Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

MOST: Vlada odustaje od projekta Slavonija, a time i od borbe za nju


  Aktualnosti           vn           25.01.2019.         1719 pogleda
MOST: Vlada odustaje od projekta Slavonija, a time i od borbe za nju

Saborski zastupnik Tomislav Panenić izrazio je žaljenje vezano za izjavu ministrice Žalac tijekom rasprave o novoj statističkoj podjeli koja je osnova za korištenje fondova EU da neće biti posebnog operativnog programa za Slavoniju, Baranju i Srijem te time nestaje Projekt Slavonija.

„Vlada time dokazuje da je odustala od borbe za Slavoniju i da ne mogu garantirati da broj stanovnika u 5 slavonskih županija neće pasti ispod 800 tisuća.“ – izjavio je Tomislav Panenić.

Ministrica Žalac također je istaknula kako je Vlada usmjerena na jačanje županija, bez obzira što županije nisu odgovorile na niz povjerenih im zadaća u sustavu obrazovanja, ne osiguravaju jednake prilike, ne ostvaruju pomake u gospodarenju otpadom, podbacuju kod dostupnosti kvalitetne zdravstvene usluge. Saborska zastupnica Sonja Čikotić podsjeća na projekt pod nazivom Poboljšanje učinkovitosti sustava jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji je trebao krenuti u 3. kvartalu 2017. godine.

„Projektom se trebao utvrditi opseg nadležnosti i kapaciteti jedinice samouprave, kvaliteta usluge i brzina pružanja usluga s ciljem izrade prijedloga optimalne teritorijalne organizacije RH. Suštinskim reformama se ne pristupa. Postojanje županija jest ograničavajući faktor u osiguranju najpovoljnijih regija i ujednačenog regionalnog razvoja Hrvatske kako bi se u konačnici osiguralo najpovoljnije rješenje za korištenje EU fondova, ali i za ujednačen regionalni razvoj.“ – izjavila je Sonja Čikotić

Nečinjenja ove Vlade imat će dalekosežne posljedice u budućnosti - raseljavanje mladih i radno sposobnih u kombinaciji s negativnom demografskom slikom, stvaraju trajno stanje opadanja gospodarske aktivnosti. Nadalje, zaključno iz (ne)činjenja ove Vlade proistječe da niski rast BDP-a koji, kad se podijeli sa sve manjim brojem ljudi na ovim područjima, čini svakog pojedinca sve bogatijim. U stvarnosti činjenica jest da cementiramo svaku mogućnost razvoja i napretka kroz neprovođenje suštinskih reformi!

Dodatno, Panenić je izrazio nezadovoljstvo time što je potpisivanje aneksa s Agrokor grupom spušteno na lokalnu razinu, jer zbog privilegiranih uvjeta navedenih ugovora postoje opravdane poteškoće u postupku rješavanja zahtjeva za potpisivanjem aneksa navedenih ugovora. Na jučerašnjoj tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu vezanoj za upravljanje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH i aneksima za nove Agrokor plus tvrtke Državno odvjetništvo se pozvalo na članak 43. stavak 15. Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku te potvrdilo da je faktično silom zakona izvršen prijenos svih prava ranije sklopljenih ugovora na nova društva Agrokora plus, pa tako i ugovori o koncesiji za poljoprivredno zemljište. Čak i da nije nužno da čelnik lokalne samouprave potpiše aneks.

„Time je i zadnji vrijedni resurs kojim Slavonija raspolaže odlukom ministra Tolušića ostavljen na milost i nemilost nekih budućih vlasnika Agrokora.” – zaključio je Panenić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: