Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Dossier: Štedno kreditna zadruga

Na Općinskom sudu u Virovitici održano novo ročište u tužbi štediša ŠKZ-a protiv države

  Marija Lovrenc/Večernji list           20.05.2009.         3053 pogleda
Na Općinskom sudu u Virovitici održano novo ročište u tužbi štediša ŠKZ-a protiv države

VIROVITICA - Na Općinskom sudu u Virovitici održano je novo ročište u slučaju u kojem su 1234 oštećena štediše propalog ŠKZ-a okupljena u Hrvatsku stranku pravne države Virovitica tužila državu zbog 75 milijuna nestalih kuna, a na kojem su svjedokinje Davorka Škiljić i Maja Babić, tadašnje inspektorice Ministarstva financija, govorile o svojem nadzoru koje su nad Zadrugom provele 2004. godine.

To izvješće štediše su uzeli za dokaz propusta državnih institucija koje drže odgovornima za nestanak svojeg novca. Iako su tada otkrili da je u prvoj godini svojeg poslovanja zadruga radila nezakonito po čak četiri stavke, nepravilnosti na koje su naišli – da zadruga uzima novac od osoba koje nisu zadrugari, da se nije pridržavala uvjeta vezanih uz zakonske kamatne stope, da pričuva nije izdvajana na vrijeme te da “poslova u mutnom” ima i u kupoprodaji sudskih presuda u vezi s nekretninama vezanim uz ZŠKZ – sve to po tadašnjim zakonima nije bilo dostatno da se ŠKZ-u zabrani rad, kazala je Davorka Škiljić, tada zaposlena u Odjelu za nadzor financijskih institucija.

- Zakon nam je dao mogućnost da samo podnoseći prekršajnu prijavu eventualno kaznimo zadrugu zbog nepravilnosti, no nije bilo uvjeta da joj se oduzme dozvola za rad - kazala je Davorka Škiljić, napomenuvši da je unatoč tome, procjenjujući da zadruga daleko više krši zakone, ipak obavijestila i druge institucije.

- Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru tada nije našlo elemenata za kazneno djelo u onome što smo mi otkrile, a sve što nam je tada zakon dopuštao iskoristiti kao upozorenje i kaznu, iskoristile smo - izjavila je Davorka Škiljić, koja je “terminirala” već tri zadruge u Hrvatskoj.

O sumnjivom poslovanju zadruge obavijestila je i policiju, Poreznu upravu, državno odvjetništvo te Prekršajni sud na kojem je završila prijava o nezakonitom poslovanju ŠKZ-a. Godinama nakon toga nije se poduzelo gotovo ništa. Da su inspektori zaustavili rad ŠKZ-a na vrijeme, ističu štediše, tragedija se ne bi dogodila.

Nastavlja se suđenje, koje vodi sutkinja Mirjana Jelavić. Obrana ne priznanje potraživanja štediša, napominjući da je iznos procijenila treća strana, s čim nisu upoznati.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Štedno kreditna zadruga