Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  HGK-Županijska komora Virovitica

Na sajmu prehrane Salima u Brnu sudjelovalo 30 tvrtki iz Hrvatske

        15.03.2010.         2556 pogleda
Na sajmu prehrane Salima u Brnu sudjelovalo 30 tvrtki iz Hrvatske

U Brnu, u Republici Češkoj, od 1. do 5. ožujka održan je 27. međunarodni sajam prehrane Salima, jedan od najvećih u srednjoj Europi. Na 18.500 četvornih metara izložbenog prostora predstavilo se 700 izlagača iz 26 zemalja, najviše iz Češke 448. U organizaciji HGK-Županijske komore Virovitica i uz potporu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore na zajedničkom izložbenom prostoru nastupilo je 32 izlagača iz Hrvatske, najviše iz Virovitičko-podravske (15) i  Splitsko-dalmatinske županije (11). Dva izlagača imala je Brodsko-posavska, a po jednog Požeško-slavonska i Istarska županija.

Povećan je broj izlagača iz Hrvatske (na 26. Salimi bilo ih je 24), ali je ukupan broj izlagača smanjen za 300 što se pripisuje svjetskoj ekonomskoj krizi. Uz Hrvatsku, zemlje s najvećim brijem izlagača su Njemačka (32), Slovenija (29) i Austrija (23).

Hrvatski izlagači predstavili su se paletom specifičnih proizvoda - konzerviranim voćem i povrćem, medom i pčelinjim proizvodima, voćnim vinima i likerima, ljekovitim biljem, čajevima i tinkturama, tekućim gnojiva,  rakijama viljemovka i šljivovica, proizvodima od šibe, prirodnim sokovima i džemovima, maslinovim uljem, ribljim proizvodima i proizvodima od tartufa. Posjetitelji sajma mogli su kušati kolač šapa slatinske tvrtke Šapica te vina slatinskog Starog podruma (chardonnay, graševina, frankovka), PP Orahovica (zeleni silvanac, sivi pinot, rajnski rizling, sauvignon, graševina, frankovka) i Vinarije Zdjelarević iz Brodskog Stupnika.  „Već punih 12 godina realiziramo nastup hrvatskih izlagača u Brnu. O velikim mogućnostima sajma najbolje govori podatak da je prije dvije godine tvrtka Eurovoće  iz Orahovice ovdje dogovorilo posao vrijedan milijun kuna", kaže poslovni tajnik HGK-Županijske komore Virovitica Milan Vanđura.

Na sajmu se predstavila i tvrtka "Bilaja" iz Marine u Splitsko-dalmatinskoj županiji  s ekstra djevičanskim maslinovim uljem„Benedikta Tera Dalmacija" . Riječ je o tvrtki koja ima dvije najveće uljare u Europi - Bilaja,  i BN kapaciteta koje zajedno mogu preraditi 300 tona maslina dnevno.  „Dolazimo iz kraja s najvećim borjem maslina. Samo u općini Marina ima 1,5 milijuna stabala što čini četvrtinu svih stabala u Hrvatskoj. Prednost našeg ulja koje je na prestižnim natjecanjima osvojilo tri zlatne medalje je jedini u Europi imamo mogućnost da maslina koja je danas ubrana bude i prerađena", kaže nam vlasnik i direktor tvrtke Ivan Najev.

Ulje „Benedikta Tera Dalmacija" izvozi se u SAD, Austriju, Švicarsku i Njemačku, a trenutno se vode pregovori za izvoz u Rusiju, Singapur, i Bliski istok. „Na sajmu u Brnu dobili smo nekoliko ozbiljnih upita od svjetskih trgovaca, a najvjerojatnije ćemo sklopiti dogovor s tvrtkom koja će nas zastupati u Ćeškoj", dodaje Najev

U okviru Salime održan je i  5. Sajam pekarske industrije. 24. sajam opreme za hotele i trgovinu, 15. sajam vina i 26. sajam pakovina i tehnologija za pakiranje.

Sajam Salima u Brnu održava se bienalno, svake druge godine. Tradicija samovanja u tom gradu od pola milijuna stanovnika, drugom po veličini u Češkoj, duga je osam desetljeća. Trenutno se održava 50 međunarodnih izložbi i velesajmova od kojih su 24 najveće priredbe svoje vrste u srednjoj Europi.  Razlog je tomu je zemljopisni položaj Brna koji se nalazi u blizini pet velikih srednjoeuropskih gradova (Prag, Beč, Budimpešta, Bratislava i Ljubljana) i odlična infrastruktura sajma koji se nalazi u središtu grada. Osim za organizaciju sajamskih priredbi prostor služi za priređivanje mnogih velikih skupova - seminara, konferencija, sportskih događaja i koncerata.U neposrednoj okolici je pet hotela na čiju, gotovo stopostotnu popunjenost, utječe blizina sajma. Dioničko društvo Veletrhy Brno (BVV) koje upravlja sajmom u šezdesetpostotnom vlasništvu je Sajma Düsseldorf  iz Njemačke. Na sajmu sve besprijekorno funkcionira i ništa nije prepušteno slučaju pa se izlagači i posjetitelji rado vraćaju - sajam obiđe i do 50.000 posjetitelja. Najviše iz zemlje domaćina, ali i iz Slovačke, Poljske, Mađarske, Njemačke, Italije, Austrije, Estonije, Nizozemske, Slovenije, Litve i drugih zemalja. 

Češki ministar poljoprivrede na hrvatskom štandu

 Izložbeni prostor Hrvatske gospodarske komore posjetili su ministar gospodarstva Republike Češke Jakub Šebesta, veleposlanik Republike Slovenije u Češkoj  Franc But,  državni tajnik Republike Slovačke Jan Slabi i tajnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Češkoj Ivan Bušić„Izuzetno je važno da je Hrvatska prisutna na sajmovima ovakve razine. Dobro je da se Hrvatska predstavila s vrlo lijepim, reprezentativnim štandom kojega su mnogi proglasili možda i najljepšim na sajmu. Hrvatska se predstavila s mnogim proizvodima koji simboliziraju sinergiju zelene i plave Hrvatske. Nadam se da će se tradicija dolaska hrvatskih tvrtki na ovaj sajam nastaviti i u budućnosti", izjavio nam je nakon obilaska izložbenog prostora gospodin Bušić.

Zbog prosvjeda poljoprivrednika bez predstavnika Ministarstva poljoprivrede

 Na žalost, Salimu ove krizne godine nije obišao nitko iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Za razliku do 2008. godine kada je u Brno putovalo izaslanstvo predvođeno tadašnjim ministrom Božidarom Pankretićem ove godine bili su predviđeni tek državni tajnik u ministarstvu Stjepan Mikolčić i viši stručni savjetnik u Odjelu međunarodne suradnje Irena Georgijevski. Međutim, i oni su na kraju otpali zbog - prosvjeda poljoprivrednika. Šteta jer sajam bio prigoda, ne samo da sudjeluju na međunarodnoj Konferenciji o hrani već i  da se sastanu s kolegama iz gotovo svih srednjoeuropskih zemalja koji su ovdje bili nazočni.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica