Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Gospodarstvo

Na razini EU sve veći pritisci na biomasu

  vn           28.11.2016.         1240 pogleda
Na razini EU sve veći pritisci na biomasu

Hrvatska udruga biomase CROBIOM sudjeluje u konzultacijama oko najavljenih izmjena europskog energetskog zakonodavstva, koje uključuje izmjenu Direktive o obnovljivim izvorima energije (RED) i opsežan energetsko-klimatski paket zakona kao i paket zakona o kružnom gospodarstvu. Sektor očekuje donošenje rješenja koja će stabilizirati ulaganja i osigurati nastavak poticajnih energetskih politika.

 Ulaganje u obnovljive izvore energije za mnoge je gospodarske subjekte, temeljem vrlo poticajne europske regulative otvorilo velike mogućnosti za poslovni rast i profitabilno poslovanje, stoga je u proteklom desetljeću u Hrvatskoj zabilježena pojava preko 200 različitih ulagačkih projekata, a jedan dio njih je izgrađen ili je u fazi realizacije. Radi se o ulaganjima u proizvodnju konjunkturnih energenata iz drva poput peleta ili sječke te o proizvodnji električne energije iz drva kroz kogeneracijska postrojenja.

Hrvatska regulativa OIE je relativno novi dio zakonodavstva i trebala je u svom nastanku slijediti EU energetske smjernice, pa će najavljene izmjene europskog energetskog paketa logično podrazumijevati i promjene postojećih zakona i podzakonskih akata. S druge strane, nevladin sektor i strukovne udruge u više su navrata zatražile temeljite promjene u cijelom paketu OIE zakonodavstva u RH, dok s druge strane zbog sporosti administracije dio podzakonskih akata niti nije usvojen što koči dio investicija i operativne poslovne subjekte u sektoru.

U tijeku su završne pripreme Europske komisije za objavljivanje prijedloga nove Direktive o obnovljivim izvorima energije (RED) i mnogobrojne europske sektorske asocijacije udružene u Europsku udrugu biomase AEBIOM izražavaju zabrinutost nekim najavljenim zakonskim rješenjima. Prije svega to se odnosi na nagovještene mogućnosti da se kreiraju različite energetske politike i obvezujuća mišljenja na nacionalnim razinama, što razbija europski harmonizirani pristup. AEBIOM se zalaže za princip usklađivanja - harmonizacije, a danas je upućeno pismo potpredsjedniku Komisije Šefčoviću te povjerenicima Cañete-u i Hogan-u koje uključuje sektorska stajališta, odnosno pozicije europskog sektora kojeg AEBIOM predstavlja. Udruga je zabrinuta jer još nije primila službenu obavijest o tome hoće li kriterij održivosti biomase biti uvršten u novu regulativu.

CROBIOM je u sklopu podrške aktivnostima AEBIOM-a identificirao ključne aspekte koji bi mogli postati pozitivni temelji za ove politike: smanjenje stakleničkih plinova za sve oblike bioenergije kao jedan od kriterija ili princip procjene rizika za šumsku biomasu.

Osim Direktive o OIE koja bi prema nekim neslužbenim izvorima mogla biti objavljena već do kraja studenog, Komisija navodno priprema i cijeli set povezanog zakonodavstva: Direktivu o promociji energije iz OIE, Direktivu o zajedničkim pravilima unutarnjeg tržišta električne energije, te niz regulatornih dokumenata koja uređuju sektor električne energije, npr. osnivanje Europske agencije za suradnju energetskih regulatora, itd.

Hrvatska udruga biomase CROBIOM je punopravni član AEBIOM-a i kroz rad svojih stručnjaka daje konstantan doprinos pronalasku novih rješenja, radi na sustavnom praćenju europske legislative te radi na analizama tržišnog okruženja i zalaže se za povećanje udjela iz OIE i veće korištenje drvnih goriva.

Najavljena izmjena EU zakonodavstva na području energetike je pobudila veliko zanimanje stručnih krugova u Europi. Prošli tjedan je naša delegacija CROBIOM-a boravila u Bruxellesu i kroz naša operativna tijela europske udruge biomase AEBIOM raspravljali smo o nizu mogućih scenarija, prije svega oko budućnosti obnovljivih izvora energije, te pozicije biomase, što nas najviše zanima. Nameće se zaključak da je drvo i drvna biomasa pod velikim pritiskom fosilnih lobija te dijela proizvođača OIE poput vjetra, a upravo te interesne skupine neutemeljeno osporavaju održivost drva i neutralni utjecaj na okoliš. S druge strane, važno je da se i dalje ohrabruju ulagači u ovaj sektor za nastavak i realizaciju njihovih projekta i povećanje udjela OIE u ukupno proizvedenoj energiji.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo