Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Crna kronika

Na Papuku gorjelo nekoliko hektara bukove šume - požar ugašen nakon petosatne borbe

  Dragutin Šantoši/Večernji list           30.03.2012.         4290 pogleda
Na Papuku gorjelo nekoliko hektara bukove šume - požar ugašen nakon petosatne borbe

Pored mjesta Slatinski Drenovac, točnije na šumskom predjelu Male Radetine, jučer nakon 13 sati buknuo je požar te je opožareno nekoliko hektara bukove šume u zaštićenom dijelu parka prirode Papuk.

Kada je buknuo požar u bukovoj šumi, na predjelu Mala Radetina nedaleko Planinarskog Doma Jankovac radnici koji su u blizini rušili stoljetna stabla bukve pokušali su, bezuspješno, zaustaviti vatru koja se brzo proširila spaljujući suho lišće, raslinje i drveće. Tek kada su, sat kasnije, o požaru u Parku prirode Papuk, rendžeri obavijestili vatrogasce i Službu spašavanja 112, krenula je šira akcija gašenja u koju se uključilo više od stotinu gasitelja. Zbog teško pristupačnog planinskog područja gasitelji su požarište sanirali tek uz pomoć priručnih sredstava za gašenje, pa se je gašenje odušilo do 19 sati kada je gasiteljima pomogla i kiša.

U gašenju požara sudjelovalo više od stotinu gasitelja 

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Venus potvrdio je za Večernji list da je u gašenju požara sudjelovalo više od stotinu djelatnika Hrvatskih šuma, dobrovoljnih vatrogasaca iz Orahovice, Čačinaca i Zdenaca, te profesionalna vatrogasna postrojba iz Slatine. Opožareno je više od 20 hektara bukove šume, ali na najvećem dijelu požarišta nisu izgorjela stabla, već samo suho lišće i raslinje.  Policija istražuje kako je nastao požar koji je prijetio uništenju zaštićenih dijelova u najljepšem slavonskom gorju i istoimenom Parku prirode Papuk. 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

stole123
30.3.2012. 22:43
prije par dana vozim za mađarem od grubišnog prema virovitici i suvozač lijepo otvori prozor i cigaretu upaljenu baca kroz prozor,prvo mi je palo na pamet da pozovem policiju da ga zaustavi i naplati mu kaznu zbog cigarete bačene kroz prozor, tad sam razmislio da će mi se policajci nasmijati i naplatiti meni kaznu zato što zovem za vrijeme vožnje sa mobitela, ali takve zapaljene cigarete u šumi gdje je suho lišće prave požar i tad nastupaju vatrogasci koji ponekad danima se muče da ugase ,koliko se potroši vode ,goriva itd,zbog jedne cigarete koju nije htio ugasiti u automobilu da ne zaprlja pepeljaru. ali nažalost to nije jedini put da sam naletio na takve stvari isto se desilo i kod delnica ikod korenice i na puno mjesta.ja sam pušač ali u autu mi je skoro svinjac zbog cigareta zašto i ostali pušači neće prljati svoje pepeljare nego bacaju upaljene opuške kroz prozor,ali mi je zanimljivo da se uvjek radi o mađarima a ne o našim ljudima koji voze .
fireman
30.3.2012. 10:55
Svaka čast gasiteljima, ali autor teksta je malo pomiješao ranglice. Niti na jednoj fotografiji nema vatrogasaca kojima ovo nije prvi požar, u zadnja dva tjedna na području Papuka bilo je 20-ak požara koje su vatrogasci uspješno pogasili i zaštitili šume - o tome ni riječi od strane novinara. Sada kada je požar planuo u šumi, koji su, usput rečeno, vjerojatno podmetnuli, neki šumarski radnici, diže se buka i strka. Šteta koja je nastala u ovom požaru je sigurno velika, ali kolika bi bila šteta da su se prijašnji požari proširili na šumsko područje - što su spriječili vatrogasci. Štete na opremi i vozilima vatrogasaca su izgleda manje bitni u ovoj priči, ali vjerujte nije tako.


Još iz kategorije Crna kronika