Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Na tragu rimskog Marinianisa


  Kultura           Radio Slatina           12.07.2009.         1619 pogleda
Na tragu rimskog Marinianisa

SLATINA - Otkako je otvoren novouređeni izložbeno-galerijski prostor Zavičajnog muzeja u zgradi Starog kotara, u kojemu je privremeno izložen dio dva i pol desetljeća sakupljane muzejske građe, sve češće Slatinčani iz svojih obiteljskih «riznica» doniraju muzeju razne predmete vezane uz Slatinu i slatinski kraj.

Ravnateljica muzeja Dragica Šuvak nije krila oduševljenje vrijednom donacijom kojom je prošli tjedan arheološku zbirku obogatio Jozo Šantak iz Sopja darovavši Zavičajnom muzeju dvije vrijedne brončane posude iz antičkog razdoblja.

Iznenađuju svojom ljepotom i očuvanošću i danas, osamnaest stoljeća od nastanka. Još više iznenađuje činjenica da su pronađene sasvim slučajno prilikom oranja na Šantakovoj njivi koji je o vrijednom nalazu odmah izvijestio Muzej te je pokrenut postupak registracije lokaliteta pod imenom Bataluša.

- Moram priznati da smo izuzetno sretni činjenicom da je to bilo upravo na zemljištu Joze Šantaka koji je inače već po mnogočemu suradnik muzeja i veliki ljubitelj i poznavatelj kulturne baštine. Dobili smo vrijedni nalaz koji će imati svoj prostor u stalnoj zbirci muzeja vezanoj uz povijest slatinskoga kraja. To su metalni nalazi, najvjerojatnije bronca koji datiraju, prema informacijama koje imamo od arheologa, u razdoblje II. ili III. stoljeća naše ere. Pripadali su rimskom vremenu. Prema tome na tragu smo Marinianisa, lokacije koja je postojala u okolici Slatine, rekla je prilikom preuzimanja donacije Dragica Šuvak.

Jozu Šantaka, poznatog ljubitelja i strastvenog skupljača starina pitali smo je li bilo teško odvojiti se od vrijednog nalaza: - Nije bilo teško darovati jer znam da je to vlasništvo Republike Hrvatske. Sretan sam i zadovoljan što ove nalaze mogu dati na uvid javnosti. Otkrio sam ih sredinom prosinca 2007. kada sam orao na jednoj parceli. Taj smo dio ostavili neposijan radi mogućih arheoloških istraživanja. To je još jedan doprinos poznavanju naše povijesti. Znamo da je Sopje postojalo u rimsko vrijeme na raskrižju putova Ptuj – Osijek i Požega – Kapošvar. U to je vrijeme dobilo i ime. Sopje, naime, na latinskom znači «odmorište». Čini mi se da je to iz II. stoljeća, iz razdoblja Marka Aurelija jer smo pronašli i njegov novac. Pretpostavljam da je riječ o groblju.

- Rimsko je razdoblje na ovome području još uvijek neistraženo. Poznato je da je ovim prostorom išla velika rimska cesta uz vodotok Drave. Ovo nalazište dokazuje da zemlja u slatinskoj okolici, kao i u cijeloj Slavoniji, skriva neprocjenjivo blago koje će otkriti nepoznate detalje iz prošlosti, kaže ravnateljica muzeja.

Nakon otkrića ovoga nalazišta i upoznavanja nadležnog konzervatorskog zavoda s nalazom, pokrenute su akcije za organiziranje arheoloških istraživanja i dogovoreno je da će projekt voditi Arheološki muzej iz Zagreba s kojim je o tome sklopljen ugovor. Voditelj će biti Ivan Radman, specijalist za antiku. Istraživanja će se financirati sredstvima Ministarstva kulture, Virovitičko-podravske županije i Općine Sopje. Sve je spremno za arheološka iskapanja na novootkrivenom lokalitetu Bataluša koja bi trebala započeti u rujnu ove godine. Što sve zemlja skriva, otkrit će arheolozi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

dalton
12.7.2009. 20:54
Vidi, vidi! Zar se i to događa da se tako vrijedne stvari poklanjaju. Skupljači neplemenitih, poluplemenitih i plemenitih metala (Romi) bi to čak i platili.


Još iz kategorije KulturaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: