Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Feral Tribune

Morto ludež

  Boros Pavelić/Novi list           15.03.2014.         2722 pogleda
Morto ludež

Novoutemeljeni Zbor satiričkih novinara pri Hrvatskom novinarskom društvu kompromitiran je istog trena kad je osnovan. Jer kako je ikome moglo pasti na pamet udružiti novinske satiričare, a ne pozvati utemeljitelje Studija Viva ludež? Ili je i to neuspio pokušaj satiričkog štosa?

   Pa ne može se vjerodostojno promicati vrijednost žanra ako se prešućuju njegovi najvažniji autori. Zar smo zaboravili da su Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović tijekom četvrt stoljeća – satiri nipošto naklonjenih četvrt stoljeća! – u Feral Tribuneu ispisali tisuće stranica nedostižno duhovite i nepopustljivo kritičke satire? I da je, uostalom, ispisuju i dandanas, ako nekim čudom dobiju prostor i priliku?

   Jesmo, zaboravili smo, i to smo namjerno zaboravili. Zaboravljaju, eto, i sami satiričari, pa i oni – Drago Pilsel i Boris Rašeta – koji su svojedobno, u Feral Tribuneu, i sami ispisali časnih i važnih tekstova. Pa danas, kad satira napokon dobiva i neku vrst organizacijsko-institucionalne zaštite – ma koliko to moglo izgledati paradoksalnim – prvi i najbolji bivaju prešućeni, kao da ih nikad nigdje nije ni bilo.

  Hajde dobro, možda nije riječ o namjernom zapostavljanju. Ne bismo se začudili da je stvar sklepana nabrzinu, u tišini i malome krugu, bez ozbiljnije pripreme, kako to već zna ići u strukovnoj novinarskoj udruzi. Uostalom, netko će sigurno podsjetiti da ni Ivančić, ni Lucić, ni Dežulović nisu članovi HND-a, pa ne mogu biti ni članovi HND-ove satiričke sekcije.

   No sve su to samo izlike, nisu argumenti. Ako pokretači satiričkoga zbora i nisu htjeli demonstrativno ignorirati Feral Tribune, ispalo je upravo tako – baš kako se hrvatska javnost prema nasljeđu splitskih lakrdijaša sustavno odnosi već šest godina, od dana Feralova gašenja. Vjerojatno jest koincidencija, ali zanimljiva koincidencija, da je Robi K, jedan od još posljednjih živih Feralovih prvoboraca, baš nedavno iz Zagreba protjeran u Beograd i Mostar.

   Sve je to naprosto neshvatljivo: u ovoj je zemlji 24 godine izlazio Feral Tribune - devet godina kao satirički novinski prilog, a potom još petnaest kao satiričko-politički tjednik - koji je kvalitetom, prema brojnim vjerodostojnim svjedočenjima, dosizao i presizao svjetske vrhunce satire i novinarstva. Pa ipak, danas ga se sjećaju još samo pasionirani privrženici, dok institucionalni sustav kolektivnog pamćenja, od medija do sveučilišta, punom parom proizvodi tek – zaborav.

   O vaj je tekst prekratak da se objasni zašto je to tako. Valja tek naglasiti da južnoslavenski satiričarski zbor baštini golem dug Feralu. News-bar, taj mlađi brat srpskog njuz.neta, žanrovska su djeca Feralovih poigravanja s novinarstvom. Dobronamjerni će ih zvati nasljedovateljima, stroži bi ih žigosali epigonima i plagijatorima. Ma što bili, zaštićeni su: nitko ih zbog zajebancije neće tjerati na sud, ili zato što su lakša vremena, ili zato što ne udaraju gdje najviše boli. Stoga bi bar oni – ponajviše oni! – morali poštovati vlastite inspiratore, pa barem – ako ništa drugo – odbiti sudjelovati u omiljenome nacionalnom sportu, koji evo dobiva i ime: »Morto ludež«.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
19.3.2014. 19:01
Slabo pamtimo a još brže zaboravljamo... i tko mari za stari npr. rad...
jerko
16.3.2014. 13:29
krasna retorika.


Još iz kategorije Feral Tribune