Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Nacionalne manjine: Srbi zadovoljni, Mađari tvrde da se zakon provodi selektivno


  Županija           23.03.2009.         1088 pogleda
Nacionalne manjine: Srbi zadovoljni, Mađari tvrde da se zakon provodi selektivno

VIROVITICA - Odbor za nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije smatra da je došlo do kvalitetnih pomaka ostvarivanju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjima i poboljšanju ukupnih međunacionalnih odnosa u sredinama u kojima su one prisutne. No, unatoč pozitivnim primjerima, u nekim općinama i gradovima, nisu u cijelosti ili do kraja usklađeni opći akti s odredbama Ustavnog zakona niti su donijeti drugi propisi koji se tiču ostvarivanja prava manjina.

Predsjednik vijeća srpske nacionalne manjine Staniša Žarković zadovoljan je poštivanjem zakona i ostvarivanjem prava manjina. «Virovitičko-podravska županija jedna je od prvih koja je uskladila Statut sa Ustavnim zakonom. Dobili smo prostor, ostvarili pravo na mjesečnu naknadu svog vijećnika i dobili naknadu troškova za promidžbu. Imamo jednog predstavnika u županijskom Poglavarstvu, a dva u Skupštini.  Sa zadovoljstvom mogu istaći da kaznenih djela s etničkom pozadinom više nema, a očekujemo da će poglavarstvo izraditi Plan zapošljavanja za nacionalne manjine», kaže Žarković.

Međutim, predstavnik mađarske nacionalne manjine Ištvan Seleši ističe kako se provedba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina provodi selektivno navodeći osobni primjer. «Već dva mandata biran sam za predstavnika mađarske manjine, a još uvijek mi nisu osigurana temeljna sredstva za rad niti sam dobio novac za uređene ureda», kaže Seleši.

U Virovitičko-podravskoj županiji, prema popisu iz 2001. godine, živi 7.519 pripadnika nacionalnih manjina što je 8 posto ukupnog broja stanovnika. Najviše je Srba - 6612, Mađara - 255 i Albanaca -229. Nacionalne manjine su kulturno organizirane u udruge: Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Češka beseda, Židovska općina Virovitica i Udruga Albanaca Virovitičko-podravske županije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ŽupanijaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: