Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Dossier Čavlović

Nada Čavlović Smiljanec: Porezna otkrila 2000 sumnjivaca koji imaju veću imovinu od prihoda!

  Dnevnik.hr           30.03.2012.         1867 pogleda
Nada Čavlović Smiljanec: Porezna otkrila 2000 sumnjivaca koji imaju veću imovinu od prihoda!

Porezna uprava zasukala je rukave i krenula u obračun s utajivačima poreza. O tome ekskluzivno za Dnevnik Nove TV govori direktorica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Na razgovore već pozivaju porezne obveznike kod kojih se pokazao nesrazmjer između imovine i prijavljenog prihoda. Do sada je pokrenuto više od 2 tisuće predmeta i to u samo dva mjeseca.

Voziti se u ferrariju ili uživati u luksuznoj vili, a u isto vrijeme imati prijavljene prihode koji takav luksuz ne omogućavaju, dovoljno je da Porezna reagira. Svakodnevno referenti porezne uprave prate nove slučajeve pomoću posebne aplikacije koja pročešljava na temelju OIB-a.

'Automatski im se vidi taj crveni signal gdje se točno može vidjeti da postoji određen nesrazmjer, takvi porezni obveznici odmah se ispisuju i pozivaju se u porezne ispostave i postupak onda dalje teče', kaže Nada Čavlović Smiljanec, direktorica Porezne uprave.

>> Prvi poslodavac države priznao: Nisam platio porez!

 Pokrenuto je više od 2 tisuće postupaka kojima se ispituje nesrazmjer imovine i prihoda. Ne čeka se. Sumnjive se odmah poziva da opravdaju imovinu. 'To je rekla bi jedna vrsta sudskog postupka gdje morate pozivati stranku isto tako morate kao dokazno sredstvo uzimati svjedoke, vještake, taj postupak traje, ali daje rezultate', dodala je Čavlović Smiljanec.

Rezultati su punjenje državnog proračuna. Ako se dokaže da je imovina vrijednija od prihoda razlika se tretira kao neprijavljeni dohodak i na njega treba platiti porez. Odbijanje plaćanja može dovesti do kaznene prijave za utaju poreza. Porezna uprava ozbiljno se uhvatila posla, u samo dva mjeseca otkrili su dvostruko više slučajeva nego što je zabilježeno u protekle dvije godine.

'Moramo očistiti tržište poduzetnika koji su loši i koji one dobre poduzetnike isto tako vuku u lanac nelikvidnosti', tvrdi direktorica Porezne uprave. A nisu se samo poduzetnici našli na listi  odvjetnici, obrtnici, liječnici, svi imaju priliku dokazati
odakle im vrijedna imovina.

Više na:  Dnevnik. hr

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Čavlović