Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Fra Ma Fu

Na Fra Ma Fu festival dolazi Ante Tomić: Od reportera do filmskog scenarija

  vn/Foto Saša Burić           04.10.2023.         2181 pogleda
Na Fra Ma Fu festival dolazi Ante Tomić: Od reportera do filmskog scenarija

Prvi dan 9. Fra Ma Fu festivala završit će tribinom „Od reportaže do filmskog scenarija“  u Pučkoj knjižnici i čitaonici (početak u 18 sati) na kojoj će novinar, književnik, kolumnist i scenarist Ante Tomić govoriti o svojom novinarskim počecima, reporterskim iskustvima, kolumnama, romanima i radu na kazališnim i filmski scenarijima. Prepoznatljiv je po  humoru, satiričnim kolumnama i romanima. Statistike tvrde da na njegove pisanje otpada 66 posto ukupnog hrvatskog smijeha. S Antom će razgovarati Olga Vujović.

Iako je većini čitatelja poznat kao kolumnist, Tomić je nagrađivani pisac reportaža. Prvu HND-ovu nagradu "Marija Jurić Zagorka" dobio 1996. godine za serijal "Priče iz Daytonske šume" nastale nakon putovanja  po Bosni i Hercegovini. Reportaže su ilustrirane sjajnim fotografijama legendarnog splitskog fotoreportera Toma Dubravca. Drugu Zagorku dobio je za komentar/kolumnu 2004. godine, a za rad u novinarstvu još je nagrađen priznanjem Slobodne Dalmacije  „Miljenko Smoje“ 2011. godine.  

Nagradu Kiklop je dobio 2006. za zbirku kolumni “Građanin pokorni”. Prema istraživanju agencije MediaNet proglašen je za najboljeg i omiljenog novinara u kategoriji tisak više godina zaredom.

Dobio je  nagrada za najbolju predstavu u cjelini na Marulićevim danima (Što je muškarac bez brkova) 2002. I specijalnu nagradu Velika liska (s Rajkom Grlićem, za predstavu Ustav Republike Hrvatske) na Mostarskoj liski 2018.

Zbog pisanja doživio je i više incidenata. U Splitu je bio napadnut, ukrali su mu šešir, nepoznati počinitelj ga je zalio kantom fekalija, a njegov lik je u tradicionalnoj karnevalskoj povorci od Prološca do Imotskog i natrag imao ulogu Krnje.

Na jednoj tribini u Splitu (u organizaciji  HND-a Splitsko-dalmatinske županije) priznao je da u trenutku kad piše reportažu postaje "netko drugi", ne privatna osoba nego novinar koji lakše uspostavlja vezu s ljudima jer inače baš i nije pretjerano komunikativan. Ta "lakoća komuniciranja" u "funkciji" reportera, otkrio je tada bila mu je divno otkriće. No, unatoč tome što kolumne više iscrpljuju, u ovoj fazi života su mu bliskije jer je postao komotan; ne da mu se uvijek putovati, spavati po kojekakvim provincijskim svratištima što je u reporterskom poslanju neizbježno. Ipak, bilo mu je u radnom smislu ugodno reportersko iskustvo na Banovini nakon potresa, kad su se mnogi čudili što nije napisao ništa otrovno.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fra Ma Fu