Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  HGK-Županijska komora Virovitica

Na 4. sastanku hrvatsko-mađarske radne grupe za malo i srednje poduzetništvo

        29.11.2009.         3783 pogleda
Na 4. sastanku hrvatsko-mađarske radne grupe za malo i srednje poduzetništvo

Četvrti sastanak Radne grupe za malo i srednje poduzetništvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske i Ministarstva nacionalnog razvitka Republike Mađarske, održan je 25. studenog u Pecs i Szentlorincu i 26. studenog u Budimpešti. Na sastancima su bili  nazočani predstavnici HGK-Županijske gospodarske komore Virovitica. Prvog dana sastanka u Trgovačko-industrijskoj komori u Pečuhu, Ruzsa Csaba, direktor EFK Menedzsment, govorila je o Pečuhu - Europskoj prijestolnici kulture 2010, a dr. Tamas Sikfoi, tajnik Trgovačko-industrijske komore u Pečuhu, predstavio je Pečuh Polus - razvojni projekt, te je govorio o „Kongresu komora Monarhije", planiranog za rujan 2010. god..

U Szentorincu, izaslanstvo je primio Mark Gyorvari, gradonačelnik Szentlorinca i predsjednik Mađarsko-hrvatske Trgovačko-industrijske komore, te je predstavio razvojne projekte grada; cementaru, višenamjensko korištenje geotermalnih voda i alternativne izvore energije - drvne bio mase, koje lokacije su članovi Radne grupe i posjetili. U gradu Komlu, u okruženju kojeg je u prošlosti prestala eksploatacija ugljena, revitalizacija gospodarstva predstavljena je kroz metaloprerađivačku tvrtku, koja izrađuje vrlo zahtjevne dijelove za vjetroelektrane.

Drugog dana rada članovi Radne grupe, u zgradi Ministarstva nacionalnog razvitka i gospodarstva Mađarske u Budimpešti, upoznati su s tekućim aktivnostima obaju Ministarstava, u svezi malog i srednjeg poduzetništva. Ana Vincent Šepić, načelnica Odjela MINGORP Hrvatske, govorila je o poticanju razvoja ženskog poduzetništva, Zoran Žulj, viši stručni savjetnik u MINGORP je govorio o smanjivanju administrativnih troškova u poslovanju malih i srednjih tvrtki, Bruno Grubešić, voditelj Odjela za poticanje poduzetništva iz HAMAG-a o iskustvima i rezultatima poslovnog okruženja, a iz HBOR-a Marija Jerkić, voditeljica Odjela, govorila je o aktivnostima u cilju ublažavanja posljedica krize.

Milan Vanđura, tajnik Županijske gospodarske komore, predstavio je katalog HGK „Vrijedne ruke" za područje Virovitičko-podravske županije, u kojem je obuhvaćeno 52 poduzetnika (tvrtke, obrti, braniteljske zadruge, udruge žena, OPG i dr.). Predstavio je i 15. „VIROEXPO 2010" međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koji će se, pod generalnim pokroviteljstvom Vlade RH i pokroviteljstvom: Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Ministarstva regionalnog, razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te u organizaciji: Virovitičko-podravske županije, grada Virovitice, HGK - Županijske komore Virovitica i HOK - POK Virovitičko-podravske županije, održati u Virovitici 22 - 24. siječnja 2010., a na kojem od 2001. god., sudjeluje i Mađarska, a 2005. god. Mađarska je bila i zemlja partner

Temeljem reciprociteta, na „VIROEXPO-u" prezentira se gospodarstvo Republike Mađarske (županija Somogy i Barany) , a gospodarstvo Virovitičko-podravske županije prezentira se na sajmovima u Barscu i Szentlorincu. Peter Czagler, načelnik odjela u Ministarstvu nacionalnog razvitka i gospodarstva Mađarske je izuzetnim ocijenio Katalog, te inicirao prijedlog da se takav hrvatsko-mađarski projekt napravi i na razini dviju država, što je prihvatila i hrvatska strana. Zatim je govorio o učinkovitom upravljanju objektima kao sredstvom dinamiziranja gospodarstva.

Dr. Laszlo Csernenszky, voditelj odsjeka u Ministarstvu nacionalnog razvitka i gospodarstva Mađarske, govorio je o iskustvima i rezultatima poboljšanja poslovnog okruženja, te smanjenju administrativnih opterećenja poduzetnika, a Peter Pogacsas, viši stručni savjetnik u u Ministarstvu nacionalnog razvitka i gospodarstva Mađarske, je govorio o mjerama pomoći Vlade Mađarske za prevladavanje krize , te rezultatima istih.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica