Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Gospodarstvo

Mogućnostima sufinanciranja ključnih projekata kroz Europski fond za strateška ulaganja

        09.06.2016.         1250 pogleda
Mogućnostima sufinanciranja ključnih projekata kroz Europski fond za strateška ulaganja

U četvrtak 9. lipnja 2016. godine, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić sastao se s izvršnim direktorom Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) Wilhelmom Moltererom kako bi razgovarali o financiranju strateški važnih projekata za Republiku Hrvatsku iz EFSU. Poseban naglasak stavljen je na mogućnost kombiniranog financiranja projekata sredstvima iz EFSU i europskih strukturnih i investicijskih fondova, za što postoji potreba u dijelu razvoja širokopojasnog interneta te u području energetske učinkovitosti.

 Sastanku su prisustvovali i voditelj ureda Europske komisije u Hrvatskoj dr.sc Branko Baričević, voditelj ureda Europske investicijske banke u Zagrebu Anton Kovačev te glavni savjetnik ministra Juraj Ivanković, pomoćnik ministra dr.sc Tomislav Jurendić i načelnica sektora zadužena za koordinaciju EU izvora financiranja dr.sc Ivana Nagy

 „Hrvatska priprema nekoliko velikih infrastrukturnih projekata u području energetike, prometa i mrežne infrastrukture, a preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak nove financijske proizvode namijenjene malim i srednjim poduzećima i srednje kapitaliziranim poduzećima. Zbog toga nam je jako važno da smo se uključili u priču o Europskom fondu za strateška ulaganja uz čiju pomoć možemo realizirati te investicije“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

 U okviru Europskog fonda za strateška ulaganja predviđena je mogućnost sufinanciranja projekata zajedno s europskim strukturnim i investicijskim fondovima te sufinanciranje privatnih i javnih projekata putem povoljnih kredita Europske investicijske banke uz garanciju iz EU proračuna. Koristeći ovaj instrument, u Hrvatskoj bi se mogli financirati strateški važni projekti poput LNG terminala, modernizacije morskih luka i razvoja pristupne mreže sljedeće generacije širokopojasnog interneta. Najviše interesa za EFSU iz privatnog sektora u Hrvatskoj za sada su iskazala poduzeća koja djeluju u sektoru turizma i energetike. 

 Odobravanje pojedinačnih EFSU projekata prolazi kroz redovnu proceduru odlučivanja tijela u EIB grupi (Europska investicijska banka i Europski investicijski fond), ali uz odobrenje Ulagačkog odbora EFSU kojim predsjedava Wilhelm Molterer.

 EFSU je zajednička inicijativa EIB grupe i Europske komisije s ciljem mobiliziranja privatnog kapitala za financiranje strateških ulaganja u državama članicama Europske unije. Uspostavljen je uz ukupnu inicijalnu vrijednost u iznosu od 21 milijardu eura od čega bi doprinos EU proračuna u obliku jamstva iznosio 16 milijardi eura, a doprinos vlastitih sredstava EIB grupe 5 milijardi eura. Očekivana financijska sredstva mogla bi dovesti do investicija vrijednih preko 315 milijardi eura kroz privlačenje investitora odnosno kapitala iz privatnog sektora. U Hrvatskoj također postoji potencijal u projektima, koji bi mogli iskoristiti povoljne uvjete putem EFSU.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.