Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

MUP za N1 objasnio kako policija postupa u slučajevima govora mržnje


  Dossier: Đakić           N1 Hrvatska           09.01.2019.         4522 pogleda
MUP za N1 objasnio kako policija postupa u slučajevima govora mržnje

Nakon sramotne objave na društvenim mrežama, kojom je Ivan Đakić, sin Josipa Đakića saborskog zastupnika HDZ-a i čelnika Hvidre, pravoslavnim vjernicima čestitao Božić, u MUP-u su za N1 pojasnili kako policija postupa u slučajevima govora mržnje.

"Kod kaznenopravnih okvira za tretiranje govora mržnje, prije svega je potrebno naglasiti kako je Republika Hrvatska implementirala Okvirnu odluku Vijeća br. 2008/91/JHA o suzbijanju određenih oblika i načina izražavanja rasizma i ksenofobije putem kaznenog prava od 28. studenog 2008. godine u nacinoalno zakonodavstvo kroz odredbu čl. 325. Kaznenog zakona - Javno poticanje na nasilje i mržnju.

Međutim, također je potrebno naglasiti kako se modalitet počinjenja govora mržnje izvan navedenog okvira može javljati i kao nekažnjivi oblik izražavanja mržnje, obzirom da određeni načini počinjenja odnosno izražavanja mržnje ne zadovoljavaju činjenični opis potrebnog za ostvarenje obilježja navedenog kaznenog djela", objasnili su u MUP-u.

Od kada je u Kazneni zakon uvedeno kazneno djelo "Javno poticanje na nasilje i mržnju", 1. siječnja 2013. godine pa do 31. prosinca 2017. godine policija je evidentirala ukupno 65 takvih kaznenih djela.

Odnosno, prikazano po godinama policija je evidentirala:

2013. godine -13 kaznenih djela,
2014. godine - 15 kaznenih djela,
2015. godine - 7 kaznenih djela,
2016. godine - 12 kaznenih djela i
2017. godine - 18 kaznenih djela.

U jedanaest mjeseci 2018. godine evidentirano je 19 kaznenih djela "Javno poticanje na nasilje i mržnju".

"Što se tiče policijskog postupanja u slučaju govora mržnje, ukoliko su govorom mržnje ostvarena obilježja kaznenog djela 'Javno poticanje na nasilje i mržnju', nad počiniteljem policija provodi kriminalističko istraživanje te se protiv počinitelja nadležnom Državnom odvjetništvu podnose odgovarajući optužni akti", objasnili su u MUP-u.

Ivan Đakić priveden je u zgradu Policijske uprave Viroviitčko-podravske u utorak 11 sati, prvotno samo na obavijesni razgovor, ali je kasnio glasnogovornik Josip Štajduhar potvrdio da se nad njim provodi kriminalistčko istraživanje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: ĐakićOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: