Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Promet

Mladi vozaći u prometu: U protekle dvije godine, dvije nesreća sa smrtnim posljedicama

  mup           04.05.2021.         572 pogleda
Mladi vozaći u prometu: U protekle dvije godine, dvije nesreća sa smrtnim posljedicama

U nedjelju oko 00:30 sati u Gornjem Miholjcu kod Slatine se dogodila teška prometna nesreća u kojoj je život izgubio mladi vozač osobnog automobila. Do tragedije je došlo jer je mladić izgubio nadzor nad vozilom. Kotačima je zahvatio bankinu i vozilom udario u most, uslijed čega je došlo do prevrtanja vozila i udara u betonski nosač električne mreže. Vozilo odbačeno na kolnik i ostalo zaustavljeno na krovu.

Događanjem ove, još jedne u nizu teških prometnih nesreća u kojima su smrtno stradali sudionici tih prometnih nesreća, stanje sigurnosti u prometu na području Virovitičko – podravske županije je znatno pogoršano. Nakon prilično povoljnog stanja sigurnosti protekle godine pogibijom ovoga mladoga vozača povećana je i problematika mladih u prometu.

Mladi vozači su u proteklih nekoliko godina na području naše županije uzrokovali oko 15 posto prometnih nesreća. U protekle dvije godine ovo je druga prometna nesreća sa smrtnim posljedicama koju su uzrokovali mladi vozači.

Mlađoj generaciji sudionika u prometu se u sustavnom preventivnom radu posvećuje posebna pozornost. Tako je i ove godine, kao i prethodnih petnaestak, nastavljena suradnja policijskih službenika i Autokluba Virovitica na provedbi preventivno – edukativnih aktivnosti kojima su obuhvaćeni učenici većine trećih razreda srednjih škola na području Virovitičko – podravske županije.

Teme edukativnih predavanja su bile: sudjelovanja mladih u prometu i prekršaji karakteristične za ovu populaciju sudionika u prometu; upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i problematika sjedanja u vozilo prijatelju koji je pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilom brzinom većom od dozvoljene i prije stjecanja prava na upravljanje, važnost korištenja sigurnosnog pojasa i za vozača i sve putnike u vozilu i opasnost korištenja mobitela za vrijeme vožnje, i motornog vozila i bicikla, te važnost korištenja zaštitne kacige prilikom vožnje na motociklu i mopedu.

U cilju sprječavanja događanja ovakvih i sličnih prometnih nesreća pozivaju se svi mladi vozači na dodatan oprez prilikom sudjelovanja u prometu, kojime moraju nadoknaditi nedostatak vozačkog iskustva, te dosljedno poštivanje svih prometnih pravila i prometnih propisa.

U tom smislu se podsjećaju mladi vozači na apsolutno NE alkoholu, jer je dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu za vozače do 24 godine 0,0 g/kg, a sjedanjem za upravljač vozila postaju vozači sa svim odgovornostima za sebe i druge koje ta kategorija sudionika u prometu nosi.

Brzina je prekršaj u koji se svjesno upušta poveći broj mladih vozača, pa čak i velika prekoračenja propisanih ograničenja, a to je prekršaj koji je najveći ubojica u prometu, posebno u kombinaciji s alkoholom ili drugim prekršajima, lošim vremenskim uvjetima, tehničkom neispravnošću vozila i svim drugim otežavajućim faktorima.

Sankcije za počinjenje svih težih prometnih prekršaja su uz novčanu kaznu i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni bodovi, a mladim vozačima se već za prikupljenih 9 negativnih prekršajnih bodova rješenjem poništava vozačka dozvola i u autoškolu mogu ponovno tek za 2 godine.

Osim navedenog, podsjećaju se roditelji i svi vlasnici vozila na važeće sankcije u slučaju davanja na upravljanje vozila osobi koja nema vozačku dozvolu, nalazi se pod utjecajem alkohola ili ima važeću mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom, ali i odgovornost i opasnost davanja vozila na upravljanje mladome vozaču u svrhu izlazaka sa društvom.

Stradavanje u prometu je najčešći uzrok smrti mladih osoba, još uvijek nesvjesnih svoje ranjivosti, a samo odgovornim ponašanjem u prometu to se može spriječiti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Promet