Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

MOL Grupa proširila je svoju slovensku mrežu i snažni je broj dva u zemlji

  vl           04.07.2023.         2341 pogleda
MOL Grupa proširila je svoju slovensku mrežu i snažni je broj dva u zemlji

Danas je MOL Grupa, vodeća međunarodna integrirana naftna, plinska, petrokemijska i maloprodajna kompanija koja posluje u Srednjoj i Istočnoj Europi, u partnerstvu sa svojom hrvatskom članicom Grupe - Inom, zaključila transakciju preuzimanja 92,25 posto udjela u kompaniji OMV Slovenija. Vrijednost kompanije od 301 milijun eura (za 100 posto) rezultira kupoprodajnom cijenom od 311 milijuna eura na osnovi 92,25 posto udjela, od čega 85 milijuna eura plaća INA (a koja će biti usklađena prema pozicijama neto radnog kapitala i neto financijskog duga na dan zaključenja transakcije).

Mreža benzinskih postaja MOL Grupe sada obuhvaća više od 170 lokacija diljem Slovenije. Nakon akvizicije, MOL je odlučan osigurati kontinuitet poslovanja, oslanjajući se na profesionalnost i stručnost timova u svojoj proširenoj slovenskoj mreži. U narednim danima OMV Slovenija d.o.o. preimenovat će se u MOL & INA d.o.o., a sjedište ostaje u Kopru.Nova kompanija ojačat će poziciju MOL Grupe na slovenskom tržištu i maloprodajnim i veleprodajnim kupcima u budućnosti omogućiti povoljniji pristup proizvodima i uslugama vrhunske kvalitete. Sklapanjem transakcije provodi se ugovor između MOL-a i Ine, prema kojemu će INA povećati svoj udio u kompaniji OMV Slovenija (uskoro MOL & INA d.o.o.) sa sadašnjih 7,75 posto na 33 posto, a 27 novostečenih benzinskih postaja poslovat će pod brendom INA.

Kao potpuno vertikalno integrirani regionalni dobavljač, MOL Grupa posluje s drugačijim poslovnim modelom od ostalih konkurenata na slovenskom tržištu i omogućava cjenovnu konkurentnost istovremeno razvijajući daljnje kvalitetne proizvode, uključujući vrhunska MOL EVO goriva. Vlastite rafinerije glavni su pokretači MOL-ove cjenovne konkurentnosti na regionalnim tržištima iz kojih većinom opskrbljujemo regionalna tržišta. MOL Grupa upravlja rafinerijama u blizini Slovenije: u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, gdje se Rafinerija nafte Rijeka nadograđuje i modernizira. Osim stabilnog i profitabilnog poslovanja, MOL Grupa na sve moguće načine želi doprinijeti lokalnom tržišnom natjecanju i sigurnosti opskrbe.

Akvizicija je u skladu s dugoročnom strategijom održivosti MOL Grupe "Shape Tomorrow 2030+", unutar koje INA igra važnu ulogu, a gdje je jedan od glavnih ciljeva pružiti prikladne proizvode i usluge za ljude u pokretu. „Kontinuiranim razvojem i digitalizacijom oblikujemo buduće trendove potrošača i mobilnosti. Tijekom proteklih 27 godina, slovenskim smo kupcima osigurali vrhunsko MOL EVO gorivo i nadogradili svoju ponudu u cijeloj slovenskoj mreži našim gastro konceptom Fresh Corner. Slovenija je uspješna priča i prilika za daljnji rast cijele naše Grupe. Ponosni smo što smo snažan broj dva na tržištu, ali i svjesni svoje odgovornosti prema kupcima i lokalnom okruženju,” rekao je Péter Ratatics, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Usluge kupcima.

Radi dobivanja pozitivne odluke Europske komisije o dovršetku transakcije OMV Slovenija, MOL Grupa je u ožujku 2023. sklopila ugovor o kupoprodaji imovine sa Shellom u vezi s 39 benzinskih postaja svoje zajedničke slovenske mreže. Zatvaranje transakcije sa Shellom očekuje se do druge polovice 2023.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo