Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa
  Biljana Kovačević           31.05.2018.         3287 pogleda
Molitva

Slaba točka, novela u nastavcima
Molitva, 12.
dio
Prethodna poglavlja

Taj dan kad su je dovezli, smjestila se na svoj krevet zbunjeno gledajući oko sebe. Suprug se pozdravio s njom, znala je da jedva čeka da ode. Nije volio takva mjesta. Briznula je u plač, spuštajući pogled prema zemlji kao da je željela da ju zemlja sakrije. Podigla je pogled i ugledala staricu koja sjedi u fotelji naslonjenoj na vanjski zid zgrade, gotovo da je cijela upala u nju, koliko je bila sitna i mršava. Imala je maramu na glavi, a u ruci krunicu i molitvenik.

Pogledom i šapatom jedva mičući usnama govorila joj je:“Sve će biti u redu“. Suprug je otišao, kao da je zbacio golem teret s vrata, a ona se prepustila jecajima sve dok je bilo snage u njoj. Svakoga dana točno u 15 sati starica bi ustala iz kreveta, stavila maramu na glavu, uredno podvlačeći pod nju svaki pramen kose, uzela u ruku svoju krunicu i molitvenik. Tiho pogledala po cijeloj sobi i sjela u svoju fotelju.

Za čas je već bila duboko u svojim molitvama. Svi su znali za tu njenu naviku koja je izazivala tiho strahopoštovanje, pa se automatski svaki zvuk u sobi sam od sebe stišavao. Znali su da ona ne moli samo za sebe već i za svakog od njih u sobi. Taj dan se molila za Nju. Vidjela je to po njenom dugom upućenom pogledu Njoj i laganom spuštanju glave prema zemlji.

Ruke su sklopile krunicu i molitva je počela. Prošlo je nekoliko dana i kada su njih dvije nekim čudom ostale same u sobi, starica je došla do njenoga kreveta. Počela je postavljati pitanja na koja je ona samo klimala glavom i tu i tamo nadopunila staricu. Nekom providnošću kao da joj je čitala misli ili znala sve o njoj. Susprežući svoju nelagodu dopustila je taj neočekivani čin opet u sebi dvojeći je li to čin častivog ili nečastivog. Imala je osjećaj da ju nečiste sile prate i žele ju povući u svoju tamu.

Ponekad ima i lažnih duhovnjaka, no ipak je odlučila vjerovati starici i prepustiti joj ono što sama nije znala. Nije da ona nije imala neke svoje molitve, ali zasigurno nije bila toliko vješta u molitvi kao starica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slaba točka