Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Mobbing i strahovlada u Hrvatskim šumama: Revirniku nezakonito dali otkaz, morali ga vratiti na posao

  Goran Gazdek           22.08.2023.         22262 pogleda
Mobbing i strahovlada u Hrvatskim šumama: Revirniku nezakonito dali otkaz, morali ga vratiti na posao

Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Karlovcu (Stalne službe u Gospiću) Hrvatske šume su Bruni Zvonaru, radniku Šumarije Virovitica, zbog nezakonitog otkaza i degradacije morale isplatiti razliku između isplaćenih plaća za radno mjesto pomoćnika revirnika i poslovođe i plaće revirnika do dana povratka na radno mjesto, uvećanih za doprinose, poreze i prireze te zakonske zatezne kamate plus obeštećenje za sve pretrpljeno. Drugim riječima, zbog površnog odnosa prema poslu, nekompetentnosti, nesposobnosti i na kraju, vidjet ćete, bahatosti upravitelja Šumarije Virovitica Marija Kutije (HDZ) taj ćemo trošak zapravo podmiriti mi, građani Hrvatske. Naravno, platit ćemo i sudske troškove, troškove odvjetnika ...

Ali, nije to najveći problem ove tužne, a tako tipične hrvatske priče u kojoj caruju nestručni stranački kadrovi i njihovi poslušnici, nepotizam i korupcija. Nikakav novac ne može nadomjestiti ožiljke na duši Brune Zvonara i njegove obitelji nastale četrnaestomjesečnim iživljavanjem i mobingom.

Odluku o redovitom otkazu uvjetovanog skrivljenim ponašanjem radnika od 19. siječnja 2022. Bruno Zvonar zaprimio je 7. veljače. U obrazloženju se navodi da se „višekratno oglušio na nalog nadređenog“, da je poslove s vanjskim izvođačem radova pripremao bez pravovaljane dokumentacije te da ga nije uveo u posao. Ističu da je sve to povreda obaveza iz radnog odnosa za koje poslodavac može redovno ili izvanredno otkazati ugovor o radu zbog neizvršenja ili nesavjesnog, nepravovremenog i nemarnog izvršenja radnih ili drugih obaveza.

Odluku su potpisali predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i član uprave Ante Sabljić.

Prethodno je, 30. prosinca 2021., o očitovanja upravitelja Šumarije Virovitica Marija Kutije te očitovanju i prijedlogu voditelja Uprave šuma, Podružnica Slatina Tome Baturine, raspravljalo Radničko vijeće. Ono je utvrdilo da je u Zvonarovom postupanju bilo „poduzimanja koje se mogu kvalificirati kao skrivljeno ponašanje radnika, nemarno i nesavjesno postupanje i ogluha na naloge neposredno nadređenog“ i potvrdilo prijedlog pokretanja postupaka za poduzimanje radno-pravnih mjera zbog „grubog kršenja obveza iz radnog odnosa, nesavjesnog i nemarnog rada te ne postupanje po nalogu upravitelja“, uz mogućnost redovitog otkaza ugovora o radu i ponudi izmijenjenog ugovora o radu na radno mjesto pomoćnika revernika poslovođe.

Članovi Radničkog vijeća su Ivica Huzjak (predsjednik), Vesna Prebeg, Marko Jurlina i Emanuel Jaković, a izostanak je opravdao Vlatko Gencer. Ovdje valja napomenuti da su od njih pet, troje članovi HDZ-a.


