Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Poljoprivreda

Na temperaturi iznad 30 povrće se ne može spasiti

  Suzana Župan/Glas Slavonije Foto: R. Sorić           14.07.2012.         2198 pogleda
Na temperaturi iznad 30 povrće se ne može spasiti

Nisam spavao dva tjedna; ustajem u 4 ujutro i sve do 8.30 navodnjavam, to ponavljam i popodne, iza mene su sati i sati nespavanja, umora, spremnici i spremnici potrošenog goriva, ali ne pomaže! Nisam uspio spasiti povrće, kao, uostalom, ni drugi povrtlari! Naime, nas ne muče kiša, vlaga, dajemo povrću dovoljno vode, no na temperature ne možemo utjecati, a sve iznad 30, 32 stupnja Celzijevih smrt je za povrće - očajan je povrtlar iz okolice Virovitice i predsjednik Zajednice hrvatskih udruga povrtlara (ZHUP) Miroslav Filipović.

O vrućinom desetkovanim povrtnjacima govori već na primjeru svojih kupusnjača:

- Imam posađenih više od 100.000 kupusnjača, a nije ih preživjelo ni 10.000, unatoč tome što zalijevam i ujutro i navečer. Sprženi su i "srce" i listovi.

Za povrtlarima i njihovim kulturama već je četvrti tjedan paklenih vrućina, a ni prognoze za nastavak ljeta nisu dobre.

- Ako su točne najave o nastavku vrućina tijekom cijelog srpnja i kolovoza, povrća će biti 40 - 60 posto manje. Od 15.000 glavica cvjetače, neću ni jednu odsjeći jer je sunce sve uništilo - govori o katastrofi po povrtnjacima Miroslav Filipović.

Podbacit će i paprika u rodu, 30 - 40 posto, očekuju se velike deformacije ploda, opekline, trulež. Biljke u nicanju također su "šokirane", a sparine neizbježno donose bolesti povrću. Svježine nema ni noću.

- Najviše su stradale kulture koje su se trebale presađivati za kasne. Utjecaj vrućine drastično će se vidjeti u dinji i lubenici; bit će "skuhane", a lubenica će po kori imati opekline. Ovo je treća godina zaredom koja uništava povrtlare pa se svi pitamo - što više uopće sijati, koju kulturu, što odabrati da se odupre ovoj klimi koja se neizbježno mijenja? - pita se čelnik hrvatskih povrtlara.

"Daj mi svu robu i reci cijenu!"

Predsjednik ZHUP-a Filipović procjenjuje da se poremećaj zbog paklenih vrućina neće odraziti na cijene povrća.

- Za njih je bitno ima li robe u okruženju, a činjenica je da je nema ni vani. Jutros su me zvali otkupljivači s kojima nikad dosad nisam radio i tražili kupusnjače. "Daj mi ili ostavi svu robu meni i reci cijenu", rekli su mi, a zna se da su oni ti koji pred nas proizvođače izlaze s cijenom. No, što mi vrijedi da tražim bilo koju cijenu kada robe nema?! - kaže Miroslav Filipović.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda