Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Lokalni izbori 2009.

Na svibanjskim lokalnim izborima građani će prvi put izravno birati načelnike općina

        11.04.2009.         1386 pogleda
Na svibanjskim lokalnim izborima građani će prvi put izravno birati načelnike općina

Na svibanjskim lokalnim izborima, koje je Vlada danas i formalno raspisala, građani će prvi put izravno birati načelnike općina, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike. Odluka o raspisivanju lokalnih izbora stupa na snagu 15. travnja objavom u Narodnim novinama kada prestaje mandat svim sadašnjim članovima predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave.

Prema odluci o raspisivanju izbora u gradovima do 10 tisuća stanovnika, uz općinskog načelnika i gradonačelnika birat će se jedan, a u većima gradovima od 10 tisuća dva zamjenika. Po dva zamjenika imat će i župani.

Uz neposredno izabrane gradonačelnike, građani će birati i svoje predstavnike u predstavničkim tijelima lokalne i područne samouprave, odnosno u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama. U Gradu Zagrebu birat će i predstavnike u vijećima četvrti i mjesnim odborima.

Oni koji se namjeravaju kandidirati za načelnike općina do tisuću stanovnika svoju će kandidaturu morati potkrijepiti potpisima najmanje 50 birača. Kandidati za općinske načelnike u općinama većim od 1000 stanovnika morat će prikupiti 100, za gradonačelnike gradova manjih od 35.000 stanovnika 500 potpisa birača. Za gradonačelničke kandidature u gradovima između 35 i 100 tisuća stanovnika bit će potrebno 1000, a za veće gradove 2000 potpisa. Za župane će trebati 2500, a za gradonačelnika Grada Zagreba 5000 potpisa.

Rok za podnošenje kandidatura nadležnim izbornim povjerenstvima istječe 12 dana nakon stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, odnosno 30. travnja.

Izborna povjerenstva u slijedećih 48 sati utvrđuju valjanost kandidatura, a potom objavljuju zbirne izborne liste. Od objave izbornih lista počinje izborna kampanja, koja mora završiti 24 sata prije izbora.

Načelnikom općine, gradonačelnikom ili županom postaje kandidat koji je osvojio više od polovice glasova birača koji iziđu na izbore. Ne osvoji li ni jedan kandidat natpolovičnu većinu, 14. dana nakon prvoga, održava se i drugi krug izbora, u koji ulaze dva kandidata s najviše osvojenih glasova u prvom krugu.

Prema informacijama s današnje sjednice Vlade u provedbi izbora sudjelovat će oko 36 tisuća ljudi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Lokalni izbori 2009.