Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kazalište Virovitica

Na Festivali ASSITEJ predstavi 2:14 Kazališta Virovitica četiri nagrade, pričitajte obrazloženje žirija

  vn           24.10.2016.         2739 pogleda
Na Festivali ASSITEJ predstavi 2:14 Kazališta Virovitica četiri nagrade, pričitajte obrazloženje žirija

Na ovogodišnjem 19. Festivalu HC ASSITEJ koji se održao u Čakovcu od 17. do 22. listopada, prosudbena komisija u sastavu Jasminka Mesarić, Jasmin Novljaković i Morana Dolenc dodijelili su predstavi Kazališta Virovitica "2:14h" četiri nagrade - za najbolju predstava u cjelini, za najbolju režiju (Robert Raponja), za najbolju scenografiju (Jasmina Pacek), za kolektivno glumačko ostvarenje (ansambl predstave 2:14h).

IZVJEŠTAJ PROSUDBENE KOMISIJE SA 19.SUSRETA HC ASSITEJ U ČAKOVCU 2016.

U ovogodišnjem programu Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade u konkurenciji imali smo prigodu vidjeti deset predstava. Ono što odmah upada u oči je raznovrsnost predstava u estetskom pogledu i pristupu publici od 3 do 11+, mada su neke predstave možda bile primjerenije i za nešto stariju publiku.

Najbolja predstava u cjelini: Za mlade

Kazalište Virovitica – David Paquet „2,14 h“

Vrlo zanimljivo napisana drama svojom strukturom i dramatruškim zahvatima zahtijeva redateljsku invenciju koja nam kroz te kratke scene fragmentarično pripovijeda sudbinu pet učenika i nastavnika koje će spojiti zajednička tragedija. Brzina izmjena scena potpomognuta je naizgled jednostavnom scenografijom koja se savršeno uklapa u redateljsku koncepciju i koja omogućuje igranje u tri plana, a zahvaljujući vrlo jednostavnim rekvizitima – stolicama prebacivanje u različite prostore, kao i u prostore mašte. Sve to je obogaćena sjajnom kolektivnom igrom u kojoj bi se teško izdvojilo pojedince, a svi zajedno stvaraju predstavu za pamćenje. Predstava progovara o ekstremnoj situaciji i vrlo je provokativna tako da je sigurno dobar povod i za diskusiju s gledateljima nakon predstave, a svakako je preporučljiva i za roditelje i nastavnike.

 Nagrada za najbolju režiju

Robert Raponja za režiju predstave „2,14 h“ Kazališta Virovitica. Izborom teksta i povezivanjem iskusnih glumaca i studenata glume u predstavi koju je realizirao na vrlo inventivan način Robert Raponja nam je pružio mogućnost uživanja u predstavi koja svojom tematikom ostavlja gorak okus u ustima i još dugo poslije gledanja u nama samima traži odgovore na pitanja koja ostaju nakon što napustimo kazalište.

 Nagrada za najbolju scenografiju

Jasmina Pacek za scenografiju u predstavi „2,14 h“ Kazališta Virovitica. Jasmina Pacek donosi pročišćenu scenografiju koja svojom funkcionalnošću kreira mnogobrojne prostore i slike koristeći jednostavne scenografske elemente i rekvizitu. Ova naizgled jednostavna scenografija otvara prostor glumačkoj igri u nekoliko planova koji dočaravaju prostora realnog svijeta i mašte.

 Nagrada za kolektivno glumačko ostvarenje

Ansamblu predstave „2,14 h“Kazališta Virovitica (Blanka Bart, Igor Golub, Goran Koši, Sara Lustig, Goran Vučko, Krešimir Jelić, Ines Zmazek, Hana Kunić, Ivana Vukićević, Antonio Jakupčević, Ana Marija Jurišić, Domagoj Mrkonjić)

Dramaturški zahtjevna i provokativna predstava spojila je iskusne glumce Kazališta Virovitica i studente glume i lutkarstva UAOS. Taj spoj iskustva i entuzijazma je donio svježinu u kreaciji likova koji su psihološki vrlo složeni i generacijski različiti. Vrlo je teško izdvojiti pojedinačne kreacije, nekoliko glumaca igra više likova, a sve to rezultira sjajnom kolektivnom igrom koja svakome od glumaca ostavlja prostor za realizaciju svojih uloga.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište Virovitica