Beroš: Situacija s koronavirusom stabilna i dobra, ali naglašavam oprez
Kuća ljudskih prava: Odluka Visokog prekršajnog suda u suprotnosti s Ustavom RH
Na HRT-u završen projekt Škola na Trećem
Goldstein: Odluka suda nije utemeljana na liberalno-demokratskim osnovama
Bernardić: Plenković huška neovisne institucije na SDP
Marić: Nadam se konstruktivnoj kampanji, priželjkujem gospodarske teme
Platforma Dosta pljačke: Za ozbiljnu borbu protiv korupcije

  Antifašizam

Na današnji dan 1917. godine u Virovitici rođen Ivan Šibl

        28.10.2012.         8091 pogleda
Na današnji dan 1917. godine u Virovitici rođen Ivan Šibl

Na današnji dan 1917. godine u Virovitici je rođen Ivan Šibl, komunista, partizan i narodni heroj, književnik i političar posebno zaslužan za osnivanje Televizije Zagreb. Za njegova mandata proradio je prvi TV odašiljač u Jugoslaviji, nabavljena je suvremena oprema i kupljen prvi magnetoskop. Po njemu se danas zove nagrada za životno djelo HRT-a. Prema njegovom Ratnom dnevniku snimljena su dva odlična hrvatska filma Antuna Vrdoljaka Kad čuješ zvona i U gori raste zelen bor. U Zagrebu je dobio ulicu i spomenik, a u Virovitici - ništa!

Šibli je do 1929. živio u Virovitici  gdje je završio osnovnu školu i jedan razred Realne gimnazije. Iz Virovitice se preselio u Zagreb gdje je završio malu maturu i dva razreda Učiteljske škole. Dok je pohađao Učiteljsku školu, povezao se sa revolucionarnim omladinskim pokretom, pa je zbog svoje aktivnosti bio isključen iz škole pa je školovanje je nastavio u Čakovcu i Vršcu ali su ga, ubrzo, ponovo isključili iz škole. Godine 1935. vratio se u Zagreb, gdje je nastavio aktivnost u revolucionarnom omladinskom pokretu. U to je vrijeme bio i članom radničko-športskoga društva "Metalac", u kojem se tada okupljala radnička omladina.

Godine 1939. Šibl je otišao na odsluženje vojnog roka. Poslije povratka iz vojske, nije mogao u Zagrebu dobiti zaposlenje, pa se zaposlio u Duhanskoj stanici u Bujanovcu, u južnoj Srbiji. Poslije tri mjeseca, vratio se u Zagreb i dobio posao u knjižnici Ekonomsko-komercijalne škole, u kojoj je radio do 1941. godine.

Poslije pada Kraljevine Jugoslavije i stvaranja NDH-a Šibl je kao član udarne grupe sudjelovao, u toku ljeta i jeseni 1941. godine, u nizu oružanih akcija na zagrebačkim ulicama. U rujnu 1941. godine primljen je u članstvo KPJ, a pred kraj godine ustaška policija je otkrila njegovu aktivnost pa je 24. siječnja 1942. godine napustio Zagreb i otišao u Banijski partizanski odred. Sudjelovao je nizu borbi prvo kao borac, a zatim kao politički komesar čete i bataljuna u Odredu. Ujesen 1942. godine, Šibl je upućen u Kalnički partizanski odred, na dužnost političkog komesara bataljuna.

Poslije oslobođenja, izabran je za tajnika Gradskoga narodnog odbora u Zagrebu i na toj dužnosti se nalazio do kraja 1945. godine, kada je ponovo prešao u službu Jugoslavenske armije. Godine 1953. preveden je u pričuvni sastav, u činu general-potpukovnika. Kratko je vrijeme radio kao glavni urednik "Borbe" u Beogradu, a u razdoblju od 1954. do 1963. godine nalazio se na dužnosti generalnog direktora RTV Zagreb. Od 1963. do 1967. bio je predsjednik Prosvjetno-kulturnoga vijeća Sabora SR Hrvatske a od 1967. do 1969. godine bio je zastupnik u Vijeću naroda Savezne skupštine. Od 1946. godine nekoliko puta biran za poslanika u Saboru. Bio je predsjednik nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba, od 1959. do 1967. godine i njegov prvi počasni predsjednik (ostala četvorica su Marko Belinić, Većeslav Holjevac, Franjo Tuđman i Milan Bandić). U prosincu 1971. godine, poslije XXI. sjednice CK SKJ, održane u Karađorđevu, na kojoj je smijenjeno najviše rukovodstvo CK SK Hrvatske, Šibl je dao ostavku na sve svoje dužnosti. Godine 1972. je isključen iz Saveza komunista Jugoslavije i umirovljen.

Opširnije Wikipedija

Video prilog o Ivanu Šiblu

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
30.10.2012. 11:57
Tko o čemu Ljubo o krvnim zrncima! Ne mogu se oteti dojmu da bi Ljubo sve ljude požidovio!
Ljubo R. Weiss
30.10.2012. 3:32
Moj je otac tvrdio da je Ivan Šibl i židovskog porijekla, no u materijalima koje koristima za knjigu koju pišem, ne mogu naći nijedan dokument ili znak da je to točno. Volio bih kada bi mi netko tko posjeduje bilo kakav dokument o tom pitanju, isti i predočio!??
Templarius
28.10.2012. 10:48
radje cemo mi jednom muljatoru i tvorcu one prljave pretvorbe dat trg nego ivanu siblu ulicu
dr. evil
28.10.2012. 9:05
Počast Ivanu Šiblu. Preporučujem pročitatinjegove knjige "Sječanja I i II" iz 1986.g. izdanje Globus.


Još iz kategorije AntifašizamVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.