Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Ekologija

Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti zraka

        23.05.2011.         1400 pogleda
Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti zraka

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izradilo je Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti zraka koji se nalazi na javnoj raspravi u razdoblju od 20. svibnja do 20. lipnja 2011. godine. Ovim se Zakonom određuju mjere, način organiziranja, provođenja i nadzora zaštite i poboljšanja kvalitete zraka, smanjenje emisija stakleničkih plinova radi ublažavanja klimatskih promjena, postupno ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj, informacijski sustav te upravni i inspekcijski nadzor.

Ministarstvo ovim putem poziva zainteresiranu javnost da se uključi u izradu Nacrta prijedloga Zakona, davanjem svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi koje se mogu dostaviti isključivo pisanim putem na adresu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb, najkasnije do 20. lipnja 2011. godine.

Nacrt prijedloga Zakona dostavljen je na mišljenje i drugim nadležnim središnjim tijelima državne uprave te pravnim osobama s javnim ovlastima. Nakon što se razmotre sva prispjela mišljenja, primjedbe i prijedlozi izradit će se konačni tekst Nacrta prijedloga Zakona i uputiti Vladi Republike Hrvatske na daljnje postupanje.

Tijekom tri godine od stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti zraka (2008. godine), usvojene su značajne dopune međunarodnih ugovora iz područja zaštite klimatskog sustava, emisija stakleničkih plinova i tvari koje oštećuju ozonski sloj, koje zahtijevaju značajne izmjene Zakona. Tijekom provedbe Zakona o zaštiti zraka i provedbenih propisa donesenih temeljem njega uočena potreba da se u Zakonu otklone pojedine postojeće nejasnoće i nepreciznosti.

U međuvremenu su Europski parlament i Vijeće usvojili (u svibnju 2008. godine) novu Direktivu o kvaliteti okolnog zraka i čistijem zraku za Europu. Pored toga, Europski parlament i Vijeće donijeli su novu Direktivu o industrijskim emisijama koja je zamijenila postojeću IPPC direktivu i koja utvrđuje obveze za velike uređaje za loženje i objekte u kojima se koriste hlapivi organski spojevi, izmjene direktiva o kvaliteti tekućih naftnih goriva, terminala i benzinskih postaja te nove direktive u području zaštite klime i postupanja s tvarima koje oštećuju ozonski sloj.

Nacrt prijedloga Zakona nalazi se na web stranici Ministarstva : www.mzopu.hr .

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija