Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Orahovica

Telegram otkrio vrlo ozbiljne optužbe: ‘HDZ-ovci prijete, dijele otkaze i nude funkcije da bi ostali na vlasti u maloj Orahovici’

  Drago Hedl/Telegram           26.05.2023.         4921 pogleda
Telegram otkrio vrlo ozbiljne optužbe: ‘HDZ-ovci prijete, dijele otkaze i nude funkcije da bi ostali na vlasti u maloj Orahovici’

Ostanu li gradski vijećnici Orahovice, rodnog grada drugog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, pri onome što su u četvrtak govorili Telegramovom novinaru, današnja sjednica gradskog vijeća, po treći put, neće imati kvoruma. Dogodi li se to, Orahovica, najmanji grad u Virovitičko-podravskoj županiji, ići će na izbore. A uzrok mogućih novih izbora raskol je u tamošnjem HDZ-u: vijećnica te stranke Nataša Pustički napustila je Hrvatsku demokratsku zajednicu 10. ožujka i priključila se oporbi. Tako je HDZ izgubio tanku većinu, pa na dvije prošle sjednice nije mogao skupiti kvorum. Danas je treći pokušaj; ne uspiju li, morat će na nove izbore - piše Drago Hedl na portalu Telegram.

Kao i u mnogim slavonskim sredinama, puklo je zbog podjele zemlje. Antun Grabovac, otac spomenute gradske vijećnice Pustički, donedavno jedan od trojice dopredsjednika Gradskog odbora HDZ-a, napustio je stranku 15. ožujka. Za Telegram kaže kako se zalagao za pravednu raspodjelu državnog zemljišta, da što veći broj zainteresiranih dođe do zemlje.

SDP-ovac uvjeren da kvorum neće biti izglasan

Međutim, zemlju je dobilo svega nekoliko poljoprivrednika, mada je na Gradskom odboru HDZ-a devet članova tražilo poništenje javnog natječaja za dodjelu zemlje, a samo je dvoje bilo za. “Gradonačelnik Saša Rister, inače i predsjednik orahovačkog HDZ-a, to je samovoljno odbio i uz podršku četvero vijećnika proveo svoj naum”, kaže za Telegram Antun Grabovac.

Taj potres u HDZ-u rasklimao je tanku vlast. Ali osveta je bila brza i strašna, objašnjava Grabovac. “Nakon što je moja kći zbog samovolje gradonačelnika podnijela ostavku u jutarnjim satima 10. ožujka, moj sin Vladimir Grabovac, samo nekoliko sati kasnije, dobio je izvanredni otkaz na Radio Orahovici gdje je radio 16 godina”.

HDZ se sada pokušava izvući na sve načine kao bi izbjegao izbore, kaže Rade Medenica, SDP-ov gradski vijećnik. Uvjeren je da danas neće biti kvoruma. Veli kako ima informacije da se na vijećnike radi pritisak: red ponuda, red prijetnji.

Na sjednicu neće doći bivša gradonačelnica

Slično tvrdi i donedavni HDZ-ov dopredsjednik Grabovac: nakon što 15. ožujka zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica gradskog vijeća, visoki stranački dužnosnik, čije ime nije htio navesti, njegovoj je kćeri nudio posao u struci, a ona je samo trebala reći u kojem gradu želi raditi.

U oporbenim krugovima čuli smo kako je HDZ angažirao Josipa Đakića, saborskog zastupnika i šefa HVIDRA-e da svojim autoritetom pokuša riješiti pat poziciju u kojoj se našla gradska vlast. HDZ primjenjuje načelo mrkve i batine, kaže jedan od naših sugovornika i podsjeća na slučaj bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, koji je odležao u zatvoru jer je jednoj vijećnici, koja ga je tajno snimila, ponudio određene pogodnosti uz uvjet da u vukovarskom gradskom vijeću podrži SDP.

“Ovdje se nitko nije sjetio snimiti takve ponude”, kaže naš sugovornik, aludirajući da se sada slično događa i u Orahovici. Ana-Marija Petin, bivša HSS-ova saborska zastupnica i gradonačelnica Orahovice, a danas nezavisna gradska vijećnica, veli da neće doći na sjednicu. Zanimljivo, ona je doživjela sličnu sudbinu kakva se sada može desiti aktualnom gradonačelniku Saši Risteru.

‘Stigla mi je ponuda da prepustim svoje mjesto’

Usred njena mandata pukla je koalicija HSS-a i SDP-a, održani su prijevremeni izbori, konstituirano je novo gradsko vijeće koje pak nije izglasalo proračun, pa je morala otići i gradonačelnica. Za povjerenika je došao Rister, da bi potom postao gradonačelnik. “Ne mogu reći da sam izložena pritiscima, ali stigla je ‘ponuda’ da sadašnje vijećničko mjesto prepustim osobi s moje liste, koja bi kako misle, bila vojna prijeći na njihovu stranu”, kaže bivša gradonačelnica Orahovice.

U sadašnjem gradskom vijeću je i Josip Nemec, zvani Doc Holliday, još jedan bivši gradonačelnik koji je nakon izlaska iz politike i HDZ-a otvorio restoran brze prehrane i nazvao ga svojim nadimkom. Više se ne bavi ugostiteljstvom, a u sadašnje gradsko vijeće ušao je s nezavisne liste koju je predvodio i dobio 15,39 posto glasova.

Naši sugovornici kažu da Nemec nije najslabija karika koja bi mogla popustiti i da ni on neće doći na današnju sjednicu gradskog vijeća. “Nitko nije takav neprijatelj kao bivši prijatelj”, aludira jedan od naših sugovornika na nekadašnji odnos HDZ-a i Nemeca, koji je odavno narušen.

Neki vijećnici se žale i na prijetnje

Nemec je inače poznat po spomen pločama koje je podizao sam sebi, a koje su za vrijeme vladavine njegove nasljednice, Petin, odlukom gradskog vijeća, maknute iz javnog prostora. Imao je običaj uklesati u kamen svoje zasluge pa je tako, na jednoj podignutoj na mostu, preko rječice Vučice, otvorenom u njegovu mandatu, bilo zapisano: ”Josip Nemec gradonačelnik Grada Orahovice svečano je pustio u promet most, u nazočnosti velikog broja građana i uzvanika, između ostalih: Josip Đakić, saborski zastupnik, Tomislav Tolušić, župan VPŽ, vlč. Željko Strnak, koji je blagoslovio most”.

Aktualni gradonačelnik Orahovice Saša Rister nije našao vremena za razgovor s Telegramovim novinarom. Umjesto da s nama popriča, poslao je SMS i zatražio da mu pošaljemo pitanja. Odgovor na jedno osobito je zanimljiv. Pitali smo gradonačelnika o tvrdnjama nekoliko vijećnika o pritisku i prijetnjama, ali i ponudama kojima su bili izloženi.“Najiskrenije ne znam o kakvim prijetnjama se radi”, odgovorio je gradonačelnik Rister, posve izbjegavši očitovati se o navodnim ponudama kojima su, kažu iz oporbe, neki vijećnici također bili izloženi.

 

Pompozno najavljeni projekt u zastoju

I dodaje: “Meni je, kao gradonačelniku i građaninu Orahovice izuzetno žao što pojedinci pokušavaju izazvati krizu vlasti, opstruirati rad gradskog vijeća i funkcioniranje grada. Danas, kada je Orahovica, jedno od najvećih gradilišta u Slavoniji, trebali bi svi umjeti, bez obzira na stranačke boje, interes našega grada staviti na prvo mjesto”.

Govoreći o jednom od najvećih gradilišta u Slavoniji, Rister je mislio na izgradnju Turističko-rekreacijskog centra ”Jezero-Hercegovac-Ružica grad”, jednom od bezbrojnih iz Plenkovićevog Projekta Slavonija čija je izgradnja počela krajem studenoga 2021. godine. Na ogromnom gradilištu tek je nekoliko radnika i nešto mehanizacije posrnule građevinske tvrtke Presoflex, u vlasništvu Ine Galića, sina poznatog kutjevačkog vinara Jože Galića.

‘Krizu vlasti uzrokovali vijećnici’

On smatra kako su krizu vlasti ”koja je nažalost izvjesna”, uzrokovali vijećnici ”koji se vode privatnim interesima i kojima interes Grada i građana nije na prvom mjestu. U Orahovici, se nažalost, puno toga svelo na borbu za vlast i to pod svaku cijenu”.

“U nekoliko sam navrata molio vijećnike javno i putem medija da razum prevlada i da vijećnici postupe odgovorno prema funkciji koju obnašaju. Apeliram i ovim putem da u interesu Grada i građana sjednemo za stol, da vijećnici dođu na Gradsko vijeće, da obavljaju posao za koji su im građani dali povjerenje’’, napisao je Rister. Njegova verzija priče o odmazdi prema Vladimiru Grabovcu, bratu bivše HDZ-ove vijećnice Nataše Pustički, čiji je izlazak iz stranke bio okidač za krizu vlasti, posve je drugačija.

“Njezin odlazak iz stranke nije ni u kakvoj vezi s otkazom koji je dobio njezin brat”, piše Rister. “On ima dugu povijest neslaganja s članovima uprave Radija te su mu i ranije izricane opomene za što postoji pisani trag. Pred svjedocima je 8. ožujka 2023. fizički i verbalno nasrnuo na mene, kao predsjednika skupštine na sastanku članova skupštine i zaposlenika trgovačkog društva Radio Orahovice. Tema sastanka bile su mjere štednje, a što ga je razljutilo, te ta dva događaja zaista nisu u nikakvoj vezi”.

 

Orahovica u 20 godina izgubila 1000 stanovnika

Bivša gradonačelnica Ana-Marija Petin kaže kako bi taj projekt već sigurno bio završen da nije bilo opstrukcije vlasti u vrijeme dok je ona bila na čelu grada. Tada se u izborima izgubila skoro godina, a sličan scenarij moguć je i sada. Osim izbora, glavna tema u Orahovici je priča kako će cijeli taj turistički kompleks, kada bude završen, toliko opterećivati proračun grada, da će sasvim sigurno jedino rješenje biti dati ga u koncesiju. “A kandidata već ima”, kaže naš sugovornik. “Spominju se sinovi jednog moćnog saborskog zastupnika vladajuće stranke”, dodaje.

Da bi se Projekt Jezero završio ne podižu se samo krediti, već se i štedi na sve strane. U ponoć u Orahovici gasi se kompletna javna rasvjeta, ne svako drugo ili treće svjetlo, već sva. Naći se iza ponoći u tom gradu nije nimalo ugodno, govore naši sugovornici.

U početku se govorilo kako će gradnja tog turističkog kompleksa od kojeg se očekuje preporod Orahovice, koštati 81,3 milijuna kuna, no već sada je jasno da će iznos biti značajno veći. SDP-ov vijećnik Rade Medenica upozorava kako se Grad zadužuje za tri milijuna eura da bi se mogla nastaviti gradnja, ali da unatoč tome Projekt jezero neće biti završen do početka kupališne sezone. U to smo se uvjerili, posjetivši gradilište.

Taj minijaturni slavonski grad koji sada ima oko tri tisuće stanovnika (u samo 20 godina, od popisa 2001. do popisa 2021. izgubio je gotovo tisuću žitelja) prilično sablasno izgleda i danju; pust je i nekako beživotan, na ulicama u centru, usred dana, rijetko ćete nekoga zateći, čini se opet će na izbore. Ali, kako izgleda, unatoč svemu ”strukture grada dobro furaju” a ”grad [uz pogrdni epitet] je zadovoljan sa sobom”, kako piše ne ogromnom grafitu usred Orahovice.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Orahovica