UPRAVITELJ NE ČITA POSLOVNE PLANOVE, AUTOMATSKI IH POTPISUJE


Zvonar je temeljem ugovora o radu na neodređeno vrijeme od 31. srpnja 2020. obavljao poslove i radne zadatke revirnika u Upravi šuma, Podružnica Slatina, Šumarija Virovitica. Početkom 2021. na GJ Virovitička Bilogora (odsjek 100 D) bilo potrebno provesti njegu podmlatka hrasta u dva navrata, jer je bio ugrožen od agresivnog pomlatka bagrema. Izrađen je elaborat pripreme rada uzgajanja šuma temeljem kojega je u ožujku proveden postupak javne nabave nakon čega su Hrvatske šume s obrtom A3 J iz Daruvara potpisale ugovor o izvođenju šumarskih radova. Upravitelj Kutija će na sudskom ročištu kasnije izjaviti kako elaborat nije čitao i kako ga je potpisao automatski.

Niti u jednom trenutku ove tri stvari nisu stavljene van snage u trenutku izvođenja radova pa sud smatra da Zvonar nije znao niti je mogao znati da se druga njega šuma neće provesti. Mario Kutija je, doduše u dva navrata usmeno 15. travnja i 10. lipnja rekao Zvonaru da se njega šume „vjerojatno neće raditi drugi put“, ali nije izdana jasna, decidirana i nedvosmislena odluka. Riječi „vjerojatno“ i „možda“ su, navodi se u sudskom obrazloženju – dvosmislene.

Nakon što je od 3. svibnja do 8. lipnja prvu njegu izveo obrt Tunić iz Slatine, Zvonar je 31. kolovoza uveo u posao obrt A3 J budući da je rok za završetka radova bio 15. rujna. Tom je prilikom potpisan zapisnik o primopredaji radilišta čime je izvođač upućen u zahvat tako da, utvrdio je sudski postupak, nisu istiniti navodi iz odluke o otkazu da je Zvonar uveo izvođača radova u odsjek bez pravovaljane dokumentacije te da izvođača radova nije uputio u zahvat.

Istoga dana Zvonar odnosi zapisnik na potpis upravitelju Mariju Kutiji koji ga odbija potpisati i usmeno naređuje da izvođača radova udalji iz odsjeka. Nešto kasnije, 2. rujna Kutija je Zvonaru proslijedio mail direktora Sektora za šumarstvo o obustavi radova njege podmlatka od 9. kolovoza iz kojeg proizlazi da bi zbog visokih temperatura radove trebalo odgoditi do sljedeće vegetacijske sezone. Sud je ocijenio da je mail poslan prekasno, kad su radovi već započeti, i da se zbog toga radnika ne može teretiti.

Odmah po primitku službene obavijesti Zvonar je obustavio radove i o tome izvijestio stručnu suradnicu za uzgajanje šuma Ljiljanu Borić. Radovi su okončani 3. rujna što je utvrđeno zapisnikom koji je potpisao upravitelj Šumarije i drugi revirnik dok Zvonar o tome uopće nije bio obaviješten. Ni ovo se Zvonaru ne može staviti na teret jer je isti čas, utvrdio je sud, postupio po pisanom nalogu.

Što su sudovi, prvo Općinski u Virovitici, onda Županijski u Karlovcu, Stalna služba u Gospiću još utvrdili?

Uvidom u Plan radova za 2021. godinu i na temelju iskaza Brune Zvonara te svjedoka Siniše Prpića i Tome Baturine utvrđeno je da su radovi njege šuma bili previđeni (izmijenjeni su tek u listopadu i studenom) pa je Zvonar smatrao da prema njenu treba raditi. Plan je potpisao upravitelj Mario Kutija.

Važno je napomenuti, piše sudac virovitičkog Općinskog suda Darko Barišić, što proizlazi iz iskaza svjedoka Siniše Prpića, da on i njegove kolege bespogovorno ne izvršavaju usmene naloge upravitelja ukoliko nisu u skladu sa strukom. Napomenuo je i da odnosi između upravitelja i radnika nisu najbolji jer bi dobivali opomene iz banalnih razloga. Takvim iskazom Prpić je potvrdio Zvonarov navod da Kutiji nije vjerovao na riječ jer je u više navrata i njemu i drugim ljudima za neke stvari govorio da se možda neće raditi, da bi na kraju ispalo drugačije.

 
PONIŽAVAJUĆA PONUDA


Uz odluku o otkazu Hrvatske šume su Zvonaru ponudili novi ugovor o radu za mjesto pomoćnika revirnika. U obrazloženju je i licemjerna poruka vrhuške, Jakupčića i Sabljića: „Iako su razlozi za otkaz ugovora o radu neosporni, poslodavaca je odlučio radniku pružiti priliku za nastavak ranog odnosa na drugom radnom mjestu.“ Na dvije stranice teksta bila je to jedina boldirana rečenica, valjda da se istakne njihova velikodušnost prema radnika.

„Prihvatio sam ponižavajuću ponudu kako ne bih ostao na ulici, ali uvjeren da je sve ono što su učinili prema meni nezakonito i nedopušteno što je na kraju sudski i dokazano. Bilo je to 14 paklenih mjeseci čije posljedice, ja i moja obitelj – supruga i dvoje djece – osjećamo i danas“, govori nam Bruno.

Naglašava kako ga je upravitelj Kutija, osim što ga je degradirao i premjestio na radno mjesto za nižu stručnu spremu sa znatno manjom plaćom, svo to vrijeme na taj način i dodatno ponižavao. „To što sam svakodnevno doživljavao nije za pričati. Primjerice, stalno seljakanje kao specijalni oblik mobinga. Radim mjesec dana u Suhopolju, pa dva mjeseca u Pitomaču, pa te vrati u Viroviticu. I tako u krug. Kolegama sam morao objašnjavati što se događa, u kakvoj sam kazni, što sam zgriješio. Bilo je vrlo neugodno jer u virovitičkoj Šumariji radim sedam godina i svi me poznaju kao osobu predanu radu koja bezuvjetno voli svoj posao. Iz šumarske sam obitelji, otac je bio inženjer šumarstva, završio sam srednju šumarsku školu, a onda i fakultet“, govori Zvonar.

Bilo je momenata kad se teško nosio s tom nepravdom. „Znaš da si sve radio ispravno, da nigdje nisi pogriješio, da izgaraš za taj posao i da sve radiš u interesu tvrtke, a onda te netko provlači po podu. Bilo je momenata kad dođete pred zid, i ne vidite izlaza i u stanju ste svašta napraviti onome tko vas zlostavlja“, očajan je Zvonar.

Umjesto toga, opravdanu srdžbu i bijes nosio je u sebi, suzdržavao se od konflikata, nemoćan da bilo što promijeni.


STRAHOVLADA, REPRESIJA...


Pogodilo ga je i to što nije bilo baš nikakve podrške kolega inženjera. „Svi su šutjeli, nitko ništa nije pitao. Njima je dobro, baš ih briga za one koje ovako gaze i tlače. To je još jedan dokaz kakva strahovlada i represija vladaju u Šumariji.Jedino me Siniša Prpić tješio i pomagao, inače bih pukao“, razočaran je naš sugovornik.

Osim Prpića i sindikalnog odvjetnika Željka Korovljevića još jedna osoba pokušala je pomoći. Pravnica u Upravi šuma Slatina je, prvenstveno štiteći interese poduzeća, upozoravala Upravu i Radničko vijeće da otkaz ugovora o radu nema pravnog temelja, da Zvonar nije počinio nikakvu povredu radnih obaveza, da čine veliku grešku, te da će u konačnici nastati šteta za Hrvatske šume. Uzaludno!

Sve ono što na teret, okrečući pilu naopako, stavljaju svom radniku zapravo čine oni - nesavjesno, nepravovremeno i nemarno izvršenja radnih ili drugih obaveza.  Na kraju, nameće se ključno pitanje: Hoće li sada netko dobiti opomenu zbog nanesene financijske štete poduzeću (Hrvatske šume d.o.o.) i hoće li je sanirati iz vlastitog džepa?

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti