Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Županija

Na Papuku ostaci morskih nemani

  Verica Rebrina/Glas Slavonije           29.04.2010.         3210 pogleda
Na Papuku ostaci morskih nemani

Zahvaljujući raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih je dio zaštićen, Park prirode Papuk rado posjećuju ne samo izletnici i ljubitelji prirode nego i mnogobrojni stručnjaci. Koliko je to područje i geološki jedinstveno potvrđuje i dobiveni status geoparka pod zaštitom UNESCO-a.
Rijetka morfološka pojava vulkanskih stijena, posebice Rupnice, koja je ujedno i prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj, ali i drugi zanimljivi lokaliteti kojima obiluje PP Papuk, predmet su novih istraživanja.
- Istražujemo sedimente koji su zatrpali takozvano Panonsko more. Dokaze o postojanju Panonskog mora na Papuku imamo na svakom koraku. Najzanimljiviji su fosilni dokazi o postojanju brakičnog jezera - kaže Marijan Kovačić s geološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu.
U PP-u Papuk kriju se fosilni ostaci pravih morskih nemani, ali i nosoroga koji su živjeli uz obale Afrike. Na južnim obroncima Papuka, na tadašnjim obalama, pronađeni su o tomu dokazi, fosilni ostatak čeljusti.
- Ovoga su proljeća na površinu isplivali brojni kralješci dupina i velikih riba, koji upućuju na veliko bogatstvo života u tim morima i oceanima, koji datiraju iz vremena otprije 16 milijuna godina. Prema ostatcima zubi morskih pasa, tadašnji kalhaladon, čije ostatke nalazimo, bio je 20 metara dug, a današnja najveća bijela morska psina ima dužinu od deset metara. Panonsko more postojalo je ovdje između 17 i 14 milijuna godina. Svake smo sezone bogatiji za velik broj fosila iz toga vremena - doznajemo od Ivice Samardžića, ravnatelja JU PP Papuk, koji ističe da će zbirka pronađenih fosila biti prezentirana i široj javnosti. "Za Papuk vrijedi uzrečica da je 400 milijuna godina kondenzirano u 400 metara, posebice na lokalitetu Jankovcu. Što se tiče vulkanskih stijena, većini je poznato da je Rupnica jedan od bisera geoparka, odnosno PP-a Papuk. U kontekstu zbivanja na Islandu i okolici, možemo reći da smo danas na terenu došli opipati bilo slavonskog vulkana", ističe Dražen Balen s geološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu. PP Papuk bit će istražen u sklopu nove geološke karte Hrvatske, koja se izrađuje.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija