Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Novinarstvo i mediji

Mladi novinari sudjelovali na radionici o izvještavanju o EU

  Hina           22.03.2023.         1979 pogleda
Mladi novinari sudjelovali na radionici o izvještavanju o EU

Deset mladih novinara iz cijele Hrvatske sudjelovalo je od 20. do 22. ožujka na radionici o izvještavanju o Europskoj uniji na kojoj su im predavači bili novinari, sveučilišni profesori te sadašnji i bivši djelatnici Europskog parlamenta zaduženi za komunikaciju s medijima.  Prva održana radionica dio je programa "Obuke Europskog parlamenta za mlade novinare" za čiju je provedbu na natječaju odabrana Hina, a koordinator projekta je urednik i novinar Hine Alen Kozina.

Cilj radionice bio je medijskim djelatnicima u početnoj fazi karijere pomoći u razumijevanju Europske unije i rada Europskog parlamenta i na taj način poticati jačanje neovisnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva u području europskih pitanja.

Izvanredni profesor Igor Vidačak (FPZG) održao je predavanje o političkom sustavu EU-a i putevima utjecaja - od interesnih skupina, građanskih inicijativa do lobista, a izvanredna profesorica Marijana Grbeša Zenzerović (FPZG) govorila je o dezinformacijama uz brojne primjere i fact-checkingu. Profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu Iris Goldner Lang održala je predavanje o Povelji EU-a za temeljna prava.

Barbara Peranić i Maja Ljubić Kutnjak iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj uvele su mlade novinare u način rada, ovlasti i prioritete EP-a.  Urednica i novinarka Hine Maša Taušan provela je polaznike radionice kroz osnivanje i širenje EU-a, specifičnosti ulaska Hrvatske u blok i različite modele pretpristupnih pregovora kroz povijest do danas, a Hinin dopisnik Slavko Vukadin prenio im je iskustvo izvještavanja iz Bruxellesa.  Ivana Dragičević, novinarka i urednica N1 televizije, razgovarala je s mladim novinarima o izazovima izvještavanja o EU i načinu prenošenja informacija široj javnosti.

Devet novinarki i novinar razgovarali su s hrvatskim eurozastupnicima - Tomislavom Sokolom (EPP/HDZ) i Valterom Flegom (Renew/IDS).  Novinare su s komunikacijskim strategijama nekoliko klubova zastupnika upoznali Alen Legović, press officer EPP-a i bivši novinar, Željko Korpar, bivši dopisnik HRT-a iz Bruxellesa i press officer u uredu zastupnika u 8. sazivu EP-a 2014-2019. Nine Jakovčića i Joze Radoša i Josip Jagić, direktor tvrtke MELDEN KOMUNIKACIJE - pružatelja usluga odnosa s medijima i organizacije aktivnosti ureda europarlamentarca Tonina Picule.

Pet najuspješnijih polaznika sudjelovat će u drugom modulu obuke koji će se u organizaciji Europskog parlamenta održati u Bruxellesu ili Strasbourgu. Iduća radionica u Hrvatskoj trebala bi se održati na jesen.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji