Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Izbori 2024.

Mreža mladih Hrvatske: uputila predizborne zahtjeve: Uključiti mlade u procese donošenja odluka

  Hina           25.03.2024.         813 pogleda
Mreža mladih Hrvatske: uputila predizborne zahtjeve: Uključiti mlade u procese donošenja odluka

Mreža mladih Hrvatske (MMH) uputila je parlamentarnim strankama predizborne zahtjeve, tražeći uključivanje mladih u procese donošenja odluka s najmanje 15 posto mjesta u 10 izbornih jedinica te donošenje kvalitetne stambene politike. MMH očekuje od stranaka koje ciljaju na mjesta u Saboru da spremnost na uključivanje mladih u procese donošenja odluka pokažu vlastitim primjernom te da dio mladih, umjesto na dno izborne liste, stave na pozicije s kojih imaju realne šanse ući u Sabor.

Od parlamentarnih stranaka traže također da se obvežu donijeti kvalitetnu stambenu politiku koja će mladima omogućiti stambeno osamostaljivanje, poput širokog programa izgradnje javnih stanova, povećanja studentskih smještajnih kapaciteta te smanjenja ili ukidanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine, ali i reguliranja tržišta najma. MMH pritom naglašava da sufinanciranje kreditnog zaduživanja nije i ne može biti mjera namijenjena mladima.

Zahtjevima od stranaka traže i da se obvežu na poticanje participacije mladih kroz kvalitetnu provedbu Zakona o savjetima mladih te poništavanje njegove sporne izmjene kojom je predviđeno savjetodavno tijelo nadležno svim lokalnim i regionalnim savjetima mladih.

Dodatno, traže izmjene Ustava s ciljem spuštanja dobne granice za glasanje na 16 godina za izbore na svim razinama, zadržavanje predmeta Politika i gospodarstvo u strukovnim školama, te sustavno uvođenje Građanskog od, napominu goja i obrazovanja kao zasebnog predmeta. MMH traži i da se uspostavi model višegodišnjeg financiranja udruga mladih i za mlade kroz javno tijelo odgovorno za mlade te da se osiguraju sredstva za redovito istraživanje potreba i prioriteta mladih koja će služiti kao osnova pri izradi budućih dokumenata za mlade.

Poručuju i da dostojanstvene radne uvjete ponajprije treba osigurati smanjivanjem udjela rada na određeno vrijeme te informiranjem i osnaživanjem mladih za ostvarivanje svojih prava - kao radnika,  samozaposlenih te kao poslodavaca. Zahtjeve su, napominju, kreirali na temelju istraživanja provedenih u proteklih pet godina kojima su identificirali potrebe i prioritete mladih.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2024.