Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Aktualnosti

Na Viroexpu mnoštvo noviteta i novih izlagača

  Ivan Žada           28.02.2015.         3307 pogleda
Na Viroexpu mnoštvo noviteta i novih izlagača

Dvadeseti sajam Viroexpo već na dan otvaranja posjetio je velik broj posjetitelja, gospodarstvenika i zainteresiranih kupaca. Prvi put sajam uz zemlju partnera ima i partnerski grad, Veliku Goricu, piše portal Sajmovi.eu. Upravo zato, na sajmu se predstavlja više izlagača iz Gorice i turopoljskog kraja. Među njima i Gorica staklo, tvrtka s 45 godina tradicije u privatnom vlasništvu. Kroz godine su od malog obrta izrasli u tvrtku s više od 60 zaposlenih. Zapošljavaju i ulažu čak i u vrijeme krize. „Iznimno nam je drago da smo na sajmu i da je baš naš grad prvi partner ovog uglednog sajma. Mi smo na ovaj sajam prvenstveno došli kako bi nas što bolje prepoznali na tržištu, stoga je naše predstavljanje više marketinško, a manje prodajno“, rekao je Igor Keserić, brand manager Gorica Stakla. Tvrtka je trenutačno u fazi novog investiranja. Uz potporu EU ulažu više od dva milijuna eura u strojeve i tehnologiju.  „Godinama je naš bazni proizvod bilo izolacijsko staklo, a kako tržište sve više traži dekoracijsko staklo ono nam u proizvodnji iz godine u godinu zauzima sve veći udio. Zato ove godine nabavljamo novi printer za staklo s keramičkim tintama, to je jedna vrlo velika investicija. To su tinte kojima isprintate sliku na staklo i kada se zakali staklo ta slika se više ne može skinuti, nastavio je Keserić. Ističe kako se njihova tvrtka odlučila boriti s krizom novim zapošljavanjima i investiranjima. Uz sve to, bilježe stalni rast, kako dobiti, tako i broja zaposlenih.

 Na sajmu se i ove godine predstavlja nekoliko noviteta. Među njima je možda najzanimljivija sadilica rasada na foliju virovitičke tvrtke Agroservis proizvodnja. Ova sadilica potpuno je razvijena u pogonima tvrtke, a uvelike olakšava sadnju u odnosu sadilice koje su do sada bile dostupne na tržištu. „ Ovom sadilicom sadi se direktno na foliju bilo salata, paprika, odnosno bez obzira na kulturu, izravno iz kontejnera. Ovom sadilicom mnogostruko se brže odvija proces sadnje, a potrebno je i manje radne snage. Interes je vrlo velik i već smo jučer prodali tri stroja, kazao je tehnolog Agroservis proizvodnje Zvonko Vrbicki. Uz ovaj novitet, tvrtka proizvodi još niz inovativnih strojeva. „ Proizvodimo malčere, gredičare, gredičare polagače za polaganje folije nakon kojeg u polje ide naša nova sadilica.  Proizvodimo i skidač malč folije koji na dan može skinuti i 15-ak hektara folije s polja. Taj skidač također smanjuje potrebu za radnom snagom jer radi ono što bi u protivnom trebalo dnevno raditi nekoliko radnika“, dodao je Vrbicki. Većinom posluju na hrvatskom tržištu i tržištima zemalja u okruženju. Nadaju se da će na sajmu ugovoriti poslove i za neka druga tržišta, svakako ona dalekoistočna. Pohvalili su se u Agroservis proizvodnji da su već jučer prodali tri svoje inovativne sadilice na foliju na što su iznimno ponosni.

 Prvi put su na sajmu predstavlja i virovitička octara koja je nakon stečaja dobila novog i vrlo ambicioznog vlasnika. „Sama tradicija virovitičkog octa je duga, proizvodi se od 1956  bez prekida i prepoznatljiv je brend kako u Hrvatskoj, tako i zemljama nastalim raspadom bivše države, no izvozimo i u Sjedinjene države gdje se je jabučni ocat koristi kao sirovina za razne dijetetske pripravke.  Kvaliteta je iznimno visoka, najviše zahvaljujući prirodnoj sirovini koju koristimo. Najveća smo octara u Hrvatskoj i godišnje proizvedemo milijun i 500 tisuća litara octa raznih vrsta. Dolaskom novog vlasnika, virovitičke tvrtke „Mustač comerce“ planiramo proširiti asortiman  na aromatizirane octove s primjerice ružmarinom feferonom i slično. Takvi proizvodi su iznimno traženi na inozemnom tržištu, te uz našu kvalitetu ne sumnjamo u tržišni uspjeh novih proizvoda. Virovitički ocat nakon dugo vremena prodajemo ponovno pod svojom markom. Posljednjih desetak godina nam je strateški partner bila Zvijezda, odnosno koncern Agrokor, te smo kroz njihove tvrtke u regiji prodavali cjelokupnu proizvodnju“, kazao je Mate Vukušić iz virovitičke octare. Poručuju da su iznimno zadovoljni već prvog dana virovitičkog sajma. Bilo je upita, postoje naznake nekih novih poslova. Ističu da na sajmu očekuju sklopiti neke nove kontakte na udaljenijim tržištima istoka s rastućim gospodarstvom. Drže da im je prednost što su dio prehrambene industrije koja i u vrijeme krize bilježi rast.

 Jubilarnim sajmom zadovoljni su i organizatori. „ Veseli nas što je ove godine rekordan broj izlagača, njih 700 iz čak 26 zemalja. Nova zemlja sudionica je Kazahstan. Značaj sajma potvrđuje i činjenica da ga je otvorila Predsjednica Grabar Kitarović, da su nazočili veleposlanici iz pet zemalja, dvadeset  Župana, predsjednici obiju komora, obrtničke i gospodarske, te velik broj gospodarstvenika. Kako je potvrdio  predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajac, ovaj sajam trenutačno je najveći i najvažniji u Hrvatskoj. Ove godine nam je po drugi put zemlja partner Mađarska koja je iznimno važna za naše gospodarstvenike. Ovdje su došli s preko 50 izlagača, održano je i niz bilateralnih  hrvatsko-mađarskih sastanaka, održana su i dva predavanja na temu gospodarskih odnosa dviju zemalja, a predstavili smo im i mogućnosti ulaganja u Virovitičko-podravsku županiju“, rekao je direktor sajma „Viroexpo“ Igor Andrović. Sajam je uspješan i opstao je čak i u vrijeme krize, tvrde organizatori, zbog toga što nema zaposlenih u tvrtki Viroexpo d.o.o. Čak i direktor volontira, a cijelu organizaciju odrade kroz vlastite kapacitete Grad Virovitica, Virovitičko-podravska Županija, HOK, obrtnička komora Virovitičko-podravska i HGK, ŽK Virovitica koji su suorganizatori na ovom projektu. Ovogodišnji će sajam posjetiti više od 20 tisuća ljudi. Najčešći posjetitelji su iz Hrvatske, no potom slijede oni iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, a sve više i iz Srbije.  Nakon što završi ovaj sajam u nedjelju već se slijedećega tjedna okuplja organizacijski odbor i kreće se s pripremama za slijedeći, 21. Viroexpo 2016.

 Fotogalerija na portalu Sajmovi.eu

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti