Banner
MORH: Upis u vojnu evidenciju nema obavezu služenja vojnog roka
Influenceri sve traženiji, postaju atraktivno zanimanje
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Zdravlje

Na prvoj domaćoj konferenciji o interdisciplinarnoj suradnji predstavljena knjiga Siniše Brlasa o suradnji u borbi protiv ovisnosti

  vn           27.02.2023.         1049 pogleda
Na prvoj domaćoj konferenciji o interdisciplinarnoj suradnji predstavljena knjiga Siniše Brlasa o suradnji u borbi protiv ovisnosti

Prvi puta u našoj je zemlji održana konferencija koju je zajednički organiziralo pet strukovnih komora koje okupljaju stručnjake pomagačkih zanimanja: edukacijske rehabilitatore, psihologe, psihoterapeute, socijalne pedagoge i socijalne radnike. Konferencija pod nazivom „Interdisciplinarnost kao resurs – sinergija i suradnja stručnjaka za otpornije i održivo društvo“ održana je od 23. do 25. veljače 2023. godine u Vodicama.

U okolnostima koje predstavljaju izniman profesionalni i osobni izazov stručnjacima u područjima prepoznavanja prostora za djelovanjem, prevencije i djelovanja u aktivnostima koje trebaju biti na dobrobit i razvoj pojedinca i društva, iznimno je važna suradnja. Stoga je cilj ove konferencije bio potaknuti promišljanja o međusobnoj suradnji različitih profesija te interdisciplinarnosti i međuresornoj suradnji kao resursu u aktualnom vremenu, a u područjima stručnoga rada s obitelji, promocije i očuvanja mentalnog zdravlja te osobnog rasta i razvoja.

Na ovoj je konferenciji aktivno sudjelovao i profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije izlaganjem na temu „Mjesto i uloga psihologije u interdisciplinarnom kontekstu borbe protiv ovisnosti“ u okviru kojega je predstavio i svoju knjigu „Psihologija ovisnosti u interdisciplinarnom kontekstu borbe protiv ovisnosti” kojasesvojimnaslovomisadržajempotpunouklopilauglavnutemukonferencije. Ovo je prva i za sada jedina knjiga iz područja psihologije ovisnosti u našoj zemlji, ali i u regiji, pa ju je profesor Brlas od 2018. godine kada je izdana imao priliku predstaviti na više domaćih i inozemnih stručnih i znanstvenih skupova. Profesor Brlas ovom je knjigom godinama ranije prepoznao i afirmirao interdisciplinarnu suradnju kao imperativ u prevenciji rizika za zdravlje ljudi pa je bilo sasvim razumljivo i prirodno da knjiga bude predstavljena stručnjacima i na prvom domaćem skupu o interdisciplinarnoj suradnji. Izdavač prvoga izdanja knjige je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, dok je knjiga sada dostupna na tržištu u izmijenjenom i dopunjenom izdanju pod nazivom „Psihologija ovisnosti u prevenciji i suzbijanju ovisnosti“ kod nakladnika Novi redak iz Zagreba.

Ovime se pokazuje kako stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije ne samo da prepoznaju važnost pojedinih specifičnih pristupa u skrbi o zdravlju, već vrlo često postavljaju i standarde u stručnom djelovanju. Za svoje stručno djelovanje profesor Brlas je dobio i najvažnije strukovne nagrade: visoko priznanje Hrvatskog psihološkog društva „Marulić; Fiat Psychologia“ za osobito vrijedan doprinos razvitku i promicanju hrvatske primijenjene psihologije te Psihologijsku nagradu „Zlatni grb Hrvatskog psihološkog društva“ kao najprestižnije javno priznanje koje se dodjeljuje tek malobrojnim psiholozima za njihov stručni rad i za osobito vrijedan doprinos razvitku psihologije kao struke.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje