Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Prosvjeta

Na Sveučilištu u Mostaru 10 posto više prijava, 20 posto iz Hrvatske

  Hina           09.07.2024.         506 pogleda
Na Sveučilištu u Mostaru 10 posto više prijava, 20 posto iz Hrvatske

Broj studentskih prijava za upise u novu akademsku godinu Sveučilišta u Mostaru u prvome upisnom roku povećan je za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a čak 20 posto veći je broj studenata iz inozemstva, najviše iz Hrvatske, izvijestilo je ovo sveučilište. Drugu godinu zaredom u ovoj jedinoj visokoškolskoj ustanovi na kojoj se nastava odvija na hrvatskome jeziku bilježi se povećanje prijava, unatoč tome što osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini bilježe znatan pad broja učenika zbog društvene i ekonomske nestabilnosti.

"Porast od 10,4 posto svjedoči o sve većem zanimanju studenata za programe i kvalitetu obrazovanja koje Sveučilište u Mostaru pruža, zahvaljujući jasnoj strategiji Sveučilišta, novim studijima prilagođenima tržištu rada, kao i akreditacijama koje SUM posjeduje", navodi se u priopćenju Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Prijave za upise na mostarsko sveučilište od prošle se godine, jedino u BiH, apliciraju elektronski putem preko mrežne stranice upisi.sum.ba, koju je izradio Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru. Ovi koraci, dodaju iz ove visokoškolske ustanove, približavaju Sveučilište potpunoj digitalizaciji s ciljem da ono postane e-sveučilište.

Sveučilište u Mostaru ima jedanaest fakulteta i jednu Akademiju umjetnosti s 50 različitih studija, 46 specijalizacija i 70 studijskih grupa.

Najveći porast broja prijavljenih je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru te na studijima biomedicinskih fakulteta.

Uz domaće studente, Sveučilište u Mostaru bilježi značajan porast broja prijava stranih studenata, najviše iz Hrvatske, kojih je ove godine više od 20 posto u odnosu na godinu dana ranije. Taj trend na sveučilištu se pripisuje rastućoj međunarodnoj privlačnosti i ugleda SUM-a.

Najavljeni su novi iskoraci te praćenje posljednjih trendova u obrazovanju, ažuriranje kurikuluma te pružanje studentima prilike za praktično iskustvo i sudjelovanje u istraživačkim projektima. "Sve to pridonosi povećanom interesu i povjerenju koje studenti imaju prema ovoj instituciji koja jača svoj ugled i reputaciju u Bosni i Hercegovini, Europi i svijetu", navelo je Sveučilište u Mostaru.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta