Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Prosvjeta

Most na Križnici - ni minimum uvjeta za đake

  Goran Gazdek/Glas Slavonije           07.09.2010.         3992 pogleda
Most na Križnici - ni minimum uvjeta za đake

U novu školsku godinu jučer je krenulo i šestero učenika viših razreda Osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače koji žive u prekodravskom selu Križnica, pet-šest kilometara od Pitomače. Učenici putnici za razliku od svojih kolega koji stanuju u većim mjestima moraju život organizirati ponešto drugačije, ovisni su o prijevozu i ne mogu se u potpunosti posvetiti izvanškolskim aktivnostima. Mali Križničani imaju i dodatni problem - njihovo selo je s Pitomačom povezano pješačkim visećim mostom po kojemu se hoda na vlastitu odgovornost i skelom koja prometuje od 7 do 19 sati. „Da bi stigli na vrijeme u školu Dravu moramo prijeći prije nego što skela počne voziti. Zato nas do mosta prevozi kombi, rijeku pređemo visećim mostom pješice i sačekamo školski autobus za Pitomaču", ozbiljno nam objašnjava Petra Mirović, učenica 6. razreda, čiji su roditelji prije 12 godina u Križnicu doselili iz Zagreba.

Darijo iz šestog razreda ističe kako ih nije strah ići mostom na vlastitu odgovornost pa čak ni kada se ljulja jer su se na to navikli, a osamš Marin dodaje da je jedina frka kad padne snijeg jer je sklisko.

Petra nam priča da bi se voljela baviti sportom u Pitomači ili ići na izvanškolske aktivnosti iz matematike i hrvatskog, ali zbog prometne izoliranosti i zaposlenih roditelja to ne može.  Na dodatne sadržaje koje nudi škola, udruge ili sportski klubovi ne mogu pomisliti ni drugu učenici, a zadovoljit će ih tek rekreacijsko jahanje jer u selu imaju konja. Ipak, nitko od njih, za sada, nebi mijenjao Križnicu za neko drugo mjesto. „Ovdje je mir, prometa gotovo da i nema pa možemo bezbrižno igrati", kaže Petra.

Učenike do mosta već 26 godina prevozi gospodin Stjepan Pintarić. Do prije deset godina vozio ih je traktorom, a od tada kombijem. „Bilo bi nam daleko lakše živjeti kad bi imali most i za automobile, ali naučeni smo ovako pa trpimo.

Već 20 godina se priča da će nam ga sagraditi, ali ne vjerujem, ne bude ništa od toga jer nas ima malo, tek pedesetak domaćinstava i oko 120 stanovnika", ističe Stjepan.

Puno više nade ne polaže ni općinski načelnik Željko Grgačić jer je za obnovu mosta potrebno izdvojiti 14 milijuna kuna, a za gradnju novog na istom mjestu ili malo dalje 22 milijuna, a općina Pitomača nema novaca. „Ali, mi ćemo se boriti jer bi novi most mogli sagraditi bez većih problema bi se u financiranje udružili općina, županija, tvrtke Hrvatske vode i Hrvatske ceste te ministarstva prometa, turizma i ruralnog razvoja", predlaže Grgačić.

„Planova ima, u nekoliko navrata smo bili u Institutu IGH, razgovarali i s ljudima koji projektiraju mostove, stručnjaci su bili na licu mjesta i obišli most.

Procjena sigurnosti mosta trebala se raditi svake dvije godine, a to se nije činilo zadnjih deset godina. Izvješće o provedenom glavnom pregledu čelične konstrukcije i mišljenje o nosivosti, stabilnosti i sigurnosti mosta izričito kazuje da ne zadovoljava niti minimalne kriterije pa se ne preporučuje njegovo korištenje. Predlaže se rekonstrukcija i obnova čitave čelične konstrukcije ili izgradnja novog mosta", kaže načelnik Grgačić.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Franjo
9.9.2010. 9:04
Čestitam autoru gornjeg članka! I sam sam prije mjsec dana bio u posjeti Pitomači i na Dravi, te se uvjerio o ljepoti, ali stanju mosta koji traži rješenje šire zajednice. Novi most vjerojatno je rješenje i ne samo za tamošnje prekodravsko stanovništvo i učenike, nego i za razvoj kontinentalnog turizma i afirmaciju tog prekrasnog i sačuvanog kraja.
Umjesto da se grade mostovi koji nikuda ne vode dajem svoj glas za MOST PREMA KRIŽNICI, a Željku Grgačiću i županu Tolušiću porućujem da budu aktivniji i ustrajni te da se izbore za taj vrijedan projekat. Što se učenika tiće, uvjeren sam da su oni i sada dobri učenici, alii da će znati cijeniti i iskoristiti znanje koje stiču u težim uvjetima nego mnogi drugi. To sudim i po sebi. I sam sam bio i putnik i vlakaš do škole.
Puno uspjeha na putu do novog mosta želi
Franjo Halusek


Još iz kategorije Prosvjeta