Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Kultura

Muzej(i) u loncu - prva izložba u novom, zamjenskom i privremenom prostoru Gradskog muzeja

  Goran Gazdek           18.03.2017.         1887 pogleda
Muzej(i) u loncu - prva izložba u novom, zamjenskom i privremenom prostoru Gradskog muzeja

Muzej(i) u loncu, zajednička izložba petnaest muzeja istočne Hrvatske, na pretposljednjoj stanici turneje, otvorena je sinoć u Virovitici. Na novoj lokaciji, zamjenskim i privremenim prostorima Gradskog muzeja (osmica, bivša gradska uprava, Trg kralja Tomislava) okupilo se mnoštvo građana, činilo se da nas ima puno više nego inače na takvim priredbama. E sad, je li to samo privid zbog manjih izložbenih dvorana u odnosu na velebni Dvorac Pejačević, ili zbog iznimno zanimljive teme očuvanja etno baštine, ili su tek došli vidjeti kako će muzej funkcionirati u novom prostoru? I sama ravnateljica muzeja Mihaela Kulej našalila se pozdravljajući nas na ulazu: Priznajte, došli ste vidjeti nove prostore“!

Jesmo i zbog toga naravno, i mogu iz prve ruke posvjedočiti da su muzealci hladne i odbojne činovničke urede pretvorili u tople i ugodne oaze. Što se mene tiče mogli bi, i kada se muzej vrati u dvorac, ostati služiti kulturi. Recimo, dati ih na korištenje Likovnom klubu Nikola Trick, Matici hrvatskoj, Strip clubu 85… Uvjeren sam da bi ih znali dobro koristiti, na osobno zadovoljstvo i radost publike.

A sada da se vratim temi prve izložbe u novom prostoru. Rezultat je to istraživanja i podataka sakupljenih u suradnji muzealaca istočne Hrvatske pod vodstvom Gradskog muzeja Požega. O tome nam je nadahnuto i s puno strasti, kao da je projekt na početku a ne na kraju, govorila ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić. „Ovo nam je zahvaljujući kolega iz virovitičkog muzeja i divnih kazivača, bake Salve i tetka Darge, jedan od najljepših terena. Doista smo toliko toga naučili da smo s užitkom napisali onaj dio priče koji smo objavili na našem virtualnim muzeju Muzej u loncu“, kazala je gospođa Žebčević.

Kazivači o kojima govori su Slava Kalenik iz Špišić Bukovice i Dragutin Celić iz Virovitice, a osim njih s područja naše županije to su još bili Ljubica Celić iz Virovitice, Ana Dvojak iz Vaške, Nedeljka Grgić iz Sopja, Marica Kenjerić i Marijana Herbaj iz Čađavice i Vera Marčeta iz Špišić Bukovice.
Dobru podlogu istraživanja hrane i pripravljanju tradicijskih jela u virovitičkom kraju Gradski muzej Virovitica imao je u prijašnjim etnološkim istraživanjima, zapisima i muzejskom projektu „Mikeški jelovnik“, ostvarenim u suradnji sa Strukovnom školom Virovitica 2014. godine.

„Zapisali smo, fotografirali i pripravili brojna jela, često i danas na jelovnicima naših Mikeša, ali u bogatijim varijantama – s mesom u čemu se nekad znatno oskudijevalo. Tek manjim istraživanjima otkrili smo brojne varijacije tradicijskih jela spravljenih skromnim namirnicama, a u budućim projektima, vjerujemo, očekuju nas nove priče“, napisala je u popratnoj knjižici Jasmina Jurković Petras.

Dragutin Celić je i izravno, pred nama, pokazao svoje umijeće za štednjakom za jela o kojima je zborio, baka Slava je pripremila kovrtanje. A o kojim su to jelima pričali kazivači ne samo našeg kraja, možete vidjeti na izložbi koju je otvorio pročelnik za kulturu Grada Virovitice, Alen Bjelica.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura