Banner
Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova
Ured Predsjednika RH objavio kompletnu korespondenciju s Povjerenstvom
MUP: Svakoga dana jedna osoba pogine na hrvatskim prometnicama
Grmoja: Novac za pomoć gospodarstvu naći ukidanjem županija
Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Priroda društva

Mrljica od čokolade

  Davor Suhan/Moja Rijeka           09.12.2016.         1279 pogleda
Mrljica od čokolade

„Crvena je kapica Ljiljani na glavi, ispod lijepe kapice uvojci su plavi. Ispod plave kosice, kuštrave i bujne, lijepe modre očice i usnice rujne. Sa usana rumenih vedri smiješak žari, a okrugle obraze rumen zdravlja žari. I ta lijepa Ljiljana gradom danas šeta, al’ ljepoti njezinoj ipak nešto smeta. Točno na vrh nosića (a da i ne znade) vidi joj se mrljica, trag od čokolade. Pa kad hoda ulicom ponosite ćudi, sve se za njom okreću nepoznati ljudi. Ne gledaju kapicu, ni oči, ni kosu, ni rumene obraze, već mrlju na nosu.“

Vjerujem da se generacije pionira i pionirki sjećaju ove vedre pjesmice, meni najdražeg dječjeg pjesnika, rođenog Konavljanina, Ratka Zvrke. Mislim da je naslov pjesme Mrlja na nosu, no u dobrom pamćenju mi je ostalo da sam u to vrijeme na školskom satu, kao slobodnomisleći klinac prvog razreda osnovne škole, kontao sebi u glavi kako si je samo uspjela zamrljati nos.... Bilo mi je naime nekako logičnije da se zamrljala oko usnica, kao većina djece iz ulice koja su tada mahom uživala u onim malim tanašnim čokoladicama životinjskog carstava.

Znam da je to bio glavni razlog zašto sam pjesmicu išao čitati iz početka i to s punom koncentracijom na svaki stih, ne bi li u nekom pronašao tragove ove čokoladne misterije. Ali tek sam tada ostao iznenađen, jer u ovom drugom čitanju sam shvatio da je ta mala curicabila neka velika cura, što sam zaključio po tome što je sama šetala  gradom (pošto joj se nigdje ne spominju ni mama ni tata).E tada mi je tek postalo smiješno.Više se nisam zamarao s time kako i zašto joj se to dogodilo, jer sada mi je bila fora da se to dogodilo nekoj odrasloj osobi.

Kasnije su došle veće đačke brige i pjesmica  je polako otišla u zaborav. No kažu psiholozi da svi dječji doživljaji ostaju negdje u podsvijesti i često znaju isplivati u starijoj dobi dajući nam više spoznaje od onih što smo ih bili kadri spoznati kao djeca.

Pjesnik ne otkriva je li čokoladica koja je ostavila mrlju na Ljiljaninom nosiću bila izvorno hrvatska ili zamotana u ćirilicu, niti vjerujem da je o tome razmišljao dok je, možda šetajući baš Stradunom, ugledao neki mladu otmjenu damu zamrljanu čokoladom i odlučio joj posvetiti pjesmu.Ali što je time želio reći? Je li htio djecu samo nasmijati ili im nešto poručiti? Pogotovo za neke kasnije dane, kad jednom odrastu?

Pedagoški gledano, takav je stvaralački pristup vrlo mudar jer odrasli ljudi često se ponašaju baš kao djeca i zato je najbolje da ih se uči kada su mali. Tada iz onog što im je nekada bilo samo smiješno, mogu izvući i neke druge životne pouke.

Ratko Zvrko je bioveliki dječji pisac. Mogao je pisat o žapcima i vrapcima, a da misli na ljude ili golubove ili pisati za danas, a da vrijedi jednako za sutra. Ali onaj tko prepoznaje znakove vremena, lako u njima raspoznaje likove i događaje.

Ako ovu dječju pjesmicu čitamo i slušamo pozorno, otvorenih očiju i načuljenih ušiju, odmah se vidi da je bio lirski vrlo duhovit. Ali ne samo to. Mignemo li malo na jedno oko i na pola uha poslušamo aktualne vijesti, čovjeku se čini da je bio i veoma vidovit, jer sve je praktički pogodio – samo je Ljiljani promašio ime.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.