donose gotovo polovicu prihoda od poreza i doprinosa od 1. studenoga u državni budžet dobivaju poseban ured u Poreznoj upravi.

Službenog naziva Ured za velike porezne obveznike" imat će sjedište u Zagrebu u okviru središnjeg ureda Porezne uprave, a nadzirat će kompanije koje ostvaruju godišnji prihod od najmanje 150 milijuna kuna. Poseban ured, čiji su budući klijenti lani ostvarili više od 400 milijardi kuna prihoda (zapošljavaju četvrtinu od ukupnog broja zaposlenih), imat će posebnu oznaku "21" s obzirom na 20 postojećih područnih ureda po županijama. Ministar financija Slavko Linić je u četvrtak na sjednici Vlade rekao da su takvi uredi u Europi uobičajeni te da njihova uloga nije samo kontrolna, već se njome uspostavlja "komunikacija s velikim poduzetnicima kako bi lakše rješavali probleme, postavljali porezne sustave, omogućili sigurnost prihoda i kontrole uplate prihoda". Šefica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec iznijela je zanimljiv podatak prema kojem se lani samo pet posto poreznih nadzora odnosilo na velike porezne obveznike. "Valjda su se bavili malima pa nisu stigli do velikih", rekla je novinarima najavivši da će do kraja godine ured obaviti nadzor i reviziju svih velikih poreznih obveznika unatrag tri godine.

U velikim kompanijama pozdravljaju najnovije odluke Banskih dvora. Iako je logično da gospodarstvenici u vječnom strahu od poreznika neće javno kritizirati odluke i rad Ministarstva financija ili Porezne uprave, jučer su nam neki u neslužbenom razgovoru rekli da im je draža intenzivnija komunikacija s Poreznom kako bi se u hodu ispravljale greške ili propusti nego posjeti poreznika na prepad i da pritom ne znaju što ih čeka. "Više nam odgovara dnevna komunikacija s Poreznom jer je ona i za nas i za njih edukativna i preventivna", kaže nam član Uprave jedne velike tvrtke. Ni izmještanje svih velikih na jednu poreznu adresu u Zagrebu nije problem. "Više od 50 posto informacija već se sad rješava elektronički", kaže nam naš sugovornik.

U Ini kažu da su i dosad kvalitetno surađivali s Poreznom upravom. "Pozdravljamo odluku. To je još jedan korak prema jednostavnijem i transparentnijem poslovanju te uspješnijoj suradnji poreznih obveznika s Poreznom upravom", poručuju iz Ine. Iz koncerna Agrokor Ivice Todorića ističu kako je i dosad na razini područnih poreznih uprava postojao sustav praćenja velikih. "Formiranje ureda na razini Ministarstva financija značajna je prednost jer će i ono imati direktan uvid u poslovanje velikih poreznih obveznika", kažu. "U Agrokoru i u njegovim članicama radi se kontinuirani nadzor od strane područnih poreznih uprava, što se može lako i utvrditi kroz zapisnike o nadzoru", dodaju.

I u našičkoj Nexe grupi smatraju da bi se osnivanjem ureda moglo "pridonijeti poboljšanju suradnje između Porezne uprave i obveznika kroz brže i učinkovitije provođenje procedura, tumačenje propisa, ali i jačanjem savjetodavnih usluga Porezne uprave". "Porezni službenici moći će se usredotočiti na velike poslovne sustave, bolje razumjeti njihovo funkcioniranje i specifičnosti, što svakako može biti olakšavajuća okolnost tijekom poreznih nadzora ili redovne komunikacije", poručuju iz Nexea.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
15.9.2012. 7:24
Čudno mi je da se u doba super elekrtonske tehnologije trebaju otvarati posebni uredi koji bi vodili brigu o velikim poreznim obveznicima.

Tu se očigledno radi o otvaranju novih radnih mjesta za zapošljavanje kukulele kadrova!
neutralan
14.9.2012. 22:33
Osobno smatram da je ovo vijest za javnost , a istina je nešto drugo.


Još iz kategorije Gospodarstvo