Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Prosvjeta

Na tečaju u Pragu Innovative Approaches to Teaching sudjelovala nastavnica Silvija Pošta

  vn           04.12.2023.         1972 pogleda
Na tečaju u Pragu Innovative Approaches to Teaching  sudjelovala nastavnica Silvija Pošta

Nastavnica Engleskog jezika Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, Silvija Pošta, sudjelovala je na tečaju u Pragu „Innovative Approaches to Teaching” („Inovativni pristupi podučavanju”), od 20.11. do 24. 11. 2023. u sklopu Erasmus+ KA1 projekta „ Smanjivanje ranog napuštanja škole i stvaranje odgovarajuće razredne klime” koji se provodi u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica kao jedan od ciljeva Erasmus+ akreditacije za područje odgoja i općeg obrazovanja. Tečaj je organizirao ITC (International Training Centre) iz Praga koji pripada češkom Ministarstvu obrazovanja te koji, osim Erasmus+ tečajeva, organizira tečajeve i nastavnicima iz cijele Češke od 1996. godine. Na tečaju je, uz nastavnicu Poštu iz Hrvatske, sudjelovalo ukupno 17 nastavnika iz Njemačke, Latvije, Portugala, Rumunjske i Turske. Predavačica i voditeljica tečaja bila je Smriti Vasistha, a tečaj je vođen na engleskom jeziku.

Tečaj je namijenjen nastavnicima koji žele poboljšati kvalitetu i učinkovitost obrazovnog procesa u učionici potičući kreativnost i kritičko razmišljanje kroz korištenje IKT-a u nastavi te prateći moderne trendove u prezentiranju gradiva uz modele BL (blended learning), PBL (project based learning), TBL (task based learning), IBL (inquiry based learning) te tzv.„obrnutu učionicu”. U novim metodama fokus je na učeniku kojemu je uloga postati izvrstan u učenju (expert learner), a uloga nastavnika je da bude pružatelj vještina, a ne sadržaja. Njima učenik postaje odgovorniji i motiviraniji u praćenju svog uspjeha uz samovrednovanje i vršnjačko vrednovanje. Na tečaju su se kroz radionice koristile razne aplikacije i web-stranice kao što su Scribbl, goosechase.com, liveworksheets.com, ekstenzija insertlearning.com, edpuzzle.com, quizziz.com i sl.

Nastavnica je također upoznata kako navedene inovativne metode pomažu učenicima sa slabijim znanjem, kako identificirati učenike koji su skloniji napuštanju škole te kako uz razne tehnike emocionalnog i socijalnog učenja pomoći učenicima da budu uspješni tijekom svog školovanja.

Novostečena saznanja nastavnica će imati prilike primijeniti u svakodnevnom radu te ista podijeliti na Nastavničkim vijećima i aktivima s kolegama iz škola i županije. Nastavnica će u razgovoru s učenicima i kolegama moći utvrditi uspješnost primjene pojedinih metoda kako bi nastavni proces bio što kvalitetniji, poticajniji i zanimljiviji svim uključenima u nastavni proces.

Tečaj je, osim novostečenih saznanja, omogućio razvoj jezičnih vještina, kako engleskog, tako i drugih europskih jezika pa su polaznici imali mogućnost izmijeniti svoja iskustva vezana za pojedine obrazovne sustave te se kritički osvrnuti na njih.

Polaznici tečaja su se i kulturno obogatili kroz organizirano razgledavanje Praga uz pratnju turističkog vodiča. Obišli su radno mjesto predsjednika Češke, Praški dvorac, zatim popularni Karlov most na rijeci Vltavi (koji je pun trgovaca, turista i umjetnika, osobito ljeti), poznati Astronomski sat (Orloj) u starom gradu te su saznali o povijesti Praga i Češke prolazeći pored crkvi i tornjeva, kojih je u Pragu preko 400 i zbog čega Prag prati naziv, uz Zlatni grad, Grad stotinu tornjeva.

Detaljnije informacije o projektu mogu se pratiti na web-stranici projekta https://majastamparonline.wixsite.com/no-dropout i Facebook stranici https://www.facebook.com/profile.php?id=61552724249780 .

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